Trump går Twitter-amok: - Heksejagt-affald

Demokraternes kongresleder vil undersøge muligheder for at indlede rigsretssag mod Donald Trump

USA's præsident, Donald Trump, og Demokraternes leder i Kongressen, Nancy Pelosi. Foto: AFP
USA's præsident, Donald Trump, og Demokraternes leder i Kongressen, Nancy Pelosi. Foto: AFP
Følg Politik

Få minutter efter Kongres-lederen Nancy Pelosi havde meddelt, at man vil indlede en rigsretsproces mod præsident Donald Trump, kom reaktionen på Twitter.

- Sådan en vigtig dag i FN, så meget arbejde og så meget succes, og så måtte Demokraterne bevidst ødelægge det og nedgøre det med en breaking news heksejagt-affald. Så dårligt for vores land!

Kort efter fulgte yderligere et par tweets.

- Pelosi, Nadler, Schiff og, selvfølgelig, Maxine Waters! Det er utroligt! skriver Trump med henvisning til nogle af de ledende demokrater i Kongressen.

Trump beskyldes for at have presset Ukraines præsident, Volodimir Zelenskij, i et forsøg på at få snavs om tidligere vicepræsident Joe Biden, der er blandt favoritterne til at blive Trumps udfordrer ved det kommende præsidentvalg.

USA's præsident Donald Trump. Foto: Reuters
USA's præsident Donald Trump. Foto: Reuters
 

I et efterfølgende tweet beklager Trump sig over, at demokraterne endnu ikke har set et udskrift af opkaldet mellem ham og Ukraines præsident.

- De har ikke engang set udskriften af telefonsamtalen. En total heksejagt!

Til sidst skriver præsidenten kort og godt, at han bliver udsat for chikane:

- PRESIDENTIAL HARASSMENT!

Whistleblower
Nancy Pelosi meddelte sent tirsdag aften dansk tid, at der bør sættes gang i en efterforskning for at finde ud af, om der kan rejses en rigsretssag mod præsidenten.

- I dag annoncerer jeg, at Repræsentanternes Hus indleder en officiel rigsretssagsundersøgelse, siger Pelosi på et pressemøde.

Demokraternes førstekvinde, Nancy Pelosi. Foto: AFP
Demokraternes førstekvinde, Nancy Pelosi. Foto: AFP

FAKTA: Rigsretssag:

Processen frem mod en rigsretssag er lang og kompliceret. Næste skridt mod en sag er, at udvalg i Repræsentanternes Hus får til opgave at indsamle beviser mod præsidenten. Demokraterne har flertal i Repræsentanterne Hus.

Hvis der vurderes at være grundlag for en sag, vil det efter en række skridt i sidste ende være Senatet, der skal dømme præsidenten med to tredjedeles flertal. Her har Trumps parti, Republikanerne, flertal.

Sikres der to tredjedeles flertal for en domfældelse i Senatet, afsættes præsidenten.

Det er kun sket tre gange i USA's historie, at Kongressen har ført rigsretssag mod præsidenten. Det har dog aldrig ført til, at en præsident er blevet afsat.

Ukraine-sagen kom frem i sidste uge, da avisen Wall Street Journal skrev, at en whistleblower havde kendskab til en telefonsamtale mellem Trump og Zelenskij.

Trump skulle ifølge amerikanske medier angiveligt have bedt den ukrainske leder om at grave belastende oplysninger frem om Biden og hans søn, Hunter.

Hunter Biden var bestyrelsesmedlem i et ukrainsk energiselskab, mens Biden var præsident Barack Obamas vicepræsident.

Trump har bekræftet, at denne telefonsamtale fandt sted, og at Joe Biden blev nævnt. Det Hvide Hus offentliggør onsdag en udskrift af samtalen.

Trump har også bekræftet, at han på daværende tidspunkt havde tilbageholdt cirka 400 millioner dollar, som skulle være overført til Ukraine i militærbistand. Men han afviser, at det skulle være for at presse Ukraines præsident.

Ubegrænset Sport
Ekstra Bladet
Så løber du aldrig tør
79
,-
/md.

Mere fra Ekstra Bladet+

Fiduskunst og magistervrøvl
LIGE NU

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Udforsk Ekstra Bladet+

LIGE NU