Trump-rådgiver håner døende politiker: 'Anstændigheden har nået bunden'

Ifølge AP har Kelly Sadler sagt hårde ord om John McCain. Hans kone minder om, at han stadig har en familie.

Den kræftsyge senator John McCains holdning til Trumps valg af CIA-chef er ligegyldig, for han dør alligevel snart, mener Kelly Sadler. Foto: AP
Den kræftsyge senator John McCains holdning til Trumps valg af CIA-chef er ligegyldig, for han dør alligevel snart, mener Kelly Sadler. Foto: AP

En embedsmand i Det Hvide Hus siger, at senator John McCains modstand over for præsident Donald Trumps valg af CIA-chef 'ikke spiller nogen rolle', for 'han dør alligevel snart'.

Det fortæller to personer, der var til stede, til det amerikanske nyhedsbureau AP.

Kelly Sadler fortalte på et stabsmøde i Det Hvide Hus om Trumps nominerede til posten som CIA-direktør, Gina Haspel.

Det var her, hun fremsatte sin kommentar om den kræftsyge republikanske senator. Hun er til dagligt rådgiver for præsidenten.

McCain har været imod Haspel, fordi hun tidligere har været operativ leder i CIA under præsident George W. Bush, hvor tortur en overgang var tilladt.

Det Hvide Hus afviser ikke, at ordene om McCain faldt på den måde.

- Vi respekterer senator McCains tjenester for vores nation, og han og hans familie er i vore bønner i denne svære tid, lyder en erklæring fra præsidentens kontor.

81-årige McCain har været senator i over 30 år. Han var i adskillige år krigsfange under Vietnam-krigen, og her blev han gentagne gange udsat for tortur.

Hans kone Cindy sendte fredag en opfordring på Twitter til Kelly Sadler.

- Må jeg minde dig om, at min mand har en familie, syv børn og fem børnebørn, skrev hun.

Trump nedgjorde under valgkampen McCain flere gange for hans indsats som officer under Vietnam-krigen og bebrejdede ham, at han blev taget til fange af den vietnamesiske hær.

Trump selv slap for at deltage i Vietnam-krigen. I en lægeerklæring blev han kaldt uegnet som soldat, fordi han angiveligt led af en hælspore.

Senatet i Washington har i den forløbne uge grillet den nominerede Gina Haspel, inden de stemmer om at gøre hende til CIA-chef. McCain befandt sig i sit hjem i hjemstaten Arizona. Han er ramt af uhelbredelig kræft i hjernen.

Spørgsmålene koncentrerede sig om Haspels tid som operativ CIA-leder i Thailand efter terrorangrebene mod USA 11. september 2001. Her var hun med til at sanktionere blandt andet simuleret drukning af fanger.

Under udspørgningen sagde hun, at hun ikke tror på, at tortur virker. Men hendes fortid deler senatorerne.

'Anstændigheden har nået bunden i denne regering'

Familie og kolleger i USA's kongres reagerer med stor vrede, efter en rådgiver i Det Hvide Hus har affejet den kræftsyge senator John McCain.

Hans mening om en mulig kommende CIA-chef spiller ikke nogen rolle, fordi 'han dør alligevel snart', rapporterer flere amerikanske medier.

Det er to personer, som var til stede, da ordene faldt i Det Hvide Hus, der bekræfter optrinet over for nyhedsbureauet AP.

De blev udtalt af præsidentens rådgiver Kelly Sadler under et stabsmøde.

Republikaneren McCain, der har en uhelbredelig kræftsygdom i hjernen, var som ung under Vietnam-krigen krigsfange i flere år. Her blev han udsat for tortur.

Han er kritisk over for Gina Haspel, der er nomineret til posten som chef for CIA. Hun var operativ leder i CIA efter terrorangrebet mod USA 11. september, hvor regeringen tillod tortur.

Ifølge AP har Det Hvide Hus ikke anfægtet, at rådgiveren Sadlers ord faldt, som det er blevet refereret. Hverken præsident Donald Trump eller Det Hvide Hus har undskyldt.

Til CNN siger en embedsmand i Det Hvide Hus, at Sadler mente det som en joke.

Tidligere vicepræsident Joe Biden siger, at 'anstændigheden har nået bunden i denne regering'.

Han kalder McCain en helt, og 'han fortjener bedre, så meget bedre'.

- Jeg er målløs og med en følelse af skræk over for de ufølsomme, dumme og modbydelige bemærkninger fra en rådgiver i Det Hvide Hus, lyder det fra demokraten Sheila Jackson Lee.

Republikaneren Walter Jones kalder de famøse ord om McCain for 'oprørende og uacceptable'.

McCain har længe været en af Trumps hårdeste kritikere.

Hans datter Meghan McCain er konservativ kommentator på tv-stationen ABC's morgenprogram, og her undrer hun sig ifølge nyhedsbureauet AFP over, hvorfor rådgiveren Sadler ikke allerede er blevet fyret.

I modsætning til McCain, så vil 'ingen huske dig', mener datteren.

94 kommentarer
Vis kommentarer