Trump kritiserer nedrivninger af statuer

Ved monumentet Mount Rushmore holdt Donald Trump tale i forbindelse med fejringen af uafhængighedsdagen

USA's præsident, Donald Trump, holdt sin tale forud for uafhængighedsdagen, 4. juli, ved Mount Rushmore, der afbilleder tidligere amerikanske præsidenter. Foto: Tom Brenner/Reuters
USA's præsident, Donald Trump, holdt sin tale forud for uafhængighedsdagen, 4. juli, ved Mount Rushmore, der afbilleder tidligere amerikanske præsidenter. Foto: Tom Brenner/Reuters
Følg Politik

USA's præsident, Donald Trump, langer ud efter 'vrede folkemængder', der ødelægger historiske statuer.

Det siger den amerikanske præsident tidligt lørdag morgen dansk tid i forbindelse med fejringen af USA's uafhængighedsdag, 4. juli, ved monumentet Mount Rushmore i delstaten South Dakota.

I talen lige under monumentet med de fire tidligere amerikanske præsidenter, George Washington, Thomas Jefferson, Theodore Roosevelt og Abraham Lincoln, advarede Trump om, at demonstrationer mod raceulighed i det amerikanske samfund truer hele USA's politiske systems fundament.

- Tag ikke fejl. Denne kulturelle revolution fra venstrefløjen er skabt til at omstyrte den amerikanske revolution, siger Donald Trump ifølge nyhedsbureauet Reuters.

- Vores børn bliver lært at hade deres land i skolen.

I USA og store dele af verden har der været massevis af protester mod racisme, efter at den sorte amerikaner George Floyd døde i politiets varetægt efter en brutal anholdelse.

Under protesterne har flere krævet eller forsøgt at nedrive historiske statuer af personer fra slavetiden.

Omkring 7500 personer havde sikret sig billet til arrangementet ved Mount Rushmore, skriver nyhedsbureauet AP.

Ud over Trumps tale fløj jetfly indover monumentet, og senere bliver der affyret fyrværkeri, på trods af at det hidtil har været bandlyst i området siden 2011 af miljøhensyn.

Flere indfødte amerikanere har harceleret over Trumps valg af Mount Rushmore til fejringen.

De ser monumentet som en vanhelligelse af det land, som blev stjålet fra dem og givet til folk, der var fjendtlige over for de indfødte, skriver amerikanske ABC News.

- Det er en uret at aktivt stjæle indfødtes land og så hugge ansigtet af de kolonister, der begik folkemord, i sten, sagde Nick Tilsen, der er leder af stammen Oglala Lakota, ifølge ABC News inden Trumps besøg.

Ifølge amerikanske medier er flere demonstranter blevet anholdt efter protester i forbindelse med Trumps besøg.

FAKTA: Trump holder uafhængighedsfest ved Mount Rushmore

USA's præsident, Donald Trump, skyder fejringen af landets uafhængighedsdag, 4. juli, i gang allerede fredag aften lokal tid.

Det sker ved monumentet Mount Rushmore, der afbilleder de fire tidligere præsidenter George Washington, Thomas Jefferson, Theodore Roosevelt og Abraham Lincoln.

Herunder kan du læse mere om Trumps fest:

* Præsident Donald Trump og 7500 personer med billetter tager fredag aften forskud på fejringen af USA's uafhængighedsdag, som er 4. juli.

* Det sker ved monumentet Mount Rushmore i delstaten South Dakota.

* Programmet omfatter blandt andet en tale af præsidenten, overflyvning af fly fra flyvevåbnet samt forskellige optrædener, herunder dans, og oplæsning af historier fra områdets oprindelige beboere.

* Der er planlagt fyrværkeri kort før afslutningen. Der har været forbud mod fyrværkeri ved monumentet i ti år, men Trump har sammen med South Dakotas republikanske guvernør, Kristi Noem, fået forbuddet ophævet.

* Noem har tidligere sagt, at der uddeles mundbind ved arrangementet, men at der ikke er særlige krav om afstand mellem deltagerne.

Kilder: USA Today, CNN.

Seneste nyt

Det er ikke mere heltemodigt eller bonusværdigt at være sygeplejerske end sosu

Mit EB

Opret en gratis konto og få adgang til:
miteb-dagensvigtigste.jpg

Dagens vigtigste

Redaktionen udvælger dagens vigtigste artikler, så du altid er opdateret på det nyeste fra ind- og udland

miteb-lokalenyheder.jpg

Lokalt

Hold dig opdateret på vejr, trafik, bolig- og erhvervsnyheder i din kommune.

miteb-follow.jpg

Følg emner

Abonnér på de emner, der interesserer dig, så du aldrig går glip af noget.

miteb-saved.jpg

Gem artikler

Læst noget interessant? Gem artiklen til senere.