Trump i ophedet diskussion: Ind med Putin

Stemningen har været lunken til G7-familiens årlige sammenkomst. Trump fejlstaver Emmanuel Macrons navn, vil have Putin med og gider ikke klimasnak

Da Trump og Macron mødtes lørdag, var Trump fuld af rosende ord. Video: Reuters via Ritzau Scanpix.

Donald Trump har været på kant med flere af sine kolleger i G7 i løbet af den lørdag og søndag, de har tilbragt sammen i luksuriøse omgivelser ved stranden i franske Biarritz ud til Biscayabugten. Det skriver engelske The Guardian.

Siden han landede lørdag, er bladet blevet taget fra munden, og deltagerne har haft svært ved at blive enige om noget som helst.

Senest har han insisteret på at få den russiske præsident Vladimir Putin med ved bordet. Det førte til et større skænderi, hvor kun Italien støttede Donald Trumps idé.

Mandag satte den amerikanske præsident trumf på ved at sige, at han helt afgjort vil invitere den russiske præsident, Vladimir Putin, til G7-topmødet næste år, men at det ville være hårdt for Putin at deltage.

- Det er ikke sikkert, at han vil komme. Det er vanskeligt, psykologisk set. Jeg mener, at det vil være svært. Han er en stolt person.

Vrede efter frokost
Topmødet startede lørdag med, at Donald Trump blev hevet til side af det årlige topmødes franske vært, Emmanuel Macron, til en frokost lørdag.

Trump tweetede bagefter, at det var 'det bedste møde, de havde haft', men fejlstavede Macrons navn og taggede en Macron-parodi i sit opslag i stedet.

Efterfølgende har Trumps stab været ude med riven og raset over Macrons fokus på klimaforandringer og ulighed frem for G7's sædvanlige samtaleemner.

Amerikanerne var kommet for at diskutere økonomi, handel og international politik, ikke sådanne 'niche'-emner, lød budskabet.

Det har ført til mundhuggeri mellem den franske og amerikanske lejr. Amerikanerne har også beskyldt Macron for at udføre et regulært bagholdsangreb på præsidenten, da han uden varsel straks hev Donald Trump til side til en privat frokost uden andre end de to tilstede. 

Anspændt aftenbord
Det næste måltid forløb heller ikke helt gnidningsfrit, og ifølge europæiske diplomater skulle den fælles aftensmad lørdag have udviklet sig 'anspændt for at sige det mildt'.

det var her, atTrump blev ved med at insistere på at få Vladimir Putin tilbage i G7-klubben. Det førte til et større skænderi ved middagsbordet, som lå i idylliske rammer i strandbyens restaurerede fyrtårn.

Kun Italien har støttet USA i idéen om at få Putin tilbage. Europæerne vil beholde G7 som en familie for kun liberale demokratier og vil lade Rusland beholde sin plads i skammekrogen.

Ruslands forskellige demokratiske og folkeretslige kontroverser ser ikke ud til at interessere Trump lige så meget. Emner som Iran, Nordkorea, Syrien ville give mere mening at diskutere med russerne ved bordet, argumenterede han for.

Iran-invitation skabte ny ballade
Søndag kom amerikanerne og franskmændene igen op at toppes, da Macron havde inviteret Irans udenrigsminister, Mohammad Javaf Zarif for at mægle mellem USA og Iran.

Macron forsøger at lette stemningen mellem Iran og Vesten. Men USA, som ønsker en hårdere linje over for Iran og skrottede en omfattende atomaftale med dem tilbage i 2018, var ikke glade for besøget.

Derfor brugte Donald Trump seks stive timer på sit hotelværelse for at undgå den iranske gæst, der i stedet måtte tage til takke med den franske værts selskab. Og den iranske deltagelse har heller ikke ligefrem lettet stemningen efterfølgende. 

Allerede fra start hang tidligere stridigheder i den varme havluft oven på den amerikanske præsidents ankomst lørdag.

Blandt andet har Trump flere gange op til weekenden gjort klart, at han ikke rigtig gider bruge tid på G7, skriver CNN.

Derudover var der også på forhånd spændinger over Trumps handelskrig med Kina, over hvor G7-landene skal stå i forhold til Iran samt fnidder fra sidste års topmøde, hvor Trump lavede ballade ved på Twitter at kalde Canadas premierminister, Justin Trudeau, for 'svag' efter at være skredet tidligt fra sammenkomsten for at mødes med Kim Jong-Un i stedet.

G7 består nu af Canada, Frankrig, Tyskland, Italien, Japan, Storbritannien, USA og EU.

Topmødet slutter mandag 26. august. Udover handel og global økonomi er blandt andet Iran, Brexit, Kina og Amazonas-brandene på dagsordenen.