Annonce:
Annonce:

Trump amok på pressemøde: Du er en uhøflig, forfærdelig person!

USA's præsident holdt endnu en gang en pressekonference, som endte med skænderier mellem ham og journalister

Se den dramatiske episode under pressemødet, hvor Trump langer verbalt ud efter flere journalister. Video: AP
Annonce:
Følg Politik

Præsident Donald Trump er kendt for sine usædvanlige pressekonferencer.

Det første af slagsen siden midtvejsvalget tirsdag blev ingen undtagelse, da der onsdag aften dansk tid blev afholdt pressemøde. 

Han endte således i et højlydt skænderi med en CNN-journalist, som han er kendt for at have en fejde med.

Da journalisten, der hedder Jim Acosta, forsøgte at stille ham et nyt spørgsmål, endte det med, at Trump udbrød:

- Du er en uhøflig, forfærdelig person. Du burde ikke arbejde for CNN.

Forinden forsøgte Trump at få journalisten til at lægge mikrofonen fra sig, hvilket han dog nægtede. Derfor signalerede Trump, at han i så fald ville forlade pressekonferencen.

Da journalisten satte sig ned, og en anden begyndte at stille Trump et spørgsmål, henvendte Trump sig endnu en gang til Jim Acosta, som han igen kaldte 'uhøflig'.

Annonce:

OVERBLIK: Sådan gik midtvejsvalget i grove træk

Demokraterne vandt det ene kammer i Kongressen og skal fremover med på råd om ny lovgivning.

Natten til onsdag dansk tid har vælgerne i USA sammensat et helt nyt politisk billede.

I stedet for at gennemgå de flere hundrede valg til Senatet, Repræsentanternes Hus og guvernørposterne får du her et overblik over de vigtigste resultater og deres umiddelbare konsekvenser:

* Republikanerne forsvarer flertallet i Senatet.

I Senatet har Republikanerne hentet fire af demokraternes pladser, mens demokraterne kun fik taget en enkelt tilbage. Dermed er Republikanernes flertal kun vokset i Senatet.

Samtidig blev det til et comeback til Mitt Romney, der var Republikanernes præsidentkandidat før den nuværende præsident, Donald Trump. Fremover skal Romney sidde i Senatet. De to har tidligere talt dunder mod hinanden.

Senatet er der, hvor dommere og ministre skal godkendes. Her har præsidenten altså nu et stærkere flertal bag sine planer.

I delstaterne Montana og Arizona er afstemningen så tæt, at der onsdag formiddag klokken 10 dansk tid stadig tælles for at finde en vinder.

* Demokraterne vinder flertal i Repræsentanternes Hus.

Før valget var Republikanerne i kontrol med begge Kongressens kamre. Det er de ikke efter nattens midtvejsvalg. Demokraterne har vundet nok pladser til at få flertal i det andet kammer: Repræsentanternes Hus.

Demokraterne vandt hovedsageligt frem i forstæder og byområder. Og så bringer de rekordmange kvinder med sig i Kongressen.

Flertallet betyder, at de nu får kontrollen med kammerets forskellige udvalg, der kan indkalde folk til at vidne under ed. Flere ledende demokrater har blandt andet varslet en undersøgelse af præsident Trumps skatteopgørelse.

Derudover skal al ny lovgivning godkendes af begge kamre. Derfor skal demokraterne nu med på råd, når ny lov eller nyt statsbudget skal vedtages.

* Flere delstater skifter guvernør.

Ude i delstaterne vandt Demokraterne guvernørposterne i flere større delstater såsom Nevada, Wisconsin, Michigan og Illinois. Delstaterne bliver ikke uvæsentlige.

Hvis Kongressen ikke er i stand til at gennemføre noget, og præsident Trump begynder at regere gennem såkaldte præsidentielle dekreter, der ikke behøver Kongressens godkendelse, er det delstaternes job at levere en modvægt til præsidenten.

Det kan de gøre ved at sagsøge dekreter, de finder forfatningsstridige.

* Historisk valg for kvinder.

Et af kendetegnene ved dette midtvejsvalg er, at en lang række kvinder har rundet nogle historiske milepæle. Først og fremmest er rekordmange kvinder blevet valgt.

Samtidig er de to første muslimske kvinder blevet valgt. Der er også for første gang blevet valgt to kvinder med indianerbaggrund. Den ene af de to er endda en homoseksuel tidligere MMA-kæmper.

/ritzau/

Inviterer til samarbejde
Ved pressekonferencen skete der dog også ting. Blandt inviterede Trump Demokraterne til at samarbejde om infrastruktur, handel og medicinpriser i den kommende kongres.

Trump anerkendte, at Demokraternes leder i Repræsentanternes Hus, Nancy Pelosi, har fået udrettet meget ved at vinde flertallet i forsamlingen ved midtvejsvalget tirsdag.

På et pressemøde i Det Hvide Hus inviterer han hende og Demokraterne til at samarbejde i den nye kongres.

Men han advarer samtidig Demokraterne mod at bruge de næste to år i Repræsentanternes Hus på høringer og efterforskning af ham og hans regering.

- Jeg kunne fyre dem, siger han om Robert Mueller og de folk, der efterforsker, om hans valgkampagne ulovligt samarbejdede med Rusland i valgåret 2016. Men han siger, at han ikke lige nu har sådanne planer.

- Der var intet aftalt spil, konstaterer han i forhold til Rusland.

Annonce:

Demokraterne overtog ved valget Republikanernes flertal i Repræsentanternes Hus, mens republikanerne udbyggede deres flertal i Senatet.

Trump siger, at han 'trodsede historien', og han mener, at det var hans skyld, at Republikanerne vandt flere pladser i Senatet ved midtvejsvalget.

Dette er den største gevinst i Senatet ved et midtvejsvalg siden præsident John F. Kennedy i 1962, konstaterer han.

Annonce:
Annonce:
Annonce:
Ubegrænset Sport
Ekstra Bladet
Så løber du aldrig tør
79
,-
/md.

Mere fra Ekstra Bladet+

Annonce:
Mærsk har et rekordstort overskud, men betaler kun fire procent i skat. Ekstremt absurd

Udforsk Ekstra Bladet+

Annonce:

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:
Annonce:
Annonce: