Trump-besøg deler vandene

Mens de danske politikere er splittede, jubler dansk erhvervsliv over, at Donald Trump lægger vejen forbi Danmark

Præsidenten besøger Danmark i forbindelse med sin rejse til Polen. Video: AP

Hvordan udnytter Danmark bedst muligt det kommende Trump-besøg?

Kampen om at få lov til at møde den amerikanske præsident er allerede i fuld gang, blot få timer efter at hans besøg blev bekræftet.

For nogle er det en oplagt anledning at nævne nogle af de ting, som de mener, USA gør forkert, mens andre ser besøget som en oplagt mulighed for at fremme dansk erhvervsliv.

Ekstra Bladet tager her temperaturen på reaktionerne på Donald Trumps Danmarks-besøg.

Det mener de:

 

Vil diskutere sikkerhed med Trump

Statsminister Mette Frederiksen (S), som skal mødes med den amerikanske præsident under besøget, ved allerede nu, hvad der skal diskuteres.

 

- Vi vil drøfte globale emner af fælles interesse, og hvordan vi sammen kan styrke samarbejdet mellem Danmark og USA inden for blandt andet sikkerhedspolitik, arktiske spørgsmål og fremme af samhandel og investeringer, siger hun i en pressemeddelelse.

 

 

'Et decideret scoop'

Administrerende direktør i Dansk Erhverv Brian Mikkelsen er begejstret over, at den amerikanske præsident har besluttet at slå et smut forbi Danmark. Han håber at kunne præsentere Trump for nogle af lederne af de danske medicinal- og energivirksomheder.

 

- Det er et scoop og en meget glædelig nyhed for dansk erhvervsliv. USA er verdens største økonomi og vores næststørste eksportmarked. At ramme 330 millioner indbyggere i USA er guld værd for danske virksomheder, siger Brian Mikkelsen til DR.

 

'Jeg står forrest i demonstrationerne imod ham'

SF's Karsten Hønge er ikke lige så begejstret over udsigten til Trump-besøget som de to førstnævnte. Han understreger over for DR, at USA's leder altid er velkommen i Danmark, men:

 

- Jeg står i forreste række i de demonstrationer, der skal afholdes imod ham, og deltager gerne i at organisere dem. For han er samtidig en kvindehader, en klimafornægter og vel også racist, lyder det blandt andet fra Karsten Hønge.

 

Skal bevise Trump tager fejl

De radikales udenrigsordfører, Martin Lidegaard, ser frem til Trumps besøg og mener, at det er en oplagt mulighed til at fortælle Trump, at han tager fejl på en række politikker.

 

- Klimaet er nummer et, fordi USA er stukket helt af på det punkt under Trumps administration. De er gået fra Paris-aftalen, han har stoppet reduktionen i USA's egne udledninger, og vi skal bevise over for ham, at det faktisk er en god forretning at gå klimaets vej.

 

Bør opfordre USA til at standse våbensalg

Policy- og kommunikationschef i Amnesty Danmark Dan Hindsgaul mener, at Danmark skal udnytte Trump-besøget til at snakke om våbensalg til Saudi-Arabien og den påvirkning, det har.

 

- Vi bør opfordre USA til at standse det fortsatte våbensalg til Saudi-Arabien, hvis langvarige krig mod Yemen har ført til uhørt civil lidelse og menneskerettighedskrænkelser på en historisk skala.

 

1430 kommentarer
Vis kommentarer