Trump klar til afhøring under ed: - Jeg glæder mig!

Den amerikanske præsident siger, at han vil mødes med særanklager Robert Mueller, der står i spidsen for Rusland-undersøgelse

Hør optagelsen: Trump klar til afhøring under ed: - Jeg glæder mig! (Video: AP)

Donald Trump er parat til at lade sig afhøre under ed af særanklager Robert Mueller, der blandt andet efterforsker påståede forbindelser mellem Rusland og Trumps valgkamp i 2016.

Det bekræftede præsident Trump over for journalister i Det Hvide Hus onsdag, skriver Associated Press.

- Jeg glæder mig til det, faktisk, svarer den amerikanske præsident på spørgsmålet om, hvorvidt han vil tale med Robert Mueller.

- Her er sagens kerne: Der har ikke været nogen form for samspil (mellem Rusland og Trump-kampagnen, red.) overhovedet. Der er ingen obstruktion overhovedet. Og jeg glæder mig til det.

Præsident Trump siger, at mødet med Robert Mueller kan finde sted om to-tre uger. Foto: AP
Præsident Trump siger, at mødet med Robert Mueller kan finde sted om to-tre uger. Foto: AP

Trump tilføjede, at han var parat til at gennemføre mødet med Robert Mueller under ed.

- Ja, jeg ville gøre det under ed. Det ville jeg, bekræfter han.

Det er første gang, at Trump erklærer sig parat til at lade sig afhøre af særanklager Mueller, hvis efterforskning allerede har fældet personer fra Donald Trumps inderkreds.

I den varme stol
Det gælder blandt andre Donald Trumps tidligere nationale sikkerhedsrådgiver Michael Flynn samt den tidligere kampagnechef Paul Manafort.

I december stod det klart, at Robert Mueller også havde til hensigt at få præsident Trump i den varme stol.

Her ventes Trump at blive udfrittet om forholdet mellem Trump-kampagnen og Moskva samt hans fyring af FBI-chef James Comey i maj sidste år.

Det var netop fyringen af James Comey, der resulterede i nedsættelsen af Robert Muellers undersøgelse.

Kom for tæt på
James Comey har siden forklaret ved en åben høring, at det er hans opfattelse, at han blev fyret, fordi hans efterforskning af Trump-kampagnens mulige forbindelser til Moskva kom for tæt på Trumps inderkreds.

Robert Mueller er udpeget til at undersøge, om der en forbindelse mellem Trump-lejren og Rusland samt præsidentens fyring af FBI-chef James Comey. Foto: AP
Robert Mueller er udpeget til at undersøge, om der en forbindelse mellem Trump-lejren og Rusland samt præsidentens fyring af FBI-chef James Comey. Foto: AP
 

Hvad er en særanklager?

Den tidligere FBI-chef Robert Mueller er udnævnt som særlig anklager for undersøgelserne af Ruslands forsøg at påvirke USA's præsidentvalg i 2016

Titlen dækker over en form for efterforsker, der har udvidede beføjelser og uafhængighed sammenlignet med konventionelle efterforskere.

Robert Mueller får ansvaret for både at undersøge, hvorvidt Rusland påvirkede præsidentvalget, og hvorvidt Donald Trumps stab samarbejdede med russerne under valgkampen.

En særanklager har - sammenlignet med en almindelig anklager - mere spillerum i efterforskningen.

En særanklager er heller ikke forpligtet til at holde sine overordnede orienteret om undersøgelsens forløb. Dermed har Robert Mueller heller ikke pligt til at aflægge rapport til præsidenten.

Selv om Donald Trump tilsyneladende 'glæder sig' til at tale med Robert Mueller og hans efterforskere, er præsidentens advokater knap så begejstrede.

De frygter, at Trump let kan komme på glat is og ønsker meget klare regler for, hvad der skal kunne spørges om, skriver Washington Post.

Heksejagt
Præsident Trump har gentagne gange erklæret, at han er uskyldig og har kaldt hele forløbet omkring de mulige forbindelser til Rusland for en 'heksejagt'.

Han har flere gange langet hårdt ud efter FBI i beskeder på Twitter, hvor han ikke lægger fingrene imellem. Han har blandt andet skrevet, at FBI's renomme 'ligger i ruiner'.

OVERBLIK: Rusland-undersøgelsen

Amerikanske efterretningstjenester mener, at Rusland prøvede at påvirke udfaldet af præsidentvalget i 2016. Justitsministeriet har udpeget den tidligere FBI-chef Robert Mueller til særlig anklager for at komme til bunds i sagen.

Mueller efterforsker blandt andet, hvorvidt der var samarbejde mellem Rusland og Trump-lejren under valgkampen. Han undersøger også, hvorvidt præsident Trump forsøgte at forhindre en politimæssig efterforskning, da han fyrede FBI-chef James Comey sidste år.

Der er løbende kommet nye historier frem om kontakter mellem Trumps inderkreds og Rusland.

Selv har Trump afvist, at der er kød på sagen. Han kalder undersøgelsen for en 'heksejagt'.

* Folkene omkring Trump:

Flere ledende kampagnefolk er blevet sigtet i forbindelse med undersøgelsen. Det drejer sig om præsidentens tidligere kampagnechef Paul Manafort og hans forretningspartner Rick Gates, der begge er anklaget for skatteunddragelse og hvidvask af penge.

Desuden har den udenrigspolitiske rådgiver George Papadopoulos tilstået, at han løj over for FBI om et møde med russiske kontakter.

Trumps tidligere sikkerhedsrådgiver Michael Flynn har også erklæret sig skyldig i at have løjet for FBI om indholdet af et møde med den russiske ambassadør i januar 2016.

I juli indrømmede præsidentens ældste søn, Donald Trump Jr., at han mødtes med den russiske advokat Natalja Veselnitskaja i juni 2016, efter at hun via en mellemmand havde sagt, at hun havde smuds på Hillary Clinton.

Justitsminister Jeff Sessions samt præsidentens svigersøn Jared Kushner er også genstand for undersøgelsen.

* Trump selv:

Trump fyrede i maj den daværende FBI-direktør James Comey, som efterforskede påstande om russisk indblanding i det amerikanske præsidentvalg.

I juni kom det frem, at præsidenten selv blev undersøgt for muligvis at have forhindret efterforskernes arbejde - både ved at have fyret James Comey samt for måske at have givet ordre til at stoppe en undersøgelse af præsidentens tidligere sikkerhedsrådgiver Michael Flynn.