Trump angriber tidligere kampfælle: Han er gået fra forstanden

USA's præsident raser over sin tidligere toprådgiver Steve Bannon, der går i kødet på Trumps svigersøn

Tidligere i dag brugte Trump Twitter til at diskutere atombombeknapper. Video: Ritzau

Præsident Donald Trump har onsdag brudt med sin forhenværende tætte kampagneleder, efter at Steve Bannon har langet hårdt ud efter Trumps svigersøn for at holde et møde med russere.

Bannon betegner det som forræderisk. Trump siger, at hans tidligere kampagnechef er "gået fra forstanden", skriver Reuters.

- Steve Bannon har ingenting at gøre med mig eller mit præsidentskab. Da han blev fyret, mistede han ikke bare sit job, han gik fra forstanden, lyder det i en erklæring fra Trump.

- Steve repræsenterer ikke min base. Han er kun i det for sin egen skyld, lyder det vredt fra præsidenten.

Trumps svigersøn, Jared Kushner, har flere topposter i Det Hvide Hus. Han er gift med datteren Ivanka Trump.

Bannon er en repræsentant for det yderste højre i USA. Han har erklæret sig den uformelle leder af alt-right-bevægelsen. En bevægelse som ifølge kritikerne samler vrede, hvide mænd med nynazistiske sympatier.

Bannon anses for at have været et stort aktiv for Trump, der i sommeren 2016 hyrede ham som kampagnechef. Det var på et tidspunkt, hvor der var stor uro i hans kampagneorganisation ikke mange måneder før præsidentvalget.

Trump udpegede ham til sin nærmeste rådgiver i Det Hvide Hus, og han gjorde ham til sin nationale sikkerhedsrådgiver. En post han dog kort efter måtte forlade efter protester fra USA's sikkerhedsorganisationer.

Han forlod Det Hvide Hus i august for at vende tilbage som chef på det højreradikale medie Breitbart News.