Trump i tale til nationen: - Hvor meget blod skal vi miste

Præsident Trump langer ud efter Demokraterne i tv-transmitteret tale til nationen

Situationen ved grænsen til Mexico er en humanitær krise, lader Trump os forstå. Video: AP

USA’s præsident, Donald Trump, står fast på sit krav om penge til en mur langs grænsen til Mexico for at bremse en 'voksende humanitær- og sikkerhedsmæssige krise'.

I en tale natten til onsdag undlod præsident Trump dog at erklære undtagelsestilstand, selv om han dermed kunne have finansieret muren uden Kongressens godkendelse.

- Det er en humanitær og national sikkerhedskrise. Der kommer tusindvis af illegale immigranter over grænsen. Vi har ikke plads til at tage os af dem alle, siger Trump.

- Vi ønsker at gøre USA tryggere end nogensinde, siger præsident Trump. Foto: AP
- Vi ønsker at gøre USA tryggere end nogensinde, siger præsident Trump. Foto: AP

I talen tegnede Trump et dystert billede af en situation, hvor tusindvis af amerikanere hvert år mister livet på grund af kriminalitet, der kommer over grænsen.

- Hvor meget amerikansk blod skal vi miste, før Kongressen gør sit arbejde, siger han i den otte minutter lange tale fra Det Ovale Kontor.

'Tusinder af kriminelle'
Trump gav udtryk for frustration over ikke at kunne gøre noget ved de ’tusinder af kriminelle’, der finder vej til USA samt den stigende narko- og menneskesmugling.

- Det er den tragiske virkelighed, vi lever i. Det er en krise for hjertet, det er en krise for sjælen. Det skal stoppes, siger præsidenten.

Den amerikanske præsident gav den otte minutter lange tale fra sit skrivebord i Det Ovale Kontor. Foto: AP
Den amerikanske præsident gav den otte minutter lange tale fra sit skrivebord i Det Ovale Kontor. Foto: AP
 

Trump langede samtidig ud efter oppositionspartiet, Demokraterne, for at stå i vejen for en løsning på krisen ved konsekvent at nægte at stemme for finansiering af muren.

Trumps tale finder sted i tredje uge af en delvis nedlukning af USA’s statsapparat som følge af budgetstriden. Trump giver Demokraterne skylden for situationen.

- Statsapparatet er lukket ned alene af én grund: At Demokraterne ikke vil finansiere grænsesikkerhed, siger han.

Tager tur til grænsen
Trump har krævet fem milliarder dollar til at finansiere påbegyndelsen af grænsemuren, der er et centralt valgløfte. Trump har tidligere sagt, at han vil tvinge Mexico til at betale for muren.

Præsident Trump toner frem på tv’et i en bar i Encinitas, Californien. Foto: AP
Præsident Trump toner frem på tv’et i en bar i Encinitas, Californien. Foto: AP
 

Den delvise nedlukning betyder, at flere end 400.000 offentligt ansatte er blevet beordret til at møde på deres arbejde uden løn. 380.000 andre er blevet sendt på orlov.

De seneste forhandlinger om finansloven i Det Hvide Hus har ikke givet håb om, at en aftale er nærmere.

Begge parter har stået fast på deres standpunkt om grænsemuren.

Trump vil torsdag besøge grænsen mellem USA og Mexico, hvor det ventes, at han på ny ville understrege behovet for en mur.

Demokraterne: Trump holder nationen som gidsel

USA's præsident har 'opfundet' en grænsekrise i sit forsøg på at få opfyldt sit hedeste valgløfte - en grænsemur mod Mexico.

Det mener Demokraternes formand i Repræsentanternes Hus, Nancy Pelosi, efter at Donald Trump kaldte situationen ved den sydlige grænse 'en nødsituation'.

- Præsident Trump skal stoppe med at holde det amerikanske folk som gidsel, og han skal stoppe med at opfinde en krise og genåbne regeringen.

Sådan lød det blandt andet fra Pelosi som svar på præsidentens tale.

I talen krævede Trump finansiering til den omstridte grænsemur. Samtidig understregede han, at han var villig til fortsætte den delvise nedlukning af statsapparatet, indtil han får sin vilje.

Demokraternes ledelse i Kongressen, Chuck Schumer og Nancy Pelosi. Foto: AP

Dele af den offentlige sektor i USA har været lukket ned siden 22. december. Nedlukningen er blevet en realitet, fordi Demokraterne afviser at øremærke penge til grænsemuren, og Trump nægter at underskrive et budget uden.

Budgetkrisen betyder, at tusindvis af offentligt ansatte er tvunget på arbejde uden løn. Et tilsvarende antal er blevet nødt til at gå på orlov.

Der har ellers været flere kompromisforslag uden penge til muren på bordet med støtte fra begge partier i Kongressen, men indtil nu har Trump stået fast på sit krav.

Chuck Schumer, Demokraternes leder i Senatet, tog efter præsidentens tv-tale plads ved sin partifælle Nancy Pelosis side i et svar til præsidenten.

Lige som Pelosi mener han, at præsidenten manipulerer med fakta for at få sin mur.

- Præsidenten har valgt frygt i stedet for fakta, siger Chuck Schumer og tilføjer:

- Han har lige brugt Det Hvide Hus til at opfinde en krise, indgyde frygt og fjerne opmærksomheden fra kaosset i sin administration.

(Ritzau)

1202 kommentarer
Vis kommentarer