Trump i problemer med sin 'nye bedste ven': - Vi er rasende over mangel på respekt

Donald Trump er kommet i modvind hos en tæt allieret efter våben-udtalelse på en NRA-konference

Våbenkontrol eller ej er noget der deler vandene USA. Her er der demondstranter fra begge lejre foran en NRA-konference. Video: AP/CCTV

Den amerikanske præsident har de seneste måneder fundet en stærk alliancepartner i kollegaen Emmanuel Macron og Frankrig.

Men de stærke diplomatiske bånd mellem de to nationer kan lide et alvorligt knæk efter Donald Trump fredag i en tale til den store amerikanske lobbyorganisation National Riffle Association sagde, at Frankrigs mangel på bevæbnede civile var skyld i det blodige terrorangreb i Paris 13. november 2015, hvor 130 personer mistede livet.

- Hvis en medarbejder eller bare en person i rummet havde haft en pistol, så havde terroristerne flygtet fra stedet eller var blevet skudt. Det havde været en anden historie, siger han.

Den udmelding har vagt harme i Frankrig, især blandt familiemedlemmer til de franskmænd, der mistede livet under angrebet på eksempelvis teatret Bataclan. Derfor har man fra politisk side fordømt Trumps kommentar.

- Frankrig tager kraftigt afstand fra de kommentarer som præsident Trump er kommet med om angrebene i Paris 13. november 2015. Vi beder om respekt for ofrene, siger talskvinden for det franske udenrigsministerium, Agnes Von der Muhll, til det franske nyhedsbureau AFP.

Macrons forgænger, den tidligere præsident Francois Hollande, var ligeledes rystet over Trumps mangel på respekt:

- Det er en skammelig og uanstændig kommentar fra Trump. Den viser, hvad han synes om Frankrig og hendes værdier. Alle mine tanker er med ofrene fra angrebene 13. november, siger han til France24.

Præsidenten for ofrenes forening 13onze15, Phillippe Duperron, er endnu mere klar i mælet: 

- Vi er rasende over manglen på respekt. Ingen våben havde forhindret udfaldet af terrorangrebene, fordi der var terrorister med sprængstof rundt om livet, der ville sprænge sig selv i luften de steder, hvor de udførte deres angreb. Vi ønsker, at den franske stat fordømmer Trumps udtalelser.

Den opfordring har Macron og hans kabinet nu lyttet til.

Artikel fortsætter under billedet ...

I forrige uge var den franske præsident, Macron, på statsbesøg i Washington, hvor der er i den grad blev dannet tætte bånd mellem ham og Trump. Foto: AP/Pablo Martinez
I forrige uge var den franske præsident, Macron, på statsbesøg i Washington, hvor der er i den grad blev dannet tætte bånd mellem ham og Trump. Foto: AP/Pablo Martinez

Langer ud effter antal af knivoverfald
I sin tale i Texas fortalte Trump også om forholdene i London, den britiske hovedstad. Han sagde, at der her er et hospital, som er blevet helt overvældet af ofre for knivstik.

- De har ikke nogle skydevåben. De har knive, så i stedet er der blod over alt på gulvet på dette hospital.

- De siger, at det er lige så slemt som på et hospital i en krigszone. Knive, knive, knive, knive, sagde Trump, mens han gjorde en gestus, som om han stikker med en kniv.

London havde tidligere i år usædvanlig mange ofre for knivstik. I februar og marts blev der myrdet flere mennesker i London end i New York.

Martin Griffiths, kirurg på Royal London Hospital i East London, sagde i april til BBC Radio, at nogle af hans kolleger havde sammenlignet hospitalet med det tidligere militærhospital i Camp Bastian i Afghanistan.

Men lørdag siger kirurgen, at Trump drager de forkerte konklusioner. Han siger på Twitter, at han med glæde inviterer Trump på besøg, så han kan se Londons arbejde for at reducere volden.

Griffiths kollega Karim Brohi siger i en erklæring, at 'der er mere, vi kan gøre for at reducere vold'.

- Men at tro, at skydevåben er en del af det, er latterligt. Skudsår er mindst dobbelt så dødelige som knivsår og sværere at helbrede.

Hverken Donald Trump eller det amerikanske udenrigsministerium har endnu kommenteret på den officielle fordømmelse fra fransk side.

Du kan se dele af Trumps tale ved NRA-konferencen herunder.

Unge amerikanere har fået nok af skoleskyderier, og derfor gik de torsdag på gaden, hvor de mindede de 17 dræbte i Parkland, der er det sidste alvorlige i rækken. Foto: All Over Press Samfund Tusindvis af unge på gaden i USA: - Det er nødt til at stoppe nu!

Foto: AP Politik Trump trækker i land: Ingen stramning af våbenlov

Samfund Magtfuld lobby lagt for had: Nu går hoteller, biludlejere og forsikringsselskaber i krig

526 kommentarer
Vis kommentarer