Tre partiledere kræver nye ressourceforløb: Ingen skal have seng med på job

Socialdemokratiet, Radikale og SF enige om at ændre på ressourceforløb allerede i efteråret, så syge ikke kan sendes i arbejdsprøvning i deres seng. Socialchef mener, at forløbene skal have en chance mere

Ressourceforløbene skal i fremtiden foregå med en højere grad af værdighed end nu, siger Morten Østergaard. Foto: Jens Dresling/Polfoto
Ressourceforløbene skal i fremtiden foregå med en højere grad af værdighed end nu, siger Morten Østergaard. Foto: Jens Dresling/Polfoto
Følg Politik

Flere tusinde syge borgere, der bliver kostet rundt af kommunerne i de omstridte ressourceforløb, kan måske begynde at ånde lettet op.

De tre partiledere fra Socialdemokraterne, Radikale og SF er nu enige om at se på den omstridte førtidspensionsreform og længden og indholdet af ressourceforløbene i løbet af efteråret.

Det skriver Avisen.dk.

Partilederne bruger ord som 'rent galimatias', 'kassetænkning' og 'bestemt ikke meningen', når de taler om den tre år gamle reform af førtidspension og fleksjob.

Læs også: 'Det er helt galimatias': SF-formand kræver opgør med ressourceforløb

Og både Mette Frederiksen, Pia Olsen Dyhr og Morten Østergaard tager afstand fra, at syge borgere sendes i arbejdsprøvning med deres seng.

- Jeg havde aldrig forestillet mig, at man ville blive sendt på arbejde med sin seng, siger Morten Østergaard til Avisen.dk.

Mere værdighed
Den radikale leder synes stadig, at intentionen med ressourceforløbene er god.

- Men hvis det, man møder ude i virkeligheden er kassetænkning, er forligspartierne nødt til at stimle sammen igen. Så ressourceforløbene i fremtiden kan foregå med en højere grad af værdighed end nu, siger Morten Østergaard til Avisen.dk.

Læs også: Ekspert: Ressourceforløb gør folk mere syge og ensomme

Tirsdag skal beskæftigelsesminister Jørn Neergard Larsen (V) i samråd i Folketingets Beskæftigelsesudvalg om syge borgere, der bliver tvunget i ressourceforløb stik imod lægelige advarsler om, at det vil gøre dem mere syge.

Læs også: Charlotte tvunget i praktik: Kan holde til 28 minutter om ugen

Avisen.dk har adskillige gange fortalt om borgere, der skal møde med seng i arbejdsprøvning, og om psykisk syge der tvinges i ressourceforløb trods lægelige advarsler om, at det vil udløse selvmordforsøg.

Læs også: Tvunget i ressourceforløb: Syge Jette forsøgte at tage sit eget liv

Aha-oplevelse i Svendborg
Morten Østergaard kalder det for en aha-oplevelse, da han i sommer besøgte aktivistgruppen 'Syg i Svendborg', der har kæmpet for at hjælpe sygemeldte, der kom i klemme i reglerne.

Det har fået Morten Østergaard til at ændre mening om blandt andet længden af ressourceforløbene, som er en af tingene, han mener der skel ses på til efteråret.

Som det er i dag, kan et forløb vare et til fem år, og er man under 40 år, kan man få flere ressourceforløb i træk.

- Det skal der ændres på, siger han.

Læs også: Historien om Hanne: Kronisk syg og kastebold i systemet

Beskæftigelsesministeren har efter den hårde kritik af ressourceforløbene indkaldt forligspartierne til drøftelser i efteråret. Udover de tre regeringspartier lagde også Venstre og Konservative stemmer til reformen.

S-formand Mette Frederiksen sagde i sidste uge i et interview med Ugebrevet A4, 'at det er i overkanten', 'hvis det er rigtigt, at nogle af de personer, der er i ressourceforløb, er sengeliggende'.

Partileder for SF, Pia Olsen Dyhr, sagde ligeledes i sidste uge til Ugebrevet A4, at kommunerne går alt for langt, fordi der er penge at spare ved at holde ledige i ressourceforløb på en kontanthjælpssats fremfor at give dem førtidspension.

Både hun og Mette Frederiksen mener stadig, intentionerne er gode, men at der er behov for at se på, om der er brug for ændringer.

Advarer mod kolde fødder
Den kurs vækker ikke glæde hos Ole Pass, socialchef i Rødovre og tidligere formand for Socialcheferne. Han håber ikke, at politikerne får kolde fødder og trækker i land på ressourceforløbene, som er rigtigt tænkt.

- I festtaler er der jo ikke grænser for politikernes begejstring for, at der skal stilles krav til den enkelte, og at man selv skal inddrages. Det gør man med ressourceforløbene, og jeg synes, at man skal give dem en chance fremfor så hurtigt at opgive på grund af nogle begyndervanskeligheder, siger Ole Pass.

Han har selv været en varm fortaler for at bruge førtidspension mindre - især til de yngre - og for at man i kommunerne skal arbejde mere sammen på tværs om at hjælpe borgerne.

Det gør ondt på mig
Ole Pass håber, at politikerne vil se på, hvad der reelt forhindrer, at reformen fungerer fremfor straks at ændre den.

- Det gør da også ondt på mig og mine kolleger, at de borgere, man laver ressourceforløbene for med alle de gode intentioner på papiret, oplever det som tvang, siger han.

Socialchefen mener, at politikere skal have lov at fortryde, når de ser konsekvenserne af lovgivningen. 

- Men det er mere reglen end undtagelsen, at politikerne begynder at file på reformerne, nærmest før blækket på lovteksterne er tørt, så snart rigtige mennesker kommer i klemme.

Læs også: Forsker: Reformer ødelægger arbejdsløses liv

Ubegrænset Sport
Ekstra Bladet
Så løber du aldrig tør
79
,-
/md.
Fronten forstærkes - velkommen til Finland og Sverige

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Udforsk Ekstra Bladet+