Trump nervøs? Ikke det mindste!

USA's præsident, Donald Trump, frygter ikke en rigsretssag

USA's præsident, Donald Trump, var mandag vært for de årlige påskeløjer i Det Hvide Hus. Foto: Reuters
USA's præsident, Donald Trump, var mandag vært for de årlige påskeløjer i Det Hvide Hus. Foto: Reuters

Mens Demokraterne drøfter om den amerikanske præsident, Donald Trump, bør stilles for en rigsret, virker hovedpersonen selv ubekymret.

Trump blev påskemandag konfronteret med udsigten til en rigsretssag, da en journalist i Det Hvide Hus spurgte, om præsidenten ikke var nervøs.

- Ikke det mindste, lyder svaret.

Trump taler med pressen i forbindelse med det traditionsrige påskearrangement i Det Hvide Hus. Foto: Reuters
Trump taler med pressen i forbindelse med det traditionsrige påskearrangement i Det Hvide Hus. Foto: Reuters

Se også: Trump er langt fra sikker

Spørgsmålet om en rigsretssag er aktuelt i kølvandet på en rapport fra specialanklager Robert Mueller, der har tegnet et uskønt billede af Trumps administration.

Mens Mueller frikender Trump for at have samarbejdet med Rusland i 2016, peger rapporten på, at Trump forsøgte at sætte hindringer i vejen for efterforskningen.

Advokat indkaldt
Robert Muellers rapport konkluderer således, at Trump talrige gange forsøgte at afspore efterforskningen, men at hans stab, herunder advokat Don McGahn, nægtede at udføre den juridisk tvivlsomme ordre.

Netop Don McGahn blev mandag indkaldt til at afgive forklaring for et kongresudvalg.

Demokraten Jerrold Nadler, formand for retsudvalget i Repræsentanternes Hus, siger, at McGahn er et ’afgørende vidne’, hvis man skal undersøge påstande i rapporten om, at Trump forsøgte at hindre efterforskningen.

Kræver fuld rapport
Rapporten fra Robert Mueller blev i sidste uge offentliggjort efter 22 måneders arbejde. Der er dog tale om en redigeret version, hvor adskillige passager er overstreget.

Nadler har derfor stævnet det amerikanske justitsministerium for at få udleveret den fulde rapport til retsudvalget.

Flere demokratiske medlemmer af Kongressen har presset på for at indlede en rigsretssag mod Trump.

USA's præsident, Donald Trump, siger, at Robert Muellers undersøgelse var ulovlig. Foto: AFP Politik - 11. apr. 2019 - kl. 04:36 Trump: Det var et kupforsøg! Et forsøg på at vælte præsidenten!

Men Demokraternes ledelse er ikke vilde med tanken om en rigsretssag, da man frygter, at det kan give politisk bagslag.

Kongresleder Nancy Pelosi siger mandag, at ’det er vigtigt, at vi kender alle fakta i forhold til undersøgelsen, hvis vi skal holde præsidenten ansvarlig’.

- Men vi kan holde ham ansvarlig uden at føre en retssag, tilføjer hun.

OVERBLIK: Mueller brugte 22 måneder på Rusland-undersøgelse

Siden maj 2017 har den særlige anklager Robert Mueller undersøgt, om der var russisk indblanding i USA's præsidentvalg i 2016.

Han har også undersøgt om den nuværende amerikanske præsident, Donald Trump, i så fald skulle have noget med den indblanding at gøre.

Torsdag er den 448 sider lange rapport blevet offentliggjort.

Herunder kan du læse om baggrunden for den omfattende undersøgelse.

2016:

* I slutningen af juli begynder det amerikanske forbundspoliti (FBI) at undersøge mulig russisk indblanding i præsidentvalgkampen i USA.

* Det sker, efter at WikiLeaks offentliggør 20.000 hackede e-mails fra Det Demokratiske Partis Nationale Komité (DNC).

* I november vinder Donald Trump præsidentvalget over Hillary Clinton.

2017:

* I januar hævder den amerikanske efterretningstjeneste, CIA, at Ruslands præsident, Vladimir Putin, gav ordre til at sabotere Hillary Clintons chancer for at blive præsident via hacking og manipulation på sociale medier.

* Repræsentanternes Hus beslutter i samme måned at undersøge påstande om mulig kontakt mellem Rusland og Donald Trump samt Trumps medarbejdere forud for præsidentvalget i USA.

* I maj bliver den tidligere FBI-chef Robert Mueller udpeget til særlig anklager og leder af Rusland-undersøgelsen.

2019:

* Den 22. marts bliver Rusland-undersøgelsen formelt afsluttet efter 22 måneder. Robert Mueller afleverer rapporten til justitsminister William Barr.

* Justitsminister William Barr sender den 24. marts et kortfattet brev med nogle af konklusionerne i undersøgelsen til politikere i Kongressen. Muellers rapport konstaterer, at der var russisk indblanding i valgkampen, men det er ikke konkluderet, om Trump og hans kampagne har begået en forbrydelse.

* En redigeret udgave af den fulde rapport bliver offentliggjort 18. april.

Kilder: AFP, Reuters.

351 kommentarer
Vis kommentarer