Trump går mod sine egne og støtter atomaftale med Iran

Driv tilsyn med Iran-kontrakten så hårdhændet, at de ikke vil have en chance, siger republikansk kandidat

Den republikanske præsidentkandidat Donald Trump besøgte lørdag et kræmmermarked i delstaten Iowa. Søndag gik han mod sine egne i holdningen til atomaftalen med Iran. (Foto: AP)
Den republikanske præsidentkandidat Donald Trump besøgte lørdag et kræmmermarked i delstaten Iowa. Søndag gik han mod sine egne i holdningen til atomaftalen med Iran. (Foto: AP)

Frontløberen til at blive republikanernes præsidentkandidat i USA Donald Trump tager den stik modsatte vej end sine øvrige republikanske rivaler i spørgsmålet om atomaftalen med Iran.

I et interview på NBC's søndagsprogram "Meet the Press" siger han, at han ikke nødvendigvis vil "rive" aftalen i stykker.

- Jeg vil føre polititilsyn med den kontrakt så hårdhændet, at de ikke vil have en chance, lyder det fra den åbenmundede mangemilliardær.

Og han tilføjer, at "det er meget svært bare at sige, at vi river den i stykker".

Adskillige af Trumps republikanske modstandere i præsidentopgøret har offentligt undsagt aftalen og lovet, at den aldrig bliver til noget.

USA's kongres, der kontrolleres af republikanerne, vil i næste måned stemme om aftalen, der er indgået mellem Iran, de fem permanente medlemmer af FN's Sikkerhedsråd, heriblandt USA, samt Tyskland.

Til gengæld for at reducere sit atomprogram og fraskrive sig muligheden for at udvikle atomvåben, vil de internationale sanktioner mod Iran blive droppet.

Det forventede flertal i Kongressen mod aftalen vil med stor sandsynlighed blive mødt med et veto fra præsident Barack Obama.

Trump har også sin store tvivl om atomaftalens gavnlige effekter.

- Iran vil blive utrolig magtfuld og utroligt rig, og Israel er i store vanskeligheder, siger han. Og når lederne i Teheran kommer så langt, kan de anskaffe sig atomvåben og kontrollere store dele af verden, mener han.

Trump har ikke meget til overs for udenrigsminister John Kerry, der var med til at indgå aftalen.

- Folk, der forhandlede den aftale, nemlig Kerry og hans venner, er inkompetente, synes han.

Meningsmålinger viser, at Trump fører over de øvrige republikanere, der forsøger at blive nomineret som Det Republikanske Partis præsidentkandidat.

9 kommentarer
Vis kommentarer