Trump fyrer veteranernes minister efter skandalesag

David Shulkin er onsdag fyret som minister for sager angående krigsveteraner. Erstatning er allerede udpeget.

Foto: AP
Foto: AP

USA's præsident, Donald Trump, har fyret minister for sager angående krigsveteraner David Shulkin.

Det meddeler præsidenten sent onsdag aften dansk tid på Twitter.

Donald Trump har i samme forbindelse nomineret Ronny Jackson, som er læge i Det Hvide Hus, til posten som Shulkins afløser.

- Jeg er glad for at kunne berette, at jeg vil nominere den højt respekterede admiral Ronny L. Jackson som ny minister for sager angående krigsveteraner, skriver Donald Trump.

- Jeg er taknemmelig for Dr. David Shulkins tjeneste for vores land og for vores fantastiske veteraner, tilføjer præsidenten på Twitter.

Robert Wilkie, der er embedsmand fra forsvarsministeriet, får opgaven som fungerende minister, indtil Ronnie Jackson bliver godkendt til posten i Kongressen.

Fyringen kommer, efter at Donald Trump både har fyret sin nationale sikkerhedsrådgiver og udenrigsminister i løbet af den seneste måned.

Det har længe været ventet, at David Shulkin ville blive den næste, der måtte forlade Trumps kabinet.

Shulkin er anklaget for at have brugt 122.000 dollar af skatteydernes penge på en tur til Europa med sin hustru. Turen bød blandt andet på sightseeing og en tur til tennisturneringen Wimbledon.

David Shulkin er en af de eneste topembedsmand i Trumps administration, der også gjorde tjeneste under den tidligere præsident Barack Obama.

Ronny Jackson, der med Kongressens godkendelse skal afløse David Shulkin, var manden, der i januar annoncerede, at 71-årige Donald Trump var i en "fortræffelig" fysisk tilstand.

Efter at have offentliggjort resultatet af præsidentens lægeundersøgelse sagde Ronnie Jackson, at Trump "havde utrolige gener", og at "han var, som Gud havde skabt ham".

Med fyringen af Shulkin fortsætter den flittige udskiftning i Trumps kabinet og stab.

Ud over fyringerne af H.R. McMaster som national sikkerhedsrådgiver og Rex Tillerson som udenrigsminister har Donald Trumps økonomiske rådgiver Gary Cohn forladt Det Hvide Hus i løbet af den seneste måned.

Det skete i protest mod præsidentens planer om at indføre straftold på importeret stål og aluminium.

OVERBLIK: De har forladt Donald Trumps administration

USA's præsident, Donald Trump, har som ventet fyret sin minister for sager angående krigsveteraner, David Shulkin.

Det sker som følge af en sag, hvor Shulkin er anklaget for misbrug af offentlige midler under en tur til Europa, hvor han havde medbragt sin hustru.

Flere topfolk i den amerikanske administration har måttet forlade embedet - enten frivilligt eller med en fyreseddel i hånden - siden Donald Trump blev indsat som USA's præsident i januar sidste år.

Herunder ses et udpluk af de, der har måttet forlade deres poster under Donald Trumps præsidentperiode:

* General H.R. McMaster: Den 22. marts meddelte Donald Trump, at hans nationale sikkerhedsrådgiver bliver erstattet på posten af tidligere FN-ambassadør John Bolton med virkning fra 9. april.

Ifølge The Washington Post er Trump aldrig kommet godt overens med McMaster. Blandt andet skal præsidenten have givet udtryk for, at McMaster, der er tidligere general i hæren, er for rigid.

* Rex Tillerson: Udenrigsministeren blev fyret den 13. marts af Donald Trump. Han blev erstattet af CIA's direktør, Mike Pompeo. Der havde længe været rygter om dårlig kemi mellem Trump og Tillerson.

* Gary Cohn: Den økonomiske toprådgiver trak sig i begyndelsen af marts. Officielt blev det ikke oplyst, hvad der lå bag. Men det kan skyldes uenighed mellem ham og Trump om toldsatser på importeret stål og aluminium.

* Hope Hicks: Donald Trumps kommunikationschef i Det Hvide Hus trak sig 28. februar, efter at hun under et vidneudsagn i Kongressen tilstod, at hun havde stukket "hvide løgne" i præsidentens tjeneste.

* Steve Bannon: Den kontroversielle chefstrateg forlod i august 2017 sin post i Det Hvide Hus. Det skete, efter at avisen The New York Times kunne berette, at præsident Trump havde besluttet at fjerne Bannon fra posten.

* Anthony Scaramucci: Præsidentens kommunikationschef fik kun ti dage på posten. Han blev fyret 31. juli sidste år af Trumps nye stabschef, John Kelly, efter at Scaramucci havde langet ud efter flere toprepublikanere i en samtale med en journalist fra magasinet The New Yorker.

* Reince Priebus: Præsident Trumps første stabschef blev 28. juli sidste år skiftet ud med den hidtidige minister for national sikkerhed, John Kelly.

* Sean Spicer: Han sagde op som pressetalsmand for Det Hvide Hus, fordi han var utilfreds med ansættelsen af Anthony Scaramucci som ny kommunikationschef i Det Hvide Hus.

* James Comey: Direktør for det amerikanske forbundspoliti, FBI, som havde stået i spidsen for en undersøgelse af Ruslands mulige indblanding i præsidentvalgkampen i USA i 2016. Han blev fyret af Trump i maj 2017.

* Michael Flynn: Trumps nationale sikkerhedsrådgiver trådte tilbage i februar 2017. Det skete, efter afsløringer af at han havde drøftet amerikanske sanktioner mod Rusland med den russiske ambassadør i USA, før Trump tiltrådte. Han havde desuden vildledt vicepræsident Mike Pence om samtalerne.

* Sally Yates: Den fungerende justitsminister blev fyret af Trump i januar 2017, efter at hun havde beordret justitsministeriets advokater til ikke at håndhæve Trumps indrejseforbud.

Kilder: Reuters, NTB, The New York Times og The Washington Post.