Truer med at udslette nations økonomi

Skulle Tyrkiet gøre noget, som Donald Trump mener er forkert, er han klar til at udslette nationens økonomi

Trump gentog sine Twitter-trusler mod Tyrkiet på et pressemøde mandag aften. Video: AP.

Den amerikanske præsident Donald Trump forsikrer, at han med magt vil smadre Tyrkiets økonomi, såfremt at de gør noget, som han mener, er forkert.

Det skriver han i et tweet i kølvandet på, at han har mødt stor kritik, efter at han har valgt at trække sine tropper fra det nordøstlige Syrien.

Artiklen fortsætter under billedet ...

Helt ordret lyder det i den opsigtsvækkende udmelding:

'(...) hvis Tyrkiet gør noget, som jeg med min store og usammenlignelige visdom mener er over grænsen, vil jeg totaltsmadre og udslette den tyrkiske økonomi.'

I et andet tweet uddyber han, hvor stor en indsats USA har ydet.

'USA har gjort langt mere, end nogen kunne have forventet, blandt andet at tilfangetage 100 procent af ISIS-kalifatet.'

Stor bekymring
Tilbagetrækningen af de amerikanske styrker vil efterlade de kurdiske styrker, der har kontrollen i området, alene, alt i mens at Tyrkiet er på vej ind med en offensiv.

Det møder stor bekymring fra både Trumps venner og fjender.

Den tidligere amerikanske FN-ambassadør Nikki Haley langer i et tweet hårdt ud efter Donald Trump, USA's præsident.

I sit tweet skriver Haley blandt andet:

'Vi må altid bakke op om vores allierede, hvis vi forventer, at de har vores ryg. Kurderne har været et stor led i vores succesfulde kamp mod Islamisk Stat i Syrien. At lade dem dø er en stor fejl. #TurkeyIsNotOurFriend (Tyrkiet er ikke vores venner, red.)'

Artiklen fortsætter under opslaget ...

Trump argumenterer for, at han ikke kan efterforskes, så længe han sidder i Det Hvide Hus. Foto: Leah Mills/Ritzau Scanpix Politik Domstol: Trump skal fremlægge sine selvangivelser

Haley får støtte fra Syrian Democratic Forces (De syriske demokratiske styrker, red.), der skriver:

'Verden har brug for stærke amerikanske ledere som tidligere FN-ambassadør Nikki Haley.'

Artiklen fortsætter under opslaget ...

Samfund USA's styrker vil ikke deltage i tyrkisk operation i Syrien

De uddyber i samme ombæring, at de håber, at amerikanerne ombestemmer sig.

Større råderum
Ifølge CNN ser man tilbagetrækningen som et led i at give det tyrkiske militær mere råderum, da præsident Recep Tayyip Erdogan har intensiveret sin offensiv i området.

Beslutningen om at trække sig fra nordøstlige Syrien blev meldt ud søndag, efter at Trump og Erdogan havde haft et telefonmøde.

Men hverken den tidligere FN-ambassadør eller Syrian Democratic Forces ser det som et positivt tegn, at man nu giver mere plads til tyrkisk militær.

Høvl fra egen fløj
Selv fra sin egen fløj får Trump høvl for beslutningen. Senator i Utah og tidligere præsidentkandidat Mitt Romney har nemlig også sine bekymringer.

'At forlade vores kurdiske allierede, der står til at blive overfaldet af Tyrkiet, er forræderi. Det viser, at USA er en utilregnelig allieret; det muliggør IS-genopstandelse; og det varsler en ny humanitær katastrofe,' skriver han i et tweet, mens han i et andet kalder det den ultimative sejr for Assad, Rusland, Iran og IS.

Artiklen fortsætter under opslagene ...

Nancy Pelosi er en forræder, mener Donald Trump. Foto: Leah Millis/Ritzau Scanpix Politik Trump raser: Det er forræderi

Det amerikanske forsvarsministerium, Pentagon, vil dog på ingen måde være med til at støtte de tyrkiske tropper.

- Forsvarsministeriet har gjort det klart over for Tyrkiet, og det samme har præsidenten, at vi ikke støtter en tyrkisk operation i det nordlige Syrien, lyder det fra talsmand Jonathan Hoffman.

De første amerikanske soldater forlod området mandag.

Bekymring fra Folketinget
Ifølge Ritzau er Udenrigspolitisk Nævn blevet hasteindkaldt for at diskutere, hvordan man skal forholde sig til sagen.

- Der er en lang række alarmerende advarselstegn ved det her, siger Michael Aastrup Jensen, udenrigsordfører for Venstre, til Ritzau og forstætter:

- Der er nu intet til hinder for, at Erdogan rykker ind med soldater og bekæmper kurdiske soldater, der har været vores nærmeste allierede i kampen mod Islamisk Stat.

Før turen går til Afghanistan eller som her Somalia, skal du gennem et nåleøje for at komme ind i specialstyrkerne. Privatfoto Meninger Rathsack: Sådan bliver du elitesoldat

881 kommentarer
Vis kommentarer