Trump advarer: Macron har brug for beskyttelse

Frankrigs præsident har omtalt Nato som 'hjernedød', og det vil Donald Trump ikke lade gå ubemærket hen

Der er altid en lille hanekamp mellem Trump og Macron, når de mødes. Denne Nato-samling var ingen undtagelse. Video: AP

Den amerikanske præsident er landet i London, hvor der tirsdag og onsdag holdes topmøde i Nato, og han langer straks ud efter Frankrig, som har kritiseret alliancen.

For det første er det ifølge Donald Trump 'meget modbydeligt', når den franske præsident, Emmanuel Macron, omtaler Nato som 'hjernedød', fordi Nato ifølge ham mangler strategisk styring.

Nato er ikke ved at gå i opløsning, mener den amerikanske præsident, men Frankrig er på vej ud, vurderer han.

- Frankrig bryder med Nato. Jeg ser ham bryde ud. Og han har brug for beskyttelse mere end nogen anden, siger Trump om Macron.

Frankrig har tidligere meldt sig ud af alliancen. Det skete i 60'erne, og landet vendte først tilbage i 2009.

Forsvarsalliancen fyldte 70 år i april, og mødet i London holdes i den anledning.

Det er ikke kun Frankrig, som har skabt uro i Nato den seneste tid.

Tyrkiet har også skabt stor intern ballade i alliancen med købet af russiske forsvarssystemer og ved - til mange europæiske Nato-landes frustration - at angribe i det nordlige Syrien i efteråret.

Men Trump forsvarer Tyrkiet, selvom amerikanerne har afskåret Tyrkiet fra deres program med F-35-kampfly af sikkerhedsårsager på grund af indkøbet af russiske våben.

- Jeg kan lide Tyrkiet, og jeg kommer godt ud af det med præsidenten (Recep Tayyip Erdogan). Tyrkiet er et godt medlem af Nato, siger Trump.

Den amerikanske præsident mener, at forsvarsalliancen er stærk og fleksibel, og han fremhæver generalsekretær Jens Stoltenberg som en god leder.

242 kommentarer
Vis kommentarer