Trump mister toprådgiver - har erkendt 'hvide løgne'

Hope Hicks, 29, har erkendt, at hun flere gange har løjet for at beskytte Donald Trump. Nu forlader hun Det Hvide Hus

Hope Hicks afgav tirsdag vidneforklaring til et udvalg i Kongressen. Video: AP

En af præsident Donald Trumps mest loyale rådgivere, Hope Hicks, træder tilbage, oplyser Det Hvide Hus onsdag.

Hope Hicks, der tiltrådte stillingen som kommunikationsdirektør i Det Hvide Hus for seks måneder siden, har arbejder for Donald Trump i en årrække og var også en betroet medarbejder i Trump Organization.

- Jeg vil savne at have hende ved min side, lyder det i en udtalelse fra præsident Trump.

Hendes fratrædelse kommer et døgn efter, hun afgav vidneudsagn til et udvalg i Kongressen, der undersøger eventuel russisk indblanding i valget i 2016.

Ralph Lauren-model
Ifølge Det Hvide Hus har hendes fratrædelse ingen sammenhæng med vidneudsagnet, skriver Associated Press.

Hope Hicks erkendte under vidneforklaringen, at hun havde fortalt 'hvide løgne' i præsidentens tjeneste. Hun benægtede dog at have løjet om noget relevant for udvalgets undersøgelser.

Hope Hicks afgav tirsdag vidneforklaring til et udvalg i Kongressen. Foto: AP
Hope Hicks afgav tirsdag vidneforklaring til et udvalg i Kongressen. Foto: AP

29-årige Hicks fik sin stilling som kommunikationsdirektør i september sidste år. Hun var den tredje person på sin post inden for otte måneder.

Hicks var forinden chef for Det Hvide Hus' strategiske kommunikation i en stilling, der blev oprettet ved Donald Trumps indsættelse.

Hun har en fortid som model for tøjmærket Ralph Lauren og pr-konsulent. Hun har også tidligere været arbejdet tæt sammen med Ivanka Trump.

Hope Hicks' privatliv blev for nyligt udstillet i fuld offentlighed, da hendes nye kæreste, Rob Porter, blev anklaget for vold mod to ekskoner.

Rob Porter, der også var ansat i Det Hvide Hus, trådte tilbage efter afsløringen.

Rob Porter (midt) beskrives som en nøglemedarbejder i Det Hvide Hus, der sammen med stabschefen kontrollerer omfanget af dokumenter, der når frem til præsident Donald Trump. Foto: AP Politik Trump mister nøglemedarbejder – anklaget for hustruvold

OVERBLIK: De har forladt Trumps regering

Herunder ses et udpluk over topfolk, der har forladt Trumps regering - enten frivilligt eller ufrivilligt:

* Gary Cohn: Den økonomiske toprådgiver trækker sig, oplyses det tirsdag. Det skyldes ifølge medierne uenighed mellem ham og Trump om de toldsatser, præsidenten vil indføre på importeret stål og aluminium.

* Hope Hicks: Donald Trumps kommunikationschef i Det Hvide Hus trækker sig 28. februar, efter at hun under et vidneudsagn i Kongressen har tilstået, at hun har givet "hvide løgne" i præsidentens tjeneste.

* Rob Porter: Stabssekretæren trak sig fra sin stilling i begyndelsen af februar, efter at to tidligere ægtefæller havde anklaget ham for at have udøvet fysisk vold mod dem under deres respektive ægteskab.

* Steve Bannon: Den kontroversielle chefstrateg forlod i august sin post i Det Hvide Hus. Det skete, efter at avisen The New York Times kunne berette, at præsident Trump havde besluttet at fjerne Bannon fra posten.

* Anthony Scaramucci: Præsidentens kommunikationschef fik kun ti dage på posten. Han blev fyret 31. juli af Trumps nye stabschef, John Kelly, efter at Scaramucci havde langet ud efter flere toprepublikanere i en samtale med en journalist fra magasinet The New Yorker.

* Reince Priebus: Præsident Trumps første stabschef blev fredag 28. juli skiftet ud med den hidtidige minister for national sikkerhed, John Kelly.

* Sean Spicer: Han sagde op som pressetalsmand for Det Hvide Hus i uge 29, fordi han var utilfreds med ansættelsen af Anthony Scaramucci som ny kommunikationschef i Det Hvide Hus.

* James Comey: Direktør for det amerikanske forbundspoliti, FBI, som havde stået i spidsen for en undersøgelse af Ruslands mulige indblanding i præsidentvalgkampen i USA i 2016. Han blev fyret af Trump i maj.

* Michael Dubke: Stifter af Crossroads Media, som trådte tilbage som kommunikationschef i Det Hvide Hus i maj.

* Michael Flynn: Trumps nationale sikkerhedsrådgiver trådte tilbage i februar 2017. Det skete, efter afsløringer af at han havde drøftet amerikanske sanktioner mod Rusland med den russiske ambassadør i USA, før Trump tiltrådte. Han havde desuden vildledt vicepræsident Mike Pence om samtalerne.

* Sally Yates: Fungerende justitsminister, som blev fyret af Trump i januar 2017, efter at hun havde beordret justitsministeriets advokater til ikke at håndhæve Trumps indrejseforbud.

(Ritzau)

110 kommentarer
Vis kommentarer