Truer med at ty til det hårdeste våben: Her er de markante udtalelser i krisen

Den spanske regering har truet med at opløse den catalanske regering. Det sker efter 10 dage med skarpe bemærkninger på begge sider

Den catalanske leder Carles Puigdemont holdt tirsdag tale i det regionale parlament om hans fortsatte ønske om uafhængighed. Foto: AP
Den catalanske leder Carles Puigdemont holdt tirsdag tale i det regionale parlament om hans fortsatte ønske om uafhængighed. Foto: AP

Politik - 11. okt. 2017 - kl. 18:57 Spanien giver Catalonien fem dages frist

Efter ti dage med to parter, der har haft hver sit ultimatum, som var den direkte modsætning af modparten, har den spanske regering nu krævet, at den catalanske ditto klart giver svar på, om de har handlet i strid med forfatningen.

Mens den spanske regering har som ultimativt krav, at Catalonien dropper al snak om uafhængighed, har den catalanske regering haft som krav, at den spanske regering indgår i dialog om uafhængighed.

 

Disse to modsætninger har ført til en ørkenvandring af udsagn fra begge sider, inden den catalanske regering med Carles Puigdemont tirsdag aften underskrev en uafhængighedserklæring.

De undlod dog at sige, hvornår erklæringen var gældende fra, idet den catalanske regeringsleder samtidig hævede, at man ville bruge de næste par uger på at indgå dialog om Cataloniens - ifølge ham - forestående uafhængighed.

Se også: Forsker: Cataloniens præsident køber sig tid med ventet tale

Kræver klar udmelding
Men forvirringen omkring, hvad underskrivelsen af uafhængighedserklæringen skulle betyde, fik onsdag Spaniens premierminister, Mariano Rajoy, til at kræve, at catalonierne melder klart ud, hvorvidt de har erklæret sig uafhængige eller ej.

Hvis de har erklæret sig uafhængige, er det nemlig et brud på forfatningen, og regeringen har derfor påberåbt sig ret til at opløse den regionale regering, hvilket de har mulighed for jævnfør forfatningens artikel 155.

Se også: Årtiers værste krise: Mener I det? For så falder der brænde ned

 

Udmeldingerne fra henholdsvis Puigdemont og Rajoy kommer henholdsvis ni og 10 dage efter den kontroversielle afstemning i Catalonien, hvor 42 procent af de stemmeberettigede indbyggere stemte om, hvorvidt Catalonien skal være uafhængig. Omkring 90 procent af dem stemte for.

Den spanske regering havde på forhånd meldt ud, at afstemningen var imod den spanske forfatning, og massive politistyrker blev derfor sat ind for at forhindre afstemningen i at blive udført.

'Internt spansk anliggende'
Efter afstemningen har de to parter med ord forsøgt at få modparten på bedre tanker.

På den ene side står den catalanske regering og deres støtter i befolkningen. På den anden side står den spanske regering, der har opbakning fra næsten hele parlamentet, samt oppositionen i Catalonien.

Se også: Barcelonas borgmester advarer mod løsrivelse

Resten af verden har fortrinsvis vist sympati med Spanien, om end der er blevet taget afstand fra voldshandlingerne i forbindelse med afstemningen. Udmeldingen fra mange EU-lande har dog været, at det er et internt spansk anliggende, som man ikke vil blande sig i.

I den nedenstående grafik kan du se nogle af de mest markante udmeldinger, de to fløje er kommet med i løbet af de sidste ti dage. Og ja - der er en del gentagelser, hvilket igen understreger, at det er begrænset hvor meget, de to regeringer har flyttet sig siden afstemningen.

Interaktivt element

Den spanske regering afholdt onsdag morgen et krisemøde inden premierministerens udmelding om Catalonien.

Undervejs understregede regeringskilder, at alle muligheder fortsat er på bordet i forhold.

Og onsdag eftermiddag sagde oppositionens leder, Pedro Sánchez, at de er enige med Rajoy om at udarbejde en forfatningsreform.

Se også: Spanske partier er enige om at ændre selvstyrelove

Udarbejdelsen skal ske om seks måneder, men Sánchez understreger, at forfatningsreformen ikke vil åbne døren for, at Catalonien kan blive uafhængig. Han støtter regeringens krav om en klar udmelding fra Puigdemont.

Interaktivt element

1 af 3 Tre personer går på gaden i Barcelona. Foto: AP
2 af 3 Den catalanske leder, Carles Puigdemont. Foto: AP
3 af 3 Den catalanske leder Carles Puigdemont holdt tirsdag tale i det regionale parlament om hans fortsatte ønske om uafhængighed. Foto: AP
kommentarer
Vis kommentarer
Seneste i Politik
Mest læste
Hent flere
Mest læste på ekstrabladet.dk
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere
Ved du noget? Tip Ekstra Bladet  -  E-mail 1224@eb.dk SMS til 1224 Tlf: 33111313
Nyhedsredaktør:Peter Roelsgaard
Ansv. chefredaktør:Poul Madsen