Annonce:
Annonce:

Trump i handelskrig med EU: Ophæv jeres straftold, eller...

Præsident Trump truer med at indføre told på 20 procent på alle biler, som indføres til USA fra Europa

Foto: AP
Foto: AP
Annonce:
Følg Politik

USA's præsident Donald Trump truer med at pålægge told på europæisk producerede biler, som sendes til USA.

Det fortæller Sky News.

Det har præsidenten netop meddelt fredag på dagen, hvor EU har lagt told på en række amerikansk producerede varer.

EU's nye told på en række amerikanske varer som eksempelvis Levi's-jeans, bourbon og Harley Davidson-motorcykler trådte i kraft klokken 00 natten til fredag.

Gengældelsestolden er et direkte modsvar på USA's told på europæisk stål og aluminium på henholdsvis 25 og 10 procent, som trådte i kraft 1. juni.

Det fremgår af EU's officielle journaler.

De nye toldsatser vil skabe yderligere uro på aktiemarkederne, der allerede er rystede over eskalerende spændinger mellem USA og Kina.

Annonce:

Toldmyndigheder over hele Europa vil nu indføre toldsatserne, hvilket vil få priserne på amerikanske varer til at stige for EU's 500 millioner indbyggere.

Men Donald Trump har ikke tænkt sig at stoppe handelskrigen her.

Præsidenten truer med at pålægge en told på 20 procent på alle europæisk producerede biler, skriver Sky News.

- Hvis ikke disse afgifter og handelsbarrierer snart bliver ophævet og fjernet, vil vi pålægge en 20 procent afgift på alle deres biler, der kommer til USA. Producér dem her!, skriver Donald Trump i et tweet.

OVERBLIK: Trump eskalerer handelskrig med EU

USA's præsident, Donald Trump, ser ud til at ville eskalere den handelskrig, som han har kastet sig ud i med flere store handelslande.

Senest har han fredag varslet mulige nye toldsatser på europæiske biler.

Få overblikket over handelskrigen her:

* 1. marts varslede Donald Trump nye toldsatser på 25 procent på stål og 10 procent på aluminium.

Hensigten med USA's nye told er først og fremmest at ramme kinesisk dumping på det amerikanske marked. Men tolden rammer meget bredere og truer fra starten med at udløse en større handelskrig.

* 8. marts undtager Trump Canada og Mexico fra tolden. Andre af USA's venner kan forhandle om at slippe.

* EU forbereder en række modtræk i form af mulig told på en stribe amerikanske varer, en klage over USA til verdenshandelsorganisationen WTO og et forsvar mod at blive oversvømmet af billig stål, der omdirigeres som følge af USA's nye told.

* 22. marts: USA's handelsrepræsentant, Robert Lighthizer, meddeler, at EU og seks lande foreløbig er undtaget fra tolden på stål og aluminium.

* 1. maj: USA beslutter at forlænge undtagelsen fra de nye toldsatser for EU, Canada og Mexico. Men kun med en måned. EU forlanger en permanent undtagelse. Japan rammes af den nye USA-told.

* 1. juni: USA ophæver undtagelsen for EU, Canada og Mexico. De svarer kort tid senere, at de vil indføre told på udvalgte amerikanske varer.

* 22. juni: EU's nye toldsatser mod en lang række amerikanske varer træder i kraft. EU's liste omhandler alt fra amerikansk produceret stål, cowboybukser, spiritus og tranebær.

* 22. juni: Trump tweeter, at han vil indføre en told på 20 procent på biler fra EU-lande, hvis ikke EU's told- og handelsbarrierer fjernes.

Kilder: EU-Kommissionen, Folketingets Europaudvalg, Dansk Industri, Donald Trumps twitterkonti.

EU-kommissionens formand Jean-Claude Juncker sagde torsdag, at USA's beslutning om at angribe unionen med nye toldsatser 'strider imod al logik og historie'.

- Vores reaktion skal være klar, men afmålt. Vi vil gøre, hvad der er nødvendigt for at skabe balance, sagde han.

En talsmand for den britiske premierminister Theresa May siger, at hun forventer at diskutere toldsatserne med Donald Trump, når han besøger Storbritannien i juli.

Annonce:

Ud over told på Levi's-jeans, bourbon og Harley Davidson-motorcykler har EU også pålagt gengældelsestold på amerikansk produceret tranebær, appelsinjuice, sukkermajs, peanutsmør, cigaretter, cigarer, cerutter, kosmetik, både, lædersko, svømmetøj, undertøj og stålprodukter.

Varer, som i alt andrager en handelsværdi på 3,3 milliarder dollars.

Levi's-jeans, makeup og motorcykler: Disse varer bliver dyrere i dag

Trump rasler med sablen: Her er Europas 'hævn-liste'

Annonce:
Annonce:
Annonce:
Annonce:
Spar med
Det kan du spare
Elpris lige nu
Vestdanmark
-
kr. pr. kWh*
Østdanmark
-
kr. pr. kWh*
Annonce:
Nyttig idiot for islamister
Annonce:
Annonce:
Annonce:
Annonce: