Trump mister endnu en toprådgiver – og aktiemarkedet går i rødt

Aktiemarkederne peger nedad efter nyheden om økonomisk toprådgivers exit fra Det Hvide Hus

Der er gang i svingdøren i Det Hvide Hus. Donald Trump mister sin økonomiske toprådgiver, Gary Cohn. Foto: AP
Der er gang i svingdøren i Det Hvide Hus. Donald Trump mister sin økonomiske toprådgiver, Gary Cohn. Foto: AP

USA's præsident, Donald Trump, må vinke farvel til endnu en rådgiver, og dermed vokser listen over tidligere medarbejdere i Det Hvide Hus yderligere.

Det er præsidentens økonomiske toprådgiver, Gary Cohn, der trækker sig fra posten, skriver New York Times natten til onsdag.

Både Det Hvide Hus og Cohn selv har bekræftet oplysningerne, der straks udløste en sur stemning på aktiemarkederne og svækkede den amerikanske dollar.

Trump forsøger dog at berolige markederne. Han oplyser på sin Twitter-profil, at han snart vil udpege en afløser for Gary Cohn.

- Mange mennesker ønsker jobbet - vi vil træffe et klogt valg, skriver præsidenten.

Gary Cohn blev hentet ind i Det Hvide Hus til jobbet som direktør for Det Nationale Økonomiske Råd fra en topstilling i Goldman Sachs. Foto. AP
Gary Cohn blev hentet ind i Det Hvide Hus til jobbet som direktør for Det Nationale Økonomiske Råd fra en topstilling i Goldman Sachs. Foto. AP
 

Gary Cohn, der kom fra en topstilling i investeringsbanken Goldman Sach, blev set som et bolværk mod de personer i den amerikanske regering, som går ind for protektionisme og toldtariffer.

Det er endnu uklart, hvorfor Gary Cohn forlader Det Hvide Hus, men ifølge amerikanske medier kan Trumps planlagte toldsatser på stål og aluminium have udløst hans exit.

Satte job i spil
Ifølge Associated Press er frihandelsfortaleren Gary Cohn uenig i præsidentens udspil, som han frygter kan udløse en handelskrig og svække økonomien.

- Jeg tror ikke, at det er en hemmelighed, at han var uenig med Trump om handel, og at han var modstander af politikken, siger Stephen Moore, der rådgav Trump under valgkampen.

USA's præsident Donald Trump. Foto: AP
USA's præsident Donald Trump. Foto: AP
 

Børserne på Wall Street reagerer med frygt. Efter nyheden om Cohns afgang skete der et markant fald i aktiefutures, hvilket signalerer et bredt fald i aktiekurserne, når markedet åbner i USA onsdag.

Ifølge amerikanske medier kan Cohn have sat sit job som direktør for Det Nationale Økonomiske Råd i spil, hvis Trump insisterede på nye toldsatser.

Og det gør Trump tilsyenladende. Senest forlyder det ifølge Bloomberg News, at den amerikanske præsident overvejer ekstra told på en række kinesiske produkter.

Det drejer sig ifølge medier blandt andet om fodtøj, beklædning og elektroniske forbrugerprodukter. Dette er dog endnu ikke meldt ud officielt.

Langer ud efter Kina
Donald Trump har længe kritiseret Kinas 'unfair' handels- og valutapolitik samt påståede krænkelser af amerikanske virksomheders intellektuelle rettigheder.

I august 2017 gav Trump grønt lys for en undersøgelse, der skal fastslå, om Kinas handelspolitik skader amerikanske virksomheders innovation og udvikling af nye teknologier.

Denne undersøgelse er angiveligt lige på trapperne og kan få omfattende konsekvenser for samhandlen mellem verdens to største økonomier.

OVERBLIK: De har forladt Trumps regering

Herunder ses et udpluk over topfolk, der har forladt Trumps regering - enten frivilligt eller ufrivilligt:

* Gary Cohn: Den økonomiske toprådgiver trækker sig, oplyses det tirsdag. Det skyldes ifølge medierne uenighed mellem ham og Trump om de toldsatser, præsidenten vil indføre på importeret stål og aluminium.

* Hope Hicks: Donald Trumps kommunikationschef i Det Hvide Hus trækker sig 28. februar, efter at hun under et vidneudsagn i Kongressen har tilstået, at hun har givet "hvide løgne" i præsidentens tjeneste.

* Rob Porter: Stabssekretæren trak sig fra sin stilling i begyndelsen af februar, efter at to tidligere ægtefæller havde anklaget ham for at have udøvet fysisk vold mod dem under deres respektive ægteskab.

* Steve Bannon: Den kontroversielle chefstrateg forlod i august sin post i Det Hvide Hus. Det skete, efter at avisen The New York Times kunne berette, at præsident Trump havde besluttet at fjerne Bannon fra posten.

* Anthony Scaramucci: Præsidentens kommunikationschef fik kun ti dage på posten. Han blev fyret 31. juli af Trumps nye stabschef, John Kelly, efter at Scaramucci havde langet ud efter flere toprepublikanere i en samtale med en journalist fra magasinet The New Yorker.

* Reince Priebus: Præsident Trumps første stabschef blev fredag 28. juli skiftet ud med den hidtidige minister for national sikkerhed, John Kelly.

* Sean Spicer: Han sagde op som pressetalsmand for Det Hvide Hus i uge 29, fordi han var utilfreds med ansættelsen af Anthony Scaramucci som ny kommunikationschef i Det Hvide Hus.

* James Comey: Direktør for det amerikanske forbundspoliti, FBI, som havde stået i spidsen for en undersøgelse af Ruslands mulige indblanding i præsidentvalgkampen i USA i 2016. Han blev fyret af Trump i maj.

* Michael Dubke: Stifter af Crossroads Media, som trådte tilbage som kommunikationschef i Det Hvide Hus i maj.

* Michael Flynn: Trumps nationale sikkerhedsrådgiver trådte tilbage i februar 2017. Det skete, efter afsløringer af at han havde drøftet amerikanske sanktioner mod Rusland med den russiske ambassadør i USA, før Trump tiltrådte. Han havde desuden vildledt vicepræsident Mike Pence om samtalerne.

* Sally Yates: Fungerende justitsminister, som blev fyret af Trump i januar 2017, efter at hun havde beordret justitsministeriets advokater til ikke at håndhæve Trumps indrejseforbud.

(Ritzau)