Trump indrømmer opdigtet svar til statsleder: Anede ikke om det var sandt

Den amerikanske præsident er havnet i en pinlig situation, efter han indrømmer at have opdigtet 'fakta' i samtale med kollega

Justin Trudeau blev mødt af Trump med 'alternativ fakta', da de to regeringschefer skulle drøfte handelsaftalen NAFTA i 2017. Foto: All over Press
Justin Trudeau blev mødt af Trump med 'alternativ fakta', da de to regeringschefer skulle drøfte handelsaftalen NAFTA i 2017. Foto: All over Press
Følg Politik

Donald Trump blev fanget på det forkerte ben, da Canadas premierminister kom på besøg i Det Hvide Hus for at snakke om handelspolitik i oktober 2017.

Da snakken faldt på handelsunderskuddet mellem de to lande, var den amerikanske præsident nemlig så meget på dybt vand, at han simpelthen opfandt 'fakta', der passede til hans egen overbevisning uden at vide, om det var sandt eller ej.

Det indrømmede han onsdag under en tale ved et privat velgørenhedsarrangement i staten Missouri. I talen, som Washington Post har fået optagelser fra, fortæller Trump de tilhørende donorer, hvordan den canadiske premierminister, Justin Trudeau, protesterede mod, at USA skulle have et underskud på handlen til Canada - altså importeret flere varer, end de har eksporteret til nabolalandet mod nord.

Og det har han ret i. Ifølge USA's handelskammer havde USA nemlig et 76 milliarder stort overskud på handlen med varer og tjenesteydelser til Canada. Nu indrømmer Trump da også, at han ikke anede, hvad han snakkede om, da han forsvarede sin påstand:

- Han sagde, nej, nej, vi har ikke noget handelsunderskud med jer. Vi har intet, Donald, please, siger Trump, mens han imiterer Trudeaus stemme.

- Jeg sagde: Du tager fejl, Justin. Men jeg vidste det ikke – jeg havde ingen anelse. Jeg sagde bare: du tager fejl. Og ved I hvorfor? Fordi vi er så dumme, og jeg tænkte, at de har været kloge, lyder det opsigtsvækkende fra præsidenten i talen.

Efterfølgende fik Trump dog stukket de rigtige tal i hånden, og så måtte han indrømme over for den canadiske premierminister, at han havde ret:

- Well, sir, du har faktisk ret. Vi har ikke noget underskud, men det inkluderer ikke energi og tømmer, og når du føjer det til, så mister vi 17 mia. dollar (103 mia. kroner red.) om året. Det er utroligt.

Artikel fortsætter under billedet..

Donald Trump har først indrømmet over for den canadiske premierminister, at han tog fejl, men nu mener han igen, at USA har et handelsunderskud til deres naboer. Foto: All Over Press
Donald Trump har først indrømmet over for den canadiske premierminister, at han tog fejl, men nu mener han igen, at USA har et handelsunderskud til deres naboer. Foto: All Over Press

Trump indfører metaltold - åben for undtagelser for venner

Trækker i land
Balladen om handelsunderskuddet kommer i en uge, hvor den amerikanske præsident fremlagde planer om en ny handelsordning. USA vil indføre told på aluminium og stål, der dog skulle undtage USA andenstørste handelspartner - netop Canada.

Den nye told skal træde i kraft inden 15 dage, og ifølge præsidenten skal den sikre kravet om en mere retfærdig samhandel med USA:

- USA er ikke blevet behandlet retfærdigt af andre lande, og vi ønsker kun retfærdighed, siger han om den nye aftale.

Trump har samtidig krævet, at Canada og Mexico genforhandler Nafta-aftalen, fordi han mener, at den favoriserer de to lande på en uretfærdig måde over USA.

Tallene, der beviser et handelsoverskud over for blandt andet Canada, er ikke på linje med Trumps mangeårige udsagn om, at USA har underskud på handelsbalancen til 'næsten alle lande'.

Og torsdag tog præsidenten sit foretrukne kommunikationsmiddel i brug, da han i en Twitter-opdatering fastholdt, at USA faktisk har et handelsunderskud til Canada.

Ambassadør uenig
Men det er man ikke enig i på den anden side af grænsen. Canadas ambassadør i USA, David MacNaughton, valgte nemlig som modsvar til Trumps tweet selv at tweete tallene fra USA's Handelskammer:

'USA's handelsoverskud med Canada på varer og tjenesteydelser var 12,5 milliarder dollars (76 milliarder kroner red.) i 2016.

Det er endnu uvist, om Trumps modsigelse af kollegaen uden nogen hold i virkeligheden vil påvirke fremtidige forhandlinger mellem de to statsledere.

Mere fra Ekstra Bladet+

Er Danmark for lille til store hemmeligheder?

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

LIGE NU

Udforsk Ekstra Bladet+