Trump indfører milliard-told: Så dyrt bliver det for danskerne

Trumps nye toldsatser kommer også til at kunne mærkes i Danmark

Følg Politik

USA har tilsyneladende ingen intentioner om at stoppe handelskrigen med Kina lige foreløbig.

Trump-administrationen vil nu indføre told for yderligere 1300 milliarder kroner på en række kinesiske varer.

Det oplyste USA's handelsrepræsentant, Robert Lighthizer, natten til onsdag dansk tid. De nye toldsatser vil dog ikke træde i kraft før om to måneder, lyder meldingen.

Meldingen fra Det Hvide Hus får ikke nogen varm velkomst hos USA's handelslobby.

Repræsentanter fra detailvareindustrien skriver i en fælles erklæring, at de nye toldsatser vil 'straffe amerikanske familier', og at 'præsidenten har brudt sit løfte'.

Herhjemme i Danmark får Donald Trumps nye toldsatser heller ikke ligefrem en varm velkomst.

- Vi er en lille, åben økonomi her i Danmark. Vi lever af handel med omverden, så det er klart, at når to af de største handelsmagter er i krig, så rammer det også os, lyder det fra Ulrik Bie, der er cheføkonom i Bie Research.

Trump i frontalangreb på Tyskland før Nato-topmøde

Kan koste Danmark dyrt
Han spår, at handelskrigen kan blive en dyr fornøjelse især for de danske virksomhedsejere.

- Det vil ramme den globale vækst, og dermed vil det også ramme betingelserne for de danske virksomheder, og det er bekymrende.

De nye satser kan betyde, at det bliver sværere for danske virksomheder at afsætte varer, og det kan samtidig sætte en stopper for de danske virksomheders investeringer. Man vil nok holde lidt igen, fordi der er rimelig stor usikkerhed lige nu. Så det vil kunne komme til at gøre ondt på os rent økonomisk og koste os milliarder, siger Ulrik Bie.

Ifølge Ulrik Bie er det svært for en lille økonomi som Danmark at undgå at blive inddraget i en handelskonflikt af den kaliber, som Kina og USA fører lige nu.

- Den globale økonomi er jo filtret ind i hinanden. Man er nødt til at se det som en global maskine, og bliver den maskine ramt, så bliver alle ramt. Den globale orden, som Trump lige nu er i gang med at destruere, er en orden, som Danmark har lidt rigtig godt af, og spørgsmålet er jo så, hvad der skal erstatte den orden, hvis Trumps tiltag bliver ført igennem, lyder det fra USA-eksperten.

Ulrik Bie mener dog ikke, at de nye toldsatser vil ramme de danske forbrugere direkte.

- Som forbrugere kommer vi ikke til at kunne mærke noget lige med det samme, for EU beskytter os mod, at der ikke sker 'dumping' af priserne fra hverken Kina eller USA. Så vi kan fortsat handle, som vi pleejer, lyder vurderingen.

- Men danskere er også store investorer via aktiemarkedet, og her har nyhederne virkelig ramt, så der vil folk nok også holde lidt igen.

Aktierne styrtdykkede efter nyheden om Trumps nye toldsatser. Foto: Arkivfoto
Aktierne styrtdykkede efter nyheden om Trumps nye toldsatser. Foto: Arkivfoto
 

Dyrt for USA
Også for amerikanerne kan de nye satser få store økonomiske konsekvenser, vurderer USA-ekspert Mirco Reimer-Elster.

- Det er en meget voldsom eskalation af den handelskonflikt, som har stået på i noget tid nu. Trump vil jo gerne udsende et signal om, at kineserne har snydt amerikanerne længe, og nu gør han så noget, der også kommer til at gøre ondt på hans egne vælgere, og det er især det, der skaber røre i den amerikanske befolkning, siger han til Ekstra Bladet.

- USA har jo en stor produktion til Kina, og med de her nye satser bliver det jo dyrere for amerikanerne at købe forskellige varer. Der er jo også en fare forbundet med det i forhold til, at det kan blive sværere for USA at konkurrere på priserne, lyder det fra Mirco Reimer-Elster.

Han mener, at Trump med det nye tiltag prioriterer politik før økonomi.

- Du vil nok ikke kunne finde mange økonomer, der siger, at de nye satser giver mening ud fra et økonomisk perspektiv. Det handler mere om politik end om økonomi. Det her kommer til at ramme de fleste økonomier, siger Mirco Reimer-Elster.

 

Tusindvis af varer
SA har offentliggjort en liste med tusindvis af kinesiske importvarer, som Trump-administrationen vil ramme med de nye tariffer. Det drejer sig blandt andet om fødevareprodukter, tobak, kemikalier, kul, stål og aluminium.

Derudover er også forbrugsvarer som bildæk, møbler, træprodukter, mad til hunde og katte, baseballhandsker, håndtasker, kufferter, tæpper, døre, cykler, golftasker, ski, toiletpapir og skønhedsprodukter på listen.

- I over et år har Trump-administrationen tålmodigt opfordret Kina til at stoppe landets unfair praksis, åbne markedet og engagere sig i rigtig markedskonkurrence, oplyste handelsrepræsentant Robert Lighthizer i løbet af natten ifølge Reuters.

- I stedet for at adressere vores berettigede bekymringer, er Kina begyndt at gøre gengæld mod amerikanske produkter. Der er intet belæg for en sådan handling, fortsatte danskerne.

De nye trusler om ydeligere toldsatser er den seneste udvikling i en efterhånden åben handelskrig mellem verdens to største økonomier.

KÆMPE frimærke-bommert koster det amerikanske postvæsen millioner

Den nye liste følger efter, at USA fredag morgen dansk tid gjorde alvor om truslerne om at indføre tariffer på 25 pct. på en række kinesiske varer til en værdi af 34 mia. dollar.

Også da lød det kort efter fra Kina, at landet var 'tvunget til at gengælde de amerikanske tariffer', og det betød, at Kina siden indførte tilsvarende toldsatser på amerikanske varer.

Sidste år importerede USA varer fra Kina til en samlet værdi af 505,47 mia. dollar, mens USA samtidig eksporterede amerikanske varer til Kina til en værdi af 129,89 mia. dollar i 2017. Det viser tal fra det amerikanske statistikkontor US Census Bureau.

Dermed er det heller ikke muligt for Kina at indføre told på amerikanske varer til en værdi af de 200 mia. dollar, som USA har varslet, da den værdi ifølge statistikken overstiger værdien af de amerikanske varer, der sendes til Kina.

Seneste nyt

Mit EB

Opret en gratis konto og få adgang til:
miteb-dagensvigtigste.jpg

Dagens vigtigste

Redaktionen udvælger dagens vigtigste historier, så du altid får det nyeste fra ind- og udland

miteb-lokalenyheder.jpg

Lokale nyheder

Få nyheder fra dit nærområde, og hold dig opdateret på vejr, trafik og erhvervs-nyheder i dit nabolag.

miteb-follow.jpg

Følg emner

Abonnér på de emner, der interesserer dig, så du aldrig går glip af noget.

miteb-saved.jpg

Gem artikler

Læst noget interessant?? Gem artiklen til senere.

Vi indfører et nyt univers

SCORER

JACKPOT