Annonce:
Annonce:

Trump jubler - rival taber

Liz Cheney taber som forudset primærvalget i delstaten Wyoming

Annonce:
Følg Politik

NEW YORK, USA (Ekstra Bladet): Donald Trump har svært ved at få hænderne ned.

Tidlig onsdag morgen dansk tid står det nemlig klart, at hans ærkefjende og tidligere partifælle i Det Republikanske Parti Liz Cheney snart er fortid i Kongressen.

Præcis som han længe har håbet på.

Tirsdag gik de republikanske vælgere i den konservative delstat Wyoming til valg om, hvem der - måske - skal repræsentere dem i Kongressen fremover.

Og onsdag morgen er de første prognoser fra valgstederne begyndt at tikke ind.

Her fører rivalen Harriet Hageman med 65,1 procent af stemmerne, mens Cheney står til 30,3 procent. Det skriver flere amerikanske medier, heriblandt The Washington Post og CNN.

The Big Lie
Den mangeårige republikaner Liz Cheney blev i maj sidste år smidt på porten af sit eget parti, efter at hun offentligt havde udtrykt voldsom kritik af Donald Trump.

Annonce:

Kritikken tog for alvor fart, da Donald Trump efter sit nederlag til Joe Biden kaldte præsidentvalget for 'stjålet'. Hvilket han har gentaget utallige gange siden, selvom alle påstande om valgsvindel er blevet modvist flere gange - og det er ifølge Cheney en 'syg' holdning at have.

'Præsidentvalget i 2020 blev ikke stjålet. Alle, der hævder det, spreder DEN STORE LØGN, de vender ryggen til retsstatsprincippet og forgifter vores demokrati', skrev hun i maj 2021 på Twitter.

Forpester demokratiet
Få dage senere gik 56-årige Liz Cheney skridtet videre og anklagede i et debatindlæg i avisen The Washington Post direkte den tidligere præsident for at forpeste demokratiet:

'Trump ønsker at udrydde afgørende dele af vores forfatningsstruktur, der gør vores demokrati muligt – tilliden til valgresultater og retsstaten,' skrev Liz Cheney, der også var blandt de få republikanske senatorer, der ved rigsretssagen i februar stemte for at få Trump dømt for at opildne tilhængere til angrebet på Kongressen, der kostede fem mennesker livet.

Og det gør man ikke uden konsekvenser.

Artiklen fortsætter under billedet ...

Liz Cheney taler til de fremmødte i Jackson, Wyoming, efter at have tabt sit sæde i Kongressen. Foto: Ritzau Scanpix
Liz Cheney taler til de fremmødte i Jackson, Wyoming, efter at have tabt sit sæde i Kongressen. Foto: Ritzau Scanpix
 

Annonce:

Kort tid efter var hun fortid i partiet.

Trumps fjende
Først stemte republikanerne i Repræsentanternes Hus for at fjerne hende fra partiets ledelse. Og siden satte Donald Trump og hans bagland alt ind på at skyde Cheneys politiske karriere i sænk.

- Jeg vil gøre alt, hvad jeg kan, for at sikre, at den tidligere præsident aldrig igen kommer i nærheden af det ovale værelse, lød det fra Liz Cheney, efter at hun var blevet ekskluderet fra sit parti.

Dertil svarede Trump:

- Liz Cheney er et bittert og forfærdeligt menneske.

Artiklen fortsætter under billedet ...

Liz Cheneys far, den tidligere vicepræsident Dick Cheney, var også til stede i Jackson, Wyoming, da nederlaget stod klart. Foto: Ritzau Scanpix
Liz Cheneys far, den tidligere vicepræsident Dick Cheney, var også til stede i Jackson, Wyoming, da nederlaget stod klart. Foto: Ritzau Scanpix
 

Præsidentdrømme
I krogene hviskes der ifølge avisen The New York Times om, hvorvidt Liz Cheney i stedet overvejer at stille op som kandidat til præsidentvalget i 2024. Spekulationer, som også hendes allernærmeste bekræfter.

Over for CNN afviste hun i juni at svare klart på, om hun går med præsidentdrømme:

Annonce:

- Jeg vil tage en beslutning, når vi nærmer os, sagde hun dengang til tv-stationen.

En beslutning, som ikke just bliver modtaget med klapsalver af republikanerne, men det gør det i byrådet i Jackson, Wyoming.

- Jeg håber i den grad, at hun stiller op som præsidentkandidat, siger uafhængigt byrådsmedlem James Rooks til The Washington Post.

Trumps overdådige luksusliv: Privatfly, Rolls Royce og 18 golfbaner

Dyster om plads
Harriet Hageman, der nu udråbes som vinder af primærvalget, støttes af tidligere præsident Donald Trump, som blandt andet har været i Wyoming for at støtte hendes valgkamp.

Til det amerikanske midtvejsvalg i november skal Hageman dyste mod en demokrat om Wyomings eneste plads i Repræsentanternes Hus. En plads, som Republikanerne dog har siddet tungt på i mange år.

Justitsminister får dødstrusler

--------- SPLIT ELEMENT ---------

Annonce:

Ekstra Bladets journalist Brian Weichardt forsøgte fredag at komme igennem som lytter i Inger Støjbergs radioprogram på Radio4. Hør, hvordan det gik i 'Ingen kommentarer' herunder eller i din podcast-app.

Annonce:
Annonce:
Annonce:
LIGE NU

Mere fra Ekstra Bladet+

Annonce:
Det er farligt at leve, du kan dø af det
Annonce:

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:
Annonce:
Annonce: