Tre folketingsmedlemmer følger Elbæk og forlader Alternativet

Fire ud af fem folketingsmedlemmer forlader Alternativet og bliver løsgængere. Partiet er i stor krise

Uffe Elbæk ankommer til gruppemøde. Josephine Fock taler med pressen. (Arkivfoto). Foto: Ida Guldbæk Arentsen/Ritzau Scanpix
Uffe Elbæk ankommer til gruppemøde. Josephine Fock taler med pressen. (Arkivfoto). Foto: Ida Guldbæk Arentsen/Ritzau Scanpix

Ugen har fået en hård begyndelse for Alternativet, der mandag må sige farvel til partistifter og flerårig leder Uffe Elbæk samt tre andre folketingsmedlemmer.

De melder sig alle sammen ud og bliver løsgængere.

Af folketingsmedlemmer er kun politisk ordfører Torsten Gejl tilbage i partiet, da Josephine Fock, der blev valgt som politisk leder efter Elbæk 1. februar, ikke sidder i Folketinget.

Det oplyser Alternativets hovedbestyrelse i en pressemeddelelse.

De fire medlemmer forlader partiet, fordi de ikke kan samarbejde med Fock, der er blevet beskyldt for at tale meget hårdt til og sågar ruske i folk.

Om situationen udtaler Fock:

- Jeg er selvfølgelig ked af, at vi i Alternativet er nået hertil, og jeg synes det er ærgerligt, at en del af folketingsgruppen har valgt at forlade Alternativet.

- Jeg har respekt for, at de nu tidligere Å-folketingsmedlemmer har taget den beslutning, som de mener er rigtig, siger Fock i en skriftlig udtalelse.

Dermed er der af ledende medlemmer kun Fock og Gejl tilbage. Gejl har ingen kommentarer.

I et brev til partiets medlemmer lægger partistifter Elbæk ikke skjul på, at han er uenig med hovedbestyrelsens beslutning om at frede arvtageren Fock efter beskyldningerne.

Han kalder hendes nylige valgsejr for legitim.

- Men det er de kritiske spørgsmål, der er rejst efterfølgende, også. Og det uanset om man kunne ønske, at det hele var foregået i den omvendte rækkefølge. Det gjorde det nu engang ikke, skriver Elbæk i et brev til partiets medlemmer ifølge Politiken.

Beskyldningerne mod Fock går tilbage til tiden, da Elbæk var leder.

Foruden Elbæk og Fock var også folketingsmedlem Rasmus Nordqvist med til at stifte partiet.

- Jeg kan ikke længere se mig selv i det projekt, som Alternativet er. Og derfor har jeg valgt at trække mig.

- Også i respekt for de mennesker, der kan se sig i det, så de kan få den plads og frihed til at arbejde videre med det, siger Nordqvist til Ritzau.

Foruden Elbæk og Nordqvist er også Susanne Zimmer og Sikandar Siddique stoppet i partiet. Sidstnævnte siger til Ritzau:

- Hele processen har vist, at Josephine desværre ikke har formået at samle. Tværtimod. Hun har splittet.

- Jeg anerkender 100 procent det medlemsmandat, Josephine har fået. Men det gør ikke, at man er immun over for, hvis der kommer andre sager og konflikter frem, siger Sikandar Siddique.

Nu tidligere gruppeforperson Susanne Zimmer angiver ligeledes Josephine Fock som den direkte årsag til, at hun forlader partiet.

- Det er utryghed, mistillid i forhold til medarbejderne og mine kolleger i Folketinget og mange andre ting, som jeg ikke vil gå specifikt ind i.

- Men det er samarbejde og arbejdsmiljø, det er det, der er prikken over i'et.

- Jeg har ikke oplevet, at hun (Josephine Fock, red.) har råbt eller rusket. Men jeg har oplevet, at jeg ikke bliver den bedste udgave af mig selv, når jeg skal samarbejde med hende, siger Susanne Zimmer til Ritzau.