Trump beder andre lande om hjælp i sag om Rusland-undersøgelse

Trump har bedt lande om at hjælpe sin justitsminister med at undersøge baggrunden for Rusland-undersøgelsen

Rusland-undersøgelsen skal klarlægge, om der var russisk indblanding i præsidentvalget i 2016. I disse dage er Trump yderligere i modvind, fordi en whistleblower påstår, at præsidenten har forsøgt at få Ukraine til at blande sig i USA's præsidentvalg i 2020. Her er fem centrale anklager fra whistlebloweren. Video/redigering: Reuters/Signe Skov.

USA's præsident, Donald Trump, har kontaktet en række lande for at få dem til at hjælpe sin justitsminister, William Barr, og statsadvokat John Durham, som er ved at granske baggrunden for den såkaldte Rusland-undersøgelse.

Det bekræfter en talskvinde for det amerikanske justitsministerium mandag.

Talskvinde Kerri Kupec nævner ikke i sin udtalelse, hvilke lande der er tale om, men en australsk regeringstalsmand er blevet citeret for at sige, at Donald Trump har talt i telefon med Australiens premierminister, Scott Morrison.

Samtidig rapporterer The Washington Post, at William Barr har foretaget oversøiske ture til britiske efterretningsfolk, ligesom at han skulle have mødtes med italienske embedsmænd for at bede om deres hjælp til efterforskningen.

Snart er planen klar. Foto: Ritzau Scanpix / CHRISTIAN HARTMANN Politik Medie: Johnson afslører brexit-plan inden for 24 timer

Tråde til præsidentvalget
Statsadvokat John Durham er ved at gennemgå de amerikanske efterretningstjenesters undersøgelse af Ruslands indblanding i præsidentvalget i USA i 2016 - en undersøgelse, præsident Donald Trump har kaldt for en heksejagt mod ham.

John Durham er ved at klarlægge baggrunden for, at undersøgelsen, der blev ledt af specialefterforsker Robert Mueller, blev sat i gang.

- Hr. Durham indsamler information fra adskillige kilder, herunder et antal udenlandske lande, siger talskvinde Kerri Kupec.

- På justitsminister Barrs anmodning har præsidenten kontaktet andre lande for at bede dem om at introducere justitsminister og hr. Durham for de passende embedsmænd.

Dronning Margrethe og Greta Thunberg. Foto: Ritzau Scanpix Danske kongelige Dronningen om Greta Thunberg: Man skal ikke reagere med panik

'Kaste lys over spørgsmål'
En talsmand for den australske regering siger mandag, at premierminister Scott Morrison har bekræftet over for Donald Trump i en telefonsamtale, at hans regering er villig til at hjælpe med at 'kaste yderligere lys over de spørgsmål, der efterforskes'.

Det rapporterer den australske tv-station ABC.

The New York Times skriver, at Donald Trump håber at sætte Robert Muellers Rusland-undersøgelse i et dårligt lys.

Muellers rapport, der blev offentliggjort i april, beskriver, at Trump forsøgte at forhindre efterforskningen, men det blev konkluderet, at han ikke havde gjort noget strafbart.

Oprindeligt var det en australsk diplomat, der tippede det amerikanske forbundspoliti, FBI, om mulig russisk indblanding i præsidentvalget i USA i 2016.

Præsidenten vil have demokraten Adam Schiff, der er formand for efterretningsudvalget i Repræsentanternes Hus, anholdt for landsforræderi. Foto: Leah Millis/Ritzau Scanpix Politik Trump raser mod demokrat: Han skal anholdes for landsforræderi

Statsminister Mette Frederiksen i bygden Kapisillit, hvor hun besøgte anbragte børn fra socialt belastede hjem. Foto: Mads Claus Rasmussen/RitzauScanpix Dansk politik Mette F. til kamp mod pædofili i Grønland

Arkivfoto. Foto: DREW ANGERER /Ritzau Scanpix Samfund Trump kræver at mødes med whistleblower i Ukraine-sag

228 kommentarer
Vis kommentarer