Trump gal i skralden: Truer med at lukke sociale medier

Donald Trump er langt fra tilfreds med, at Twitter har markeret et af hans opslag som vildledende. Nu truer han med at lukke ned for sociale medier

Trump gal i skralden: Truer med at lukke sociale medier

Video/Foto: Reuters via Ritzau Scanpix. Redigering: Martin Ekelund

Donald Trump er godt gammeldags gal i skralden.

I kølvandet på, at Twitter har valgt at markere et opslag fra tirsdag aften som vildledende, går præsidenten nu til angreb. Han truer med lukke for sociale medier. På det sociale medie Twitter.

Republikaner føler, at sociale medie-platforme tier de konservative stemmer. Vi vil stærkt regulere eller lukke dem ned, før vi kan tillade, at det sker. Vi har set, hvad de forsøgte at gøre, men fejlede i 2016. Vi kan ikke lade en sofistikeret udgave af det ske igen. Sociale medier. Ryd op. NU!, skriver præsidenten.

Raserianfaldet sker i kølvandet, at det sociale medie Twitter for første gang har markeret et opslag fra USA's præsident, Donald Trump, som vildledende.

Det fremgår af præsidentens Twitter-side natten til onsdag dansk tid.

Brevstemmer
Opslaget, som kontroversen handler om, påstår, at brevstemmer vil føre til valgsvindel.

'Der er ingen chance (ingen!) for, at brevstemmer vil føre til noget andet end gennemgribende svindel', står der i Trumps opslag fra 26. maj.

Under opslaget har Twitter sat et udråbstegn og en blå tekst, hvor man opfordres til at få 'fakta om brevstemmer'.

Den henviser til en ny tekst, hvor der står, at præsidenten 'fejlagtigt påstår, at brevstemmer vil føre til valgsvindel', og at brevstemmer ifølge eksperter kun sjældent er forbundet med valgsvindel.

Handler om troværdighed
Hidtil har Twitter holdt sig tilbage fra at gøre noget ved fornærmelser eller anklager fra Trump, der har kunnet tilbagevises.

Men dette opslag er blevet markeret på baggrund af en nyligt udvidet politik på området.

- For at understøtte den offentlige debat er vores mål at gøre det let at finde troværdig information på Twitter og at begrænse spredningen af potentielt skadeligt og vildledende indhold, siger to Twitter-ledere ifølge nyhedsbureauet AFP om ændringen.

Trump raser
Trump skriver på det sociale medie, at det er en indgriben i ytringsfriheden, som han 'som præsident ikke vil tillade'.

'Twitter blander sig nu i præsidentvalgkampen 2020', skriver præsidenten.

Ifølge Reuters er 'undertrykkelse af vælgere' forbudt i Twitters retningslinjer.

Men selskabet afviser, at Trumps tweet skulle falde ind under den kategori.

Spørgsmålet om brevstemmer ved præsidentvalget til november 2020 er blevet mere og mere aktuelt. Valgdatoen rykker fortsat nærmere, mens coronavirus endnu raser verden over.

Trump benytter nærmest dagligt Twitter til at promovere sig selv og skyde mod sine modstandere. Præsidentens seneste store antikampagne handler om hans forgænger og beskrives som #Obamagate. Det fremstår dog endnu uvist, hvad Obamas forbrydelse består i. Video: AP, Reuters. Redigering: Mikkel Cramon

Trumps tweet kommer, efter at Californiens guvernør, Gavin Newsom, tidligere på måneden underskrev en bekendtgørelse om at udvide brugen af brevstemmer på grund af coronakrisen.

Det har mødt stor modstand fra republikanere, som har indgivet et søgsmål for at få den annulleret og kaldt den et 'uforskammet forsøg på magttilegnelse'.

Skyder igen
Trump skyder i lighed med sine partifæller også efter Californien i sit nye tweet.

'Californiens guvernør sender stemmesedler ud til millioner, og enhver der bor i staten, uanset hvem de er, eller hvordan de kom dertil, vil få én', skriver Trump.

Også den påstand imødegår Twitter.

'Faktisk vil kun registrerede vælgere modtage brevstemmer', konstateres det.

Tidligere denne måned har en sag om nyhedsværten Joe Scarborough pustet til debatten om faktatjek af Trumps tweets.

Præsidenten har flere gange henvist til beskyldninger om, at Scarborough skulle have været involveret i et påstået drab på sin assistent for 20 år siden.

Assisten døde dog ifølge myndighederne af en blodprop, og politiet fandt intet mistænkeligt.