Trump angriber pressen: Dækker ikke terror

Danmark optræder på liste, der skal underbygge påstand om, at amerikansk presse ignorerer islamisk terror

Her langer Trump ud efter pressen. Video: AP

Danmark optræder tre gange på en liste over 78 episoder, som ifølge Det Hvide Hus er terrorangreb, der er blevet dækket for lidt af de amerikanske medier.

Præsident Donald Trump langede mandag ud efter medierne og anklagede dem for ikke at dække angreb begået af radikale islamister, fordi de sker så ofte.

- Det er nået til et punkt, hvor det ikke engang bliver dækket. I mange tilfælde ønsker den meget, meget uærlige presse slet ikke at dække det, siger Trump og antyder, at medierne har et skjult motiv.

- De har deres grunde, men det forstår I, siger Trump under en tale til militærfolk på MacDill Air Force Base i Tampa, Florida.

Tre danske angreb
Donald Trump kom ikke selv med eksempler på terrorangreb, som ifølge præsidenten blev ignoreret af pressen. Men senere udsendte Det Hvide Hus listen, hvor Danmark altså optræder tre gange:

  • I februar 2015 dræbte Omar El-Hussein to personer under angreb på Krudttønden og Den Jødiske Synagoge i København. El-Hussein blev senere dræbt i en skudveksling med politiet.
  • I september 2015 stak en 26-årig statsløs palæstinenser en 56-årige politimand med kniv i hals, arm og ryg i Modtagecenter Sandholm. Betjenten overlevede.
  • I september 2016 skød og sårede hashhandleren Mesa Hodzic to betjente på Christiania. Mesa Hodzic døde efter en skudveksling med politiet.

Blandt de 78 episoder er en lang række af de angreb, herunder i Paris og i Nice, der har ramt Europa siden 2014. Listen inkluderer også angreb i San Bernardino og Orlando, der alle blev dækket massivt i amerikansk og europæisk presse.

Andre mindre kendte angreb optræder også på listen, herunder et angreb i Hurghada i Egypten samt i Manilla på Filippinerne.

Overdriver protester
Donald Trumps pressetalsmand, Sean Spicer, mener, at listen med de 78 angreb illustrerer, at pressen ikke dækker islamisk terror i tilstrækkelig grad.

- Der er mange tilfælde, hvor det er hændt, og hvor jeg mener, at det ikke har fået den dækning, det fortjener, siger Sean Spicer ifølge The Hill.

Han tilføjer, at Trumps politik ikke får samme dækning som demonstrationerne imod ham.

- Præsidenten føler, at medlemmer af pressen ikke altid dækker nogle af disse begivenheder i samme udstrækning, som andre begivenheder måske bliver dækket, siger han

- Protester overdrives, og et angreb eller et forpurret angreb får ikke nødvendigvis samme dækning, siger pressetalsmanden.

78 angreb som medierne ifølge Trump har dækket for lidt

Den amerikanske præsident, Donald Trump, har offentliggjort en liste over angreb, som han mener dækket for lidt af medierne.

Præsidenten mener, at angreb udført af radikale islamister sker så ofte, at medierne ikke længere dækker dem så tæt, som de burde.

Derfor har Det Hvide Hus nu udsendt en liste over 78 angreb inden for de seneste tre år, som de peger på, har fået for lidt opmærksomhed.

På listen er tre angreb begået i Danmark, men der optræder også en lang række angreb, som har fyldt meget i medierne herhjemme.

Her er et udpluk over angrebene:

* Angreb på stranden i Sousse, Tunesien, juni 2015. 38 bliver dræbt og 39 sårede ved skudangrebet på en strand i Tunesien. De fleste omkomne er turister.

* Et russiske fly skydes ned. Hasanah, Egypten, oktober 2015. 224 omkommer, da et russiske fly skydes ned.

* Flere angreb i Paris, blandt andet på spillestedet Bataclan i Paris, Frankrig, november 2015. 129 bliver dræbt og 400 sårede. Angrebene er koordinerede og finder sted flere steder i Paris samme aften.

* Angreb på et genoptræningscenter, San Bernadino, Californien, USA, december 2015. 14 personer bliver dræbt og 21 bliver såret.

* Angreb på Zaventem Airport, Bruxelles, Belgien, marts 2016. 31 omkommer og 270 bliver såret under et koordineret bombeangreb i metroen.

* Angreb på natklub, Orlando, Florida, USA, juni 2016. 49 bliver dræbt og 53 sårede på en natklub for homoseksuelle i Florida.

* Bombeangreb på Atatürk International Airport, Istanbul, Tyrkiet, juni 2016. 45 bliver dræbt, 240 sårede.

* Angreb på havnefronten i Nice, Frankrig, juli 2016. 84 civile bliver dræbt, 308 såret, da en lastbil kører ind i folkemængden på havnepromenaden i feriebyen.

* Fire togpassagerer bliver angrebet med en økse i Würzburg, Tyskland, juli 2016.

* Angreb mod et julemarked i Berlin, Tyskland, december 2016. 12 personer dør, da en lastbil ind i et julemarked i det centrale Berlin.

De er der tre angreb fra Danmark, der ifølge præsidenten er dækket for lidt i medierne og derfor optræder på hans liste:

* Angrebet ved Krudttønden, Østerbro, København, februar 2015. Filminstruktøren Finn Nørgaard bliver skudt under et debatarrangement. Den jødiske vagt Dan Uzan bliver skudt senere ved den jødiske synagoge i København, ligesom gerningsmanden ved de to angreb, Omar El-Hussein, bliver skudt af politiet.

* Angreb på Asylcenteret Sandholm, Birkerød, september 2015. En politibetjent bliver angrebet med kniv af en palæstinensisk mand.

* Angreb på Christiania, København, september 2016. Politiet antaster en mand på Christiania. Manden vælger at skyde mod betjentene. Han rammer den ene i ansigtet. Manden bliver senere skuddræbt af politiet på sin bopæl. Manden er af bosnisk oprindelse.

Kilder: Det Hvide Hus, Washington Post

817 kommentarer
Vis kommentarer

Skærm

Hent flere
Hent flere