Trump blev sat på plads under debat

Donald Trump blev kaldt en 'lærling', afkrævet en undskyldning og blev sat på plads af en kvinde...

Carly Fiorina fik et af aftenens store bifald, da hun satte Trump på plads. (Video: AP)

NEW YORK, USA (Ekstra Bladet): Når man står højest på sejrsskamlen midt i bokseringen, er det selvsagt, at man må tage imod lidt ekstra slag. Det var derfor heller ingen overraskelse, at der under nattens politiske infight blandt de republikanske præsidentkandidater konstant blev lagt stød og forsøgt angreb for at slå Donald Trump i gulvet.

Den 69-årige republikanske præsidentkandidat stod med sine over 30 % i meningsmålingerne endnu engang på mål for et hav af kritiske spørgsmål aftenen igennem:

Hvorfor er Trump farlig som præsident? Er Trumps temperament godt for USA? Hvad synes du om Trumps person? Hvordan har du det med at Trump får koderne til atommissilerne? Forklar, hvorfor du er en seriøs kandidat hr. Trump! Hvordan vil du håndtere Putin hr. Trump? Skal du ikke kunne navnene på USA's fjender hr. Trump?

Selvom spørgsmålene blev jævnt fordel over samtlige 11 kandidater, var mange af de særligt skarpe og kritiske rettet mod eller handlede om den omdiskuterede forretningsmand, der siden sit kandidatur blev annonceret har skærpet konkurrencen om vejen til Det Hvide Hus.

- Der blev helt sikkert gået til angreb på Trump. Både i debatterne og fra værterne. Det skete en del gange. Men Trump har en fantastisk evne til at tage handskerne af og sige tingene lige ud af posen og slippe af sted med det. Han havde sine gode øjeblikke, men faldt også igennem et par gange, mener politisk analytiker Geoffrey Skelley til Ekstra Bladet.

Trump trumlet af kvinde
Det var allerede forud for debatten ventet, at aftenens eneste kvindelige kandidat og eneste Miss Universe-ejer ville tørne sammen på scenen.

De seneste uger har Carly Fiorina og Donald Trump mere end prikket til hinanden åbenlyst. Fiorina har kaldt Trump useriøs. Trump har svinet Fiorinas udseende til.

- Jeg synes da, Donald Trump er en vidunderlig entertainer. Du har erklæret dig bankerot fire gange. Det er ikke dig, der har opfundet debatten om immigration, fortsatte den tidligere HP-direktør løbende fejden med Trump på scenen.

De to var i øvrigt også dødeligt uenige om håndteringen af Vladimir Putin. Hvor Trump mente, at han uden tvivl ville kunne håndtere og komme godt ud af det med den russiske præsident, erklærede Fiorina, at hun slet ikke ville unde ham et ord.

Sammenlagt lagde hun i øvrigt sit bedste slag ind mod Trump, da hun blev bedt om at beskrive Trumps person som reaktion på, at han har kritiseret hendes udseende. Uden at værdige ham et blik sagde hun:

- Jeg tror kvinder over hele dette land hørte meget højt og klart, hvad hr. Trump sagde, hvilket udløste en af aftenens store klapsalver.

Bush krævede undskyldning fra Trump
Blot to timer inde i den tre timer lange debat, havde Trump og Jeb Bush også flere gange lagt sig ud med hinanden.

- Man skal have forståelse for internationalt lederskab. Man kan ikke bare gå rundt og fornærme folk rundt om i verden, lagde Bush ud direkte henvendt til sin sidemand.

Han beskyldte også Trump for at ville købe sig til lettere gambling-regler til sine casinoer under Bushs' tid som guvernør i Florida. Trump gav igen ved at hævde, at han havde tre gange så mange penge i banken som Jeb Bush har samlet ind til sin kampagne.

Senere forlangte Bush i øvrigt også en undskyldning fra Trump, som for nylig bragte Bushs kone ind i den politiske debat, fordi hun er fra Mexico. Et land Trump i forvejen ikke har det lidt svært med. I vanlig ligeglad stil nægtede mangemillionæren selvfølgelig, 'fordi jeg ikke har sagt noget forkert'.

- Det er svært at vurdere, om hans optræden vil afspejle sig markant i målingerne. Det kan være, han nu har ramt loftet for den politiske støtte. Ikke nødvendigvis i første omgang, men senere vil hans politik indhente ham, siger Geoffrey Skelley.

Trump kaldt en 'lærling'
Desuden fastholdt Trump også sin kritik af Bush for ofte at tale på spansk, når nu han bor i et land, hvor hovedsproget er engelsk, og rettede til sidst et skarpt angreb på Bushs storebror.

- En ting jeg i hvert fald husker er, at min bror sørgede for vores sikkerhed, kvitterede Bush hurtigt retur, til et andet af aftenens store bifald, hvilket altså blev en symbolsk lussing til Donald Trump.

Senator Rand Paul og Trump gik i totterne på hinanden fra start. Paul, der stod yderst pga. sine lave meningsmålinger, var stærkt bekymret over, hvis Trump får direkte adgang til at USA's atommissiler fra Det Hvide Hus. Til gengæld kunne manden med aftenens højeste meningsmålinger slet ikke forstå, hvad Kentucky-senatoren overhovedet lavede på scenen.

- Hr. Trump vi har ikke brug for en ny lærling i Det Hvide Hus. Vi har en allerede, rettede Wisconsin-guvernør Scott Walker så dobbelt-skytset mod både The Donald og Barack Obama med reference til Trumps reality tv-program 'Lærlingen'.

Enkelte mere underholdene spørgsmål lettede i sidste halvdel et øjeblik den tre timer lange debat. Her fik præsidentkandidaterne lov til at vælge deres eget kodenavn, som det er velkendt at Secret Service bruger om præsidentfamilierne og til at udskifte 1700-tals politikeren Alexander Hamilton på de amerikanske 10 dollar sedler med en kvinde, hvilket er planlagt skal gennemføres i 2020.

Men overvejende var det dog uundgåeligt at debatten sammenlignet med den ene times udsendelse i august sendt på Fox News var præget af dybere og længere diskussioner og klarere politiske holdninger fra de 11 kandidater.

1 af 7 Mens Scott Walker kaldt ham for 'en lærling', er Trump overbevist om, at han vil skabe den fornødne respekt i udlandet, hvis han bliver præsident. (Foto: AP)
2 af 7 Carly Fiorina fik et af aftenens store bifald, da hun satte Trump på plads. (Foto: AP)
3 af 7 Rivalerne hilste trods alt efter debatten. (Foto: AP)
4 af 7 Trump tog i mod stød og gav vanligt igen under aftenens debat. (Foto: AP)
5 af 7 Jeb Bush krævede en undskyldning fra Trump, for at have bragt sin kone ind i den politiske debat. (Foto: AP)
6 af 7 - Jeg har tre gange så mange penge, som du har samlet ind, blærede The Donald sig under debatten. (Foto: AP)
7 af 7 (Foto: AP)
25 kommentarer
Vis kommentarer