Trump-kandidatens brøler: 'Ville se offentlig hængning'

En omstridt udtalelse fra Republikanernes kandidat har gjort senats-valg tættere end forventet

Følg Politik

Dagen før en anden runde af det amerikanske midtvejsvalg i Mississippi tirsdag giver præsident Donald Trump sin uforbeholdne støtte til Republikanernes kandidat, Cindy Hyde-Smith.

- Hun støtter os og støtter 'Make America Great Again', siger Trump mandag under et vælgermøde i Tupelo, Mississippi, med henvisning til sit velkendte valgkampslogan.

Selv har 59-årige Cindy Hyde-Smith under sin valgkamp fokuseret på sin urokkelige støtte til Trump og ikke de racemæssige spørgsmål, som har gjort tirsdagens valg til en langt tættere konkurrence end ventet.

Hyde-Smith er oppe imod demokraten Mike Espy, der var landbrugsminister under tidligere præsident Bill Clinton og før det medlem af Repræsentanternes Hus.

Præsident Trump holdt mandag aften vælgermøde i Tupelo, Mississippi, til støtte for Republikanernes kandidat, Cindy Hyde-Smith. Foto: AP
Præsident Trump holdt mandag aften vælgermøde i Tupelo, Mississippi, til støtte for Republikanernes kandidat, Cindy Hyde-Smith. Foto: AP
 

Cindy Hyde-Smith kunne have sikret sig pladsen i Senatet ved valget 6. november, hvis hun havde vundet med mere end 50 procent af stemmerne.

Men fordi Republikanerne ikke nåede et primærvalg inden midtvejsvalget i begyndelsen af november, var Hyde-Smith ikke den eneste republikaner på stemmesedlen. Det var Chris McDaniel også.

Men da ingen af de to republikanere eller demokraten Mike Espy fik over 50 procent af stemmerne, skal der tirsdag holdes en anden og afgørende runde mellem Hyde-Smith og Espy.

De fik henholdsvis 41,5 og 40,6 procent af stemmerne ved valget 6. november.

Mississippi er en konservativ sydstat, og egentlig burde det være en sikker republikansk senatsplads, men Cindy Hyde-Smith er snublet på det seneste blandt andet med en række racistiske udtalelser.

Især har en videooptagelse trukket stor opmærksomhed. Den viser Cindy Hyde-Smith, der under et vælgermøde siger om en tilhænger:

- Hvis han inviterede mig til en offentlig hængning, ville jeg sidde på forreste række.

Mississippi har en lang historie bag sig med lynchning af tusindvis af sorte borgere.

Den seneste meningsmåling inden tirsdagens valg viser meget tæt løb mellem de to. Vinder Espy, bliver han Mississippis første sorte senator siden tiden efter borgerkrigen.

Det er det sidste senatsvalg i år og vil afgøre fordelingen af pladserne i USA's Senat.

- Hvis vi vinder i morgen, er vi på 53-47, hvilket er betydeligt mere, end vi havde før, siger Trump mandag med henvisning til det snævre flertal til Republikanerne på 51-49 inden midtvejsvalget.

Mere fra Ekstra Bladet+

Hvis ikke det er terror – hvad er det så?

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind