Trump med vild advarsel til Kim Jong-un: Forvent total udryddelse

Den nordkoreanske leder kommer til at lide samme skæbne som Gaddafi, hvis han ikke indgår en atomaftale med Trump, advarer præsidenten

TAlsperson for det amerikanske udenrigsministerium Heather Nauer fortæller, at man vil gå videre med planlægningen af Nordkorea-mødet trods de seneste udmeldinger fra Kim Jong-un. Video: AP

Forholdet mellem USA og Nordkorea er særdeles anspændt i disse dage. Nu eskalerer den amerikanske præsident, Donald Trump, situationen yderligere ved at true Kim Jong-un med 'total udryddelse'.

Løftet om de alvorlige konsekvenser for den nordkoreanske diktator kommer i kølvandet på, at Nordkoreas viceudenrigsminister, Kim Kye-gwan, tidligere på ugen sagde, at man ikke ville forhandle med USA, hvis man tvinges til at opgive hele sit atomprogram.

  USA’s præsident Donald Trump og Nordkoreas leder Kim Jong-un. Foto: AP Krig & katastrofer Nordkorea overrasker igen: Ny udmelding om Trump-møde Kim Jong-Un truer ifølge sydkoreansk nyhedsbureau med at aflyse det planlagte møde med Donald Trump. Foto: AP Politik Kim Jong-Un truer Trump med aflysning

Hvis de to statsledere ikke finder frem til en atomaftale, når de to mødes 12. juni i Singapore, står det allerede skrantende forhold mellem de to parter til at udvikle sig i en farlig retning. Trump siger nemlig torsdag, at man vil tage 'Libyen-modellen' i brug, hvis man ikke får en aftale.

En hentydning til Nato-operationen i 2011, hvor man nådesløst afsatte landets diktator Muammar Gaddafi.

- Hvis man kigger på, hvad der skete med Gaddafi, så var det total udryddelse. Vi gik ind for at banke ham på plads. Denne samme model vil blive anvendt, hvis vi ikke får en aftale i hus. Hvis vi får en aftale, tror jeg, at Kim Jong-un bliver meget, meget glad, siger præsidenten ifølge det engelske medie The Guardian.

Samtidig tror den amerikanske præsident dog, at Kim Jong-un vil være til stede, når de to skal mødes i juni.

- Vi er villige til at strække os langt, og det er han også. Jeg tror, at vi vil få et godt forhold til hinanden, hvis vi får et møde, og hvis vi finder frem til en aftale. I så fald vil han få en stærk følelse af sikkerhed, siger Trump videre.

Artikel fortsætter under billedet ...

I april mødtes Nordkoreas Kim Jong-un med Sydkoreas præsident, Moon Jae-in, på grænsen mellem de to lande. Foto: AP
I april mødtes Nordkoreas Kim Jong-un med Sydkoreas præsident, Moon Jae-in, på grænsen mellem de to lande. Foto: AP

Nordkorea truer med aflysning
Gennem de seneste måneder har Nordkorea og USA ellers nærmet sig hinanden og meldingerne fra de to politiske ledelser har været ualmindeligt positive - især efter Kim Jong-un mødtes med Sydkoreas præsident, Moon Jae-in, tidligere på måneden.

Men onsdag fik piben imidlertid en anden lyd, da Nordkorea truede med aflysning af topmødet mellem Trump og Kim Jong-un.

- Hvis USA forlanger, at vi ensidigt opgiver vores atomvåben, så vil vi ikke længere være interesserede i at fortsætte drøftelserne og være tvunget til at overveje, om vi vil acceptere det kommende topmøde, siger Nordkoreas viceudenrigsminister, Kim Kye-gwan.

Udmeldingen kommer, efter USA og Sydkorea tidligere på ugen afholdt en militærøvelse tæt på nordkoreansk farvand.

Trump fortæller samtidig, at man forhandler videre, som om ingenting er sket. Den udmelding blev torsdag under et møde i Tokyo bakket op af udenrigsministeriets talskvinde, Heather Nauert:

- Vi fortsætter med vores planer og vores forberedelser til mødet. Vi forventer fortsat et møde mellem præsidenten og Kim Jong-un i juni, siger hun.

Sydkorea vil fortsætte forhandlingerne

Sydkorea ærgrer sig over, at Nordkorea i sidste øjeblik har valgt at aflyse et planlagt topmøde mellem de to lande.

Mødet skulle have fundet sted onsdag, men på grund af militærøvelser som amerikanerne holder med Sydkorea, vil Nordkorea alligevel ikke deltage.

På trods af øvelserne håber Sydkorea, at Nordkorea vil ændre mening og fortsætte forhandlingerne om blandt andet en fredsaftale, skriver det sydkoreanske nyhedsbureau Yonhap.

USA’s præsident Donald Trump og Nordkoreas leder Kim Jong-un. Foto: AP Krig & katastrofer Nordkorea overrasker igen: Ny udmelding om Trump-møde

Samfund Sydkorea vil have Nordkorea tilbage til forhandlingerne

529 kommentarer
Vis kommentarer