Trump håner Demokraterne: Hun er 'for barsk' for jer

CIA-veteranen Gina Haspel kæmper for at blive godkendt til posten som øverste CIA-chef

CIA-veteranen Gina Haspel. Foto: AP
CIA-veteranen Gina Haspel. Foto: AP

Donald Trumps kandidat til posten som chef for efterretningstjenesten CIA, Gina Haspel, møder modstand blandt Demokraterne i USA's Kongres.

Det har fået præsident Trump til tasterne, hvor han anklager Demokraterne for at være blødsødne, når det gælder kampen mod den internationale terrorisme.

- Min højest respekterede kandidat til posten som CIA-direktør, Gina Haspel, er kommet i modvind, fordi hun var for barsk over for terroristerne, skriver Trump på Twitter.

- Tænk lige over det i disse farlige tider: Vi har den mest kvalificerede person, en kvinde, som Demokraterne vil have ud, fordi hun er for barsk over for terroristerne.

Foto: AP
Foto: AP
 

Demokraterne afviser at støtte Gina Haspel, fordi hun var involveret i brugen af tortur mod mistænkte terrorister i årene efter terrorangrebet mod USA 11. september 2001.

Tortur-fængsel
Haspel stod blandt andet i spidsen for et hemmeligt CIA-fængsel i Thailand, hvor terrormistænkte blev udsat for torturmetoden waterboarding, skriver Washington Post.

Gina Haspel havde blandt andre Abu Zubayadah og Abd al Rahim al-Nashiri i sin varetægt i Thailand-fængslet i 2002.

Både Zubayadah og al-Nashiri – to formodede topfolk i terrornetværket al-Qaeda - blev udsat for waterboarding og andre såkaldte barske forhørsmetoder.

Metoder, som præsident Donald Trump tidligere har udtalt sin støtte til.

Ødelagde beviser
Haspel skal desuden have hjulpet med at destruere 92 videoer, hvor man kan se terrormistænkte blive udsat for waterboarding. Det medførte en længerevarende retlige undersøgelse, som dog endte uden tiltale.

Gina Haspel, der indledte sin karriere i CIA i 1985, har under sin tid i efterretningstjenesten været chef for flere udenlandske afdelinger og taler både tyrkisk og russisk.

I 2017 blev Haspel udnævnt til næstkommanderende i CIA, og kort efter blev topposten ledig, da daværende CIA-chef, Mike Pompeo, blev udnævnt til udenrigsminister.

Gina Haspel indledte sin karriere i CIA i 1985. Foto: AP
Gina Haspel indledte sin karriere i CIA i 1985. Foto: AP
 

Trods hård modstand fra Demokraterne er Gina Haspel yderst respekteret i det amerikanske efterretningsmiljø.

Over 50 forhenværende topfolk fra efterretningsvæsnet og den nationale sikkerheds sektor har i et brev givet udtryk for støtte til Trumps kandidat.

Blandt andre seks tidligere CIA-chefer og to tidligere udenrigsministre har underskrevet brevet, skriver Wall Street Journal.

Snævert flertal
Det er Senatet, som med et simpelt flertal skal godkende præsidentens CIA-kandidat.

Og uden senator John McCain, der modtager behandling for kræft i hjernen, har Republikanerne et spinkelt flertal på 50-49 i Senatet.

Alle Republikanere bort set fra senator Rand Paul ventes at stemme for Haspel, hvilket betyder, at hun har brug for mindst en Demokrat for at blive godkendt.

264 kommentarer
Vis kommentarer