Trump advarer før valg: - De vil indføre socialisme!

Donald Trump tager Air Force One fra vælgermøde til vælgermøde for at bakke op om republikanske kongreskandidater forud for midtvejsvalget

Hvad er det for en størrelse, og hvad kommer det til at betyde for Trump og for Danmark? Anders Agner fra Kongressen.com forklarer her (Producer: Martin Lorentsen)
Følg Politik

USA’s præsident, Donald Trump, arbejder på overtid for at redde Det Republikanske Parti fra et kostbart nederlag ved midtvejsvalget på tirsdag.

I valgkampens sidste dage optræder Trump ved vælgermøder i blandt andet Montana, Florida, Georgia, Tennessee, Ohio og Missouri.

For at kunne nå det hele holder præsidenten mange af sine vælgermøder i lufthavne, hvor han lander med Air Force One for øjnene af tilhængerne.

Lørdag blev Trump således modtaget af flere tusinde tilhængere i lufthavnen i Belgrade i Montana og derefter i lufthavnen i Pensacola i Florida.

Air Force One lander foran tilhængerne i lufthavnen i Montana. Foto: AP
Air Force One lander foran tilhængerne i lufthavnen i Montana. Foto: AP
 

Hangaren er proppet med forventningsfulde tilhængere i Pensacola, Florida. Foto: AP
Hangaren er proppet med forventningsfulde tilhængere i Pensacola, Florida. Foto: AP

Her trak Trump sit stærkeste trumfkort, når han beder vælgerne til at stemme på republikanske kongreskandidater: Den amerikanske økonomi!

- USA har den bedste økonomi i landets historie, siger Trump med fare for at overdrive og advarer, at de ’radikale’ demokrater vil smadre den økonomiske fremgang, hvis de får magten.

- De vil indføre socialisme og forvandle USA til Venezuela, siger han.

Trumps store aften: Her skal du følge valget

Trump har positive nøgletal med i baglommen. I sidste måned blev der skabt yderligere 250.000 job. Dermed er arbejdsløsheden på 3,7 procent, der er det laveste i omkring 50 år.

Trump træder direkte ud foran sine tilhængere. Foto. AP
Trump træder direkte ud foran sine tilhængere. Foto. AP
 

Tilhængerne har fundet det varme tøj frem til vælgermødet i Bozeman Yellowstone International Airport i Belgrade, Montana. Foto: AP
Tilhængerne har fundet det varme tøj frem til vælgermødet i Bozeman Yellowstone International Airport i Belgrade, Montana. Foto: AP
 

I Florida er der fokus på opgøret mellem den demokratiske senator Bill Nelson og udfordreren Rick Scott.

Desuden støder Tallahassee-borgmester Andrew Gillum og lokalpolitikeren Ron DeSantis sammen i en dyst om delstatens guvernørpost. For Trump er valget klart.

- I har kun et valg: Ron DeSantis som guvernør! Hvis I ønsker at betale mere i skat, skal i bare stemme på borgmesteren fra Tallahassee. I vil smadre en stat, jeg elsker, siger Trump, der ejer ferieboligen Mar-a-Lago i Palm Beach.

Der står meget på spil for begge partier på tirsdag.

En altid kampklar Donald Trump. Foto: AP
En altid kampklar Donald Trump. Foto: AP

Lige nu sidder Trumps republikanske partifæller på magten i begge Kongressens kamre, Senatet og Repræsentanternes Hus.

Dermed har det været muligt for præsidenten at få store dele af sin dagsorden vedtaget i Kongressen.

Men flere meningsmålinger peger på, at Demokraterne har en god mulighed for at vinde flertallet i Repræsentanternes Hus.

Hvis prognoserne holder stik, kan Demokraterne dermed gøre livet surt for Trump og stikke en kæp i hjulet på hans dagsorden.

Massivt vælgerfremmøde

Der er tilsyneladende massiv interesse for at stemme ved det amerikanske midtvejsvalg, hvor vælgerdeltagelsen kan sætte nye rekorder.

I de fleste delstater er det nemlig muligt både at brevstemme samt personligt sætte kryds i stemmelokaler, der har holdt åbent flere dage i forvejen.

Mange har benyttet sig af muligheden, viser tal fra valgmyndighederne.

I Texas har næsten 4,9 millioner vælgere allerede stemt forud for midtvejsvalget på tirsdag. Det er flere end de 4,7 millioner vælgere i delstaten, som samlet set stemte ved midtvejsvalget i 2014.

Der har været stor opmærksomhed omkring senatsvalget i Texas, hvor den republikanske senator Ted Cruz udfordres af demokraternes nye stjerne, 46-årige Beto O'Rourke.

Beto O'Rourke har trods sit ihærdige forsøg dårlige odds i den konservative delstat, hvor Ted Cruz ifølge de seneste meningsmålinger står til genvalg.

Ekstra Bladet holdet et stort midtvejsvalgsarrangement. Hvordan kommer du med? Bliv klogere her

Mere fra Ekstra Bladet+

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind