Ganske uvant den amerikanske præsident har han holdt fingrene fra twitter og i stedet tyet til god, gammeldags brevskrivningskunst.
Donald Trump har nemlig sendt et brev til Danmark og flere andre europæiske NATO-medlemslande, hvor han kræver, at der bliver brugt flere penge på forsvar. Brevene kommer op til Natos topmøde i Bruxelles 11. juli.
Professor i international politik ved Syddansk Universitet Sten Rynning siger, at brevet til Danmark er en økonomisk opsang.
- Trump siger, at de skal forvente, at de ikke kan snige sig uden om den varme grød til topmødet i næste uge. Der skal noget konkret på bordet i form af, hvor mange penge, de vil lægge, forklarer Sten Rynning.
- Der er selvfølgelig en topmødedagsorden, men det her er Trumps dagsorden, så det er den reelle dagsorden, siger han.
Sten Rynning kan ikke fortælle præcis, hvilke lande brevet er sendt til, men Tyskland, Norge og Holland har i hvert fald fået et brev svarende til det danske.
(Artiklen fortsætter efter billedet)
Professor Sten Rynning er overbevist om, at Donald Trump har Danmark i kikkerten, fordi vi har en god økonomi.
- Danmark er jo et af de lande, som ikke leverer så meget på budgettet. Vi er jo også et af de lande, der har en relativt sund økonomi, så vi er et af de oplagte lande at tage fat i. Han vil skabe forandring, så han tager dem, som han vil skubbe i sin retning.
Tilbage i 2014 indgik Nato-landene en aftale om, at alle medlemslande inden 2024 skal bruge mindst to procent af bruttonationalproduktet på forsvar.
Lige nu ligger Danmark på 1,2 procent.
- Vi har jo ikke et imponerende forsvarsbudget ud fra to procents-vurderingen. Det er nok til at gennemskue for amerikanerne, at de næste par år gør vi ikke så meget, og så har vi lovet, at der kommer en kæmpe stigning om fire-fem år. De vil nok sige, at det kan vi godt tage hul på lidt tidligere, forklarer Sten Rynning.
Han vurderer, at de europæiske Nato-lande bør gå sammen om at kræve mere indflydelse, når de hæver forsvarsbudgetterne.
- Hvis europæerne skal lægge mange flere penge på bordet, så er det også i sin orden, at de begynder at samarbejde lidt mere om, hvordan de kan få mest muligt ud af deres penge, altså en slags forsvarsindustrielt samarbejde, som også kan bruges til at skabe en fælles europæisk stemme, siger Sten Rynning.
- Det er nok ikke noget, Trump bryder sig om, for han kan jo godt lide at have folk i enrum, så han kan mase dem flade, slår han fast.
Vil se hurtige resultater
Når Danmark i næste uge møder resten af Nato-landene til topmøde i Bruxelles, er vi ifølge professoren nødt til at ændre vores retorik.
- Havde det været en normal præsident, havde man kigget på, hvad man havde aftalt tilbage i 2014 omkring pengene. Men nu er det ikke en normal præsident, så måden at gøre det på er nok, at vægtlægge alt det, man gør for alliancen, forklarer Sten Rynning.
For Donald Trump er det vigtigt, at det ikke kun er USA, der bidrager til Natos økonomi.
- Danmark er god på output. Vi er med mange steder og køber rigtigt ind. Det ved Trump også godt. Nu har han så sagt, at han er ligeglad og vil have penge på bordet, så det, man kunne gøre, er at skrue op og sige, at vi skal nok komme hen til to procent på et givet tidspunkt i stedet for at sige, at vi nøjes med at bevæge os hen imod to procent, understreger Sten Rynning.
- Trump har i modsætning til sin forgænger, Obama, sagt, at vi skal nå endemålet - de to procent - hurtigt, og I har værsgo at levere nu.