Trump beskylder Kina for voldtægt i handel med USA

Donald Trump vil have erklæret Kina for kursmanipulator og kræver indgreb mod rekordhøjt handelsunderskud

Donald Trump (Foto: AP)
Donald Trump (Foto: AP)

Den republikanske præsidentkandidat Donald Trump beskylder i en kritik af kinesernes handelspolitik Kina for at "voldtage" USA.

Trump, der har ført valgkamp i delstaten Indiana i de seneste døgn, siger ifølge BBC, at Kina er ansvarlig for "det største tyveri i verdenshistorien."

Den amerikanske milliardær har længe beskyldt Kina for at manipulere med landets valuta, så dets produkter holder sig konkurrencedygtige.

- Dermed har Kina skadet amerikanske virksomheder og amerikanske arbejdere. Vi kan ikke blive ved med at tillade, at Kina voldtager vores land, siger Trump og tilføjer:

- Vi vil vende denne udvikling. Vi har en masse magt i Kina.

Trump går ind for, at kinesiske eksportvarer bliver pålagt høje toldsatser.

Det er første gang, at Trump bruger ordet "voldtægt" om Kinas politik.

Han lover de amerikanske vælgere bedre forhold og har fire opstillede mål: At få erklæret Kina for en kursmanipulator, at få stoppet Kinas "ulovlige eksportsubsidier" og få ændret landets lempelige arbejdsregler såvel som miljøkrav.

De seneste tal fra den amerikanske regering viser, at USA havde et handelsunderskud i forhold til Kina sidste år på et rekordhøjt beløb: Knap 366 milliarder dollar eller 2378 milliarder kroner.

Ifølge BBC følges Trumps kampagne med interesse i Beijing. Den kinesiske premierminister, Li Keqiang, har sagt, at den amerikanske valgkamp er "livlig og iøjnefaldende."

- Men mange kinesere ser mere end det. De finder den flamboyante millionær inspirerende og opfatter ham ikke som en politisk modstander, skriver det britiske medie under overskriften "Kinas komplekse forhold til Donald Trump".

Republikanerne holder tirsdag primærvalg i den vigtige delstat Indiana, hvor Trump kan tage et helt afgørende skridt mod at vinde sit partis kandidatur.

Inden valget tirsdag lokal tid fører Trump stort foran sin nærmeste forfølger, Ted Cruz, der ellers har indgået en samarbejdspagt med den tredje resterende republikanske kandidat, John Kasich, for at stoppe Trump.

11 kommentarer
Vis kommentarer