Trepartsaftale på plads

Regeringen og arbejdsmarkedets parter indgår trepartsaftale for første gang siden 2007

Jørn Neergaard (Foto: Katinka Hustad )
Jørn Neergaard (Foto: Katinka Hustad )

Det gik galt for Thorning og Corydon.

Men nu har Danmark med statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) beskæftigelsesminister Jørn Neergaard i spidsen fået en trepartsaftale mellem Staten, arbejdsgiverne og fagbevægelsen.

Regeringen har længe haft et ønske om inden udgangen af denne måned at få en aftale på plads med arbejdsgivere og fagbevægelsen om flygtninges entre på det danske arbejdsmarked. Og efter flere ugers intense forhandlinger er det ønske endelig gået i opfyldelse.

Det afsluttende møde var planlagt til at finde sted lige efter vedtagelsen af regeringens kontanthjælpsloft tidligere på eftermiddagen.

Et centralt element i den nye aftale bliver en uddannelsesmodel for flygtninge, der kaldes integrationsgrunduddannelsen (IGU). Den skal sikre, at nyankomne flygtninge og familiesammenførte hurtigt kommer på arbejdsmarkedet, selvom de ikke har kvalifikationerne på plads endnu. Dette skal så sikres gennem opkvalificering, mens de er i arbejde.

Corydon fejlede

Det lykkedes ikke SR-regerinigens finansminister som forhandlingsleder at få en trepartsaftale på plads, da regeringen og arbejdsmarkedets parter i 2012 forhandlede. Selvom det var første gang i 11 år, at Danmark havde en rød regering, faldt forhandlingerne til jorden med et kæmpe brag, da Dansk Metal pure nægtede at sælge ud af helligdage for at forøge arbejdstiden.

- Det var en overraskende melding for alle. Vi havde lagt op til en forhandlingssituation, hvor alle skulle bidrage. Den mulighed fik vi ikke udnyttet, og det er jeg selvfølgelig ked af,« sagde daværende finansminister Bjarne Corydon (S) dengang.

Vi skal dermed helt tilbage til 2007 for at finde den sidste trepartsaftale i Danmark. Dengang hed statsministeren Anders Fogh Rasmussen, og han forhandlede sammen med arbejdsgivere og fagbevægelse en aftale på plads, der bl.a. styrkede efteruddannelse på de danske arbejdspladser.

167 kommentarer
Vis kommentarer
Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere