Trump skal beslutte sig i dag: - En af de dårligste aftaler nogensinde

I dag ventes USA's præsident, Donald Trump, at trække støtten til atomaftalen med Iran, som Barack Obama indgik i 2015

- Det er en af de dårligste aftaler, jeg nogensinde har set. Vi fik intet ud af den.

USA's præsident, Donald Trump, har været særdeles klar i mælet, når han har sagt, hvad han mener om atomaftalen med Iran, som hans forgænger Barack Obama indgik i 2015.

I dag ventes Donald Trump at trække sin støtte til aftalen, som blev indgået mellem Iran, USA og de øvrige fire stormagter i FN's sikkerhedsråd samt Tyskland.

Aftalen havde til formål, at Iran skulle bremse sit atomprogram, mod at nogle af sanktionerne mod landet blev fjernet. Hvis Trump som ventet trækker støtten, betyder det dog ikke, at aftalen falder helt til jorden. Kongressen får til at starte med 60 dage til at beslutte, hvorvidt man vil genindføre sanktionerne og lade aftalen falde.

Missilet der ikke blev affyret
23. september meldte iranerne ud, at man havde testet et ny interkontinentalt missil med succes. Atomaftalen forbyder heller ikke iranerne at teste missiler.

- Iran har frigivet optagelser af en succesfuld test af landets nye interkontinentale missil, Khorramshahr få timer efter, at det blev fremvist for landets befolkning ved en militærparade i hovedstaden Teheran, lød det fra den statsejede tv-station Press TV.

Den udmelding fik straks Donald Trump til tasterne på Twitter.

- Iran har netop testet et interkontinentalt missil, der er i stand til at ramme Israel. De arbejder også sammen med Nordkorea. Så meget for den aftale, vi har.

Men hvis Iran havde testet et missil, ville USA kunne se det. Ifølge Fox News blev missilet således aldrig affyret. Videoen, som iranerne frigav, var nemlig syv måneder gammel og stammede fra en fejlslagen affyring fra slutningen af januar, som resulterede i at missilet eksploderede kort efter opsendelsen.

Artiklen fortsætter under billedet...

Donald Trump på talerstolen ved FN's generalforsamling i september. Foto: Richard Drew/AP
Donald Trump på talerstolen ved FN's generalforsamling i september. Foto: Richard Drew/AP
 

Donald Trump benyttede også sin tale i FN's generalforsamling i slutningen af september til at kritisere Iran.

- Vi kan ikke lade et morderisk regime fortsætte med disse destabiliserende aktiviteter, mens de fortsætter med at bygge farlige missiler, og vi kan ikke overholde en aftale, hvis den beskytter muligheden for eventuelt at opbygge et atomprogram, sagde den amerikanske præsident dagen før, den iranske præsident gik på talerstolen med et forsvar af missilprogrammet.

- Vi truer ikke nogen, men vi vil heller ikke tolerere trusler fra nogen, sagde Hassan Rouhani.

Iran blev rigere
Et af Donald Trumps løfter under valgkampen op til præsidentvalget 9. november 2016 var, at han ville enten droppe eller genforhandle atomaftalen med Iran.

- Vi giver dem 150 milliarder dollars (cirka 940 milliarder kroner), og vi får ikke noget, sagde Trump både i et interview med New York Times og under den anden tv-debat mod Hillary Clinton.

De penge tilhørte Iran og stammede primært fra salg af olie. De stod indefrosset på bankkonti rundt omkring i verden grundet sanktionerne, men blev frigivet som led i atomaftalen.

Beløbet var dog ikke helt så højt, som Trump mente, at det var. Det var nærmere 625 milliarder kroner, hvor det amerikanske finansministerium anslog, at Iran fik et beløb omkring halvdelen. Andre midler, som ikke har relation til Irans atomprogram, står fortsat indefrosset.

Artiklen fortsætter under billedet...

Hassan Rouhani på FN's talerstol ved generalforsamlingen i 2016. Foto: Richard Drew/AP
Hassan Rouhani på FN's talerstol ved generalforsamlingen i 2016. Foto: Richard Drew/AP
 

Begrænset overvågning
Donald Trump har derudover brokket sig over, at Det Internationale Atomenergiagentatur (DIA), som er det FN-organ med ansvar for at holde øje Irans atomprogram, ikke har de passende midler til at overvåge de iranske aktiviteter.

Trump og andre kritikere mener, at inspektørerne ikke har adgang til lukkede militære anlæg, hvor der eventuelt kan blive udført mistænksomt arbejde i al hemmelighed.

Ifølge aftalen skal der være mulighed for inspektion af militære anlæg. Men for at få adgang, skal DIA vise grund til bekymring over for Iran. Iranske embedsmænd har gentagne gange sagt, at DIA ikke skal have adgang til de militære anlæg.

Derudover er flere kritikere heller ikke tilfredse med, at dele af aftalen har en udløbsdato. Iran gik dog med til aldrig at bygge atomvåben.

Iran: - Ti Donald Trumps kan ikke stoppe aftalen
Selv om Trump formentlig vil droppe aftalen, har iranerne dog ikke tænkt sig at give op så let. Det gjorde den iranske præsident, Hassan Rouhani, klart i lørdags, da han holdt tale på Teherans Universitet.

- Hvis USA overtræder atomaftalen, vil hele verden fordømme USA og ikke Iran, sagde Rouhani.

-  Selv ikke hvis der i verden blev skabt ti andre som Donald Trump, ville aftalen kunne trækkes tilbage.

kommentarer
Vis kommentarer
Seneste i Politik
Mest læste
Hent flere
Mest læste på ekstrabladet.dk
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere
Ved du noget? Tip Ekstra Bladet  -  E-mail 1224@eb.dk SMS til 1224 Tlf: 33111313
Nyhedsredaktør:Peter Roelsgaard
Ansv. chefredaktør:Poul Madsen