Trump siger stop: Ikke flere sanktioner mod Rusland

Mens præsident Trump træder på sanktionsbremsen, forventer CIA-boss mere indblanding fra Rusland

Ruslands præsident Vladimir Putin mødtes i juli med den amerikanske præsident Donald Trump. Foto: AP
Ruslands præsident Vladimir Putin mødtes i juli med den amerikanske præsident Donald Trump. Foto: AP

Trump-regeringen afviser at indføre yderligere sanktioner mod Rusland, der er blevet straffet for dets indblanding i det amerikanske præsidentvalg samt militære engagement i Ukraine.

Det amerikanske udenrigsministerium mener, at russiske interesser i forvejen er ramt hårdt af sanktioner, der blev vedtaget i Kongressen i 2016.

- Sanktioner mod særlige enheder eller personer behøver ikke at blive indført, da lovgivningen i forvejen virker afskrækkende, siger talskvinde Heather Nauert ifølge Reuters.

Ifølge loven var mandag deadline for indførelse af sanktioner mod virksomheder og personer, der laver forretninger med russiske forsvars- og efterretningsenheder. Det sker nu ikke.

Forventer indblanding
Beslutningen kommer samtidig med, at CIA-chef Mike Pompeo i et interview med BBC siger, at han forventer, at russerne vil fortsætte med at blande sig i amerikanske valghandlinger.

CIA-chef Mike Pompeo, der er udnævnt af Trump, overtog posten i januar 2017. Foto: AP
CIA-chef Mike Pompeo, der er udnævnt af Trump, overtog posten i januar 2017. Foto: AP

Twitter underretter brugere udsat for russisk propaganda

CIA-chefen mener, at russerne stadig arbejder på at påvirke amerikanerne.

- Jeg har ikke set et fald i russernes aktivitet, siger Mike Pompeo, der dog mener, at amerikanerne kan stå imod russernes forsøg på at påvirke frie valg.

- Jeg har en forventning om, at Rusland vil forsøge igen. Men jeg er sikker på, at USA vil være i stand til at gennemføre frie og fair valg, siger han.

Trump klar til afhøring under ed: - Jeg glæder mig!

Rusland forsøgte angiveligt at påvirke præsidentvalget i 2016 til Donald Trumps fordel. De russiske forsøg på at påvirke amerikanere skete blandt andet via sociale medier som Facebook og Twitter.

Desuden beskyldes flere af Trumps tidligere og nuværende medarbejdere for at have samarbejdet med Rusland under valgkampen.

Anklagerne har ført til, at der er indledt flere undersøgelser af det påståede samarbejde mellem Trump-lejren og Rusland.

Avis: Trump beordrede særanklager Mueller fyret

OVERBLIK: Rusland-undersøgelsen

Amerikanske efterretningstjenester mener, at Rusland prøvede at påvirke udfaldet af præsidentvalget i 2016. Justitsministeriet har udpeget den tidligere FBI-chef Robert Mueller til særlig anklager for at komme til bunds i sagen.

Mueller efterforsker blandt andet, hvorvidt der var samarbejde mellem Rusland og Trump-lejren under valgkampen. Han undersøger også, hvorvidt præsident Trump forsøgte at forhindre en politimæssig efterforskning, da han fyrede FBI-chef James Comey sidste år.

Der er løbende kommet nye historier frem om kontakter mellem Trumps inderkreds og Rusland.

Selv har Trump afvist, at der er kød på sagen. Han kalder undersøgelsen for en 'heksejagt'.

* Folkene omkring Trump:

Flere ledende kampagnefolk er blevet sigtet i forbindelse med undersøgelsen. Det drejer sig om præsidentens tidligere kampagnechef Paul Manafort og hans forretningspartner Rick Gates, der begge er anklaget for skatteunddragelse og hvidvask af penge.

Desuden har den udenrigspolitiske rådgiver George Papadopoulos tilstået, at han løj over for FBI om et møde med russiske kontakter.

Trumps tidligere sikkerhedsrådgiver Michael Flynn har også erklæret sig skyldig i at have løjet for FBI om indholdet af et møde med den russiske ambassadør i januar 2016.

I juli indrømmede præsidentens ældste søn, Donald Trump Jr., at han mødtes med den russiske advokat Natalja Veselnitskaja i juni 2016, efter at hun via en mellemmand havde sagt, at hun havde smuds på Hillary Clinton.

Justitsminister Jeff Sessions samt præsidentens svigersøn Jared Kushner er også genstand for undersøgelsen.

* Trump selv:

Trump fyrede i maj den daværende FBI-direktør James Comey, som efterforskede påstande om russisk indblanding i det amerikanske præsidentvalg.

I juni kom det frem, at præsidenten selv blev undersøgt for muligvis at have forhindret efterforskernes arbejde - både ved at have fyret James Comey samt for måske at have givet ordre til at stoppe en undersøgelse af præsidentens tidligere sikkerhedsrådgiver Michael Flynn.