Trump aflyser besøg i Danmark

Da Grønland ikke er til salg, har den amerikanske præsident droppet sit besøg i Danmark

ISKOLDT: Trumps besøg i Danmark har længe været aftalt, men da præsidenten bragte Grønland i spil som en handelsvare og efterfølgende blev afvist af Danmarks statsminister, Mette Frederiksen, fik han pludselig kolde fødder. Nu er besøget så endeligt aflyst.

USA’s præsident, Donald Trump, kommer alligevel ikke på officielt besøg i Danmark, der ifølge planen skulle have fundet sted 2. til 3. september.

Det sker efter, at statsminister Mette Frederiksen (S) har afvist et muligt salg af Grønland til USA.

Det skriver Trump i en opdatering på Twitter natten til onsdag dansk tid.

- Danmark er meget særligt land med en fantastisk befolkning, men på baggrund af statsminister Mette Frederiksens kommentarer om, at hun ikke er interesseret i at drøfte et salg af Grønland, vil jeg udsætte vores møde til et andet tidspunkt.

Trump tilføjer, at Mette Frederiksen har 'sparet en masse omkostninger for både USA og Danmark ved at være så direkte'.

- Det takker jeg hende for og ser frem til et møde engang i fremtiden.

Det Hvide Hus har efterfølgende bekræftet, at besøget i Danmark er aflyst. Trump har dog fortsat planer om at tage turen til Europa og besøge Polen, skriver Reuters.

Trump har sammenlignet et muligt køb af Grønland med 'en stor ejendomshandel'. Foto: Reuters
Trump har sammenlignet et muligt køb af Grønland med 'en stor ejendomshandel'. Foto: Reuters

’Strategisk interesse'
Trump bekræftede søndag, at USA har en ’strategisk interesse’ i at købe Grønland på grund af øens beliggenhed og forekomst af naturressourcer.

- Det er noget, vi har talt om. Danmark ejer det principielt. Vi er allierede med Danmark, og vi beskytter Danmark, så ideen blev drøftet, og jeg synes bestemt, at det strategisk lyder spændende, sagde præsidenten.

Statsminister Mette Frederiksen afviste ideen som en 'absurd diskussion'.

- Grønland er ikke til salg. Grønland er ikke dansk. Grønland er grønlandsk. Jeg håber vedholdende, at det ikke er noget, der er alvorligt ment, sagde hun.

Intet Trump Tower
Trump forsøgte mandag at håndtere situationen med humor, da han lovede, at han ikke havde i sinde at bygge et Trump Tower i Grønland.

- Jeg lover at ikke gøre dette ved Grønland, skrev præsidenten på Twitter og delte et redigeret billede af en grønlandsk bygd skæmmet af et gyldent højhus.

Grønland har været en del af det danske kongerige siden begyndelsen af 1800-tallet. I 1979 fik Grønland hjemmestyre, og siden 2009 har øen haft øget selvstyre.

Ambassadør jublede over Trumps besøg få timer før aflysning:

Bare få timer før Donald Trumps aflysning af sit statsbesøg i Danmark i september varmede USA's ambassadør i Danmark, Carla Sands, op til præsidentens ankomst med en besked på Twitter.

- Danmark er klar til besøget af USA's præsident! Partner, allieret ven, skrev Carla Sands i et tweet.

Omkring to timer senere overraskede Trump, da han ligeledes på Twitter meddelte, at statsbesøget ikke bliver til noget i denne omgang.

Nyheden er ikke bare stor i Danmark. Den ligger også øverst på flere af de største amerikanske mediers hjemmesider.

1 af 2 Danmarks statsminister, Mette Frederiksen, og USA's præsident, Donald Trump. Foto: Reuters
2 af 2 Den amerikanske præsident, Donald Trump, i Det Hvide Hus tirsdag. Foto: AFP
596 kommentarer
Vis kommentarer