Trodser afvisning: S vil lave forsøg med babyluger

Det Etiske Råd vil ikke anbefale babyluger, men Socialdemokratiet ønsker fortsat at forsøge med to luger

Selv om et stort flertal i Det Etiske Råd ikke vil anbefale babyluger, holder Socialdemokratiet fast i, at det ønsker at indføre en forsøgsordning med luger.

Det fortæller sundhedsordfører Flemming Møller Mortensen (S).

- Lad os prøve det af, og lad os se, om vi kan redde bare ét barn fra at blive efterladt på en kold bænk eller i en affaldsskakt. Jeg synes, at vi skal fokusere på muligheden for at redde børn fra at dø, siger han.

Partiet foreslår, at der skal være et forsøg med babyluger to steder i Danmark, hvor kvinder kan aflevere deres nyfødte børn.

Torsdag aften udkom Det Etiske Råd med sin nye udtalelse, og det var kun ét medlem af rådet, der ikke var enig med resten i, at det ikke skulle anbefale babyluger.

Usikkert
Det skyldes blandt andet, at det er meget usikkert, hvorvidt det overhovedet vil nedbringe antallet af babyer, der efterlades i det offentlige rum.

Rådet pointerer også, at babyluger kan have en række utilsigtede effekter. Der kan for eksempel blive afleveret børn i lugerne som et alternativ til en almindelig bortadoption.

Alligevel mener Flemming Møller Mortensen, at babyluger skal forsøges.

- Det er for snævert ikke at prøve at fokusere på, at det her eventuelt kan redde børn, siger han.

Han fortæller desuden, at Socialdemokratiet ønsker flere tiltag end blot babyluger.

- Vi skal også have en forbedring af svangreomsorgen til de særligt sårbare grupper.

- Det Etiske Råd kommer også med en anbefaling af, at man skal kunne føde anonymt. Det må vi have en politisk drøftelse af, for det er selvfølgelig en udfordring, at nogle ikke er velkomne eller føler sig velkomne i vores sundhedsvæsen, siger Flemming Møller Mortensen.