Trump: Smid dem ti år i fængsel

Donald Trump skriver på Twitter, at han har bedt den føderale regering om at anholde og straffe enhver, der ødelægger monumenter

Trump: Smid dem ti år i fængsel

Video: Reuters via Ritzau Scanpix

Smid dem ti år i fængsel.

Sådan lyder den klokkeklare besked fra Donald Trump i kølvandet på flere sager om ødelagte og vandaliserede monumenter og statuer i USA.

Tirsdag har den amerikanske præsident skrevet, at han nu har beordret myndighederne til at anholde og smide hærværksmændene ti år i fængsel, hvis de ødelægger et monument.

Aktioner mod politibrutalitet og racisme og for sortes rettigheder har bredt sig til hele USA og store dele af verden.

Det har medført, at flere monumenter af fremtrædende sydstatsfigurer og kolonialister er blevet revet ned af demonstranter i forbindelse med de forgangne ugers protester i landet.

Fredag blev en statue af sydstatsgeneralen Albert Pike væltet og sat i brand i Washington, D.C. Statuen blev revet ned med reb, hvorefter demonstranterne begyndte at råbe 'black lives matter'.

I Boston er en statue af Christopher Columbus blevet ødelagt. Den italiensk-fødte opdagelsesrejsende er hyldet i mange skolebøger for at være 'opdageren af USA'.

Han betragtes dog samtidig af mange som årsag til begyndelsen på folkedrab mod de oprindelige folk i landet.

Her er statuen foran Museum of Natural History på Manhattan, der nu er blevet fjernet. Foto: Mike Segar/Ritzau Scanpix
Her er statuen foran Museum of Natural History på Manhattan, der nu er blevet fjernet. Foto: Mike Segar/Ritzau Scanpix
 

Også i byen Richmond, Virginia, er en Columbus-statue blevet vandaliseret. Desuden er en omstridt statue af USA's tidligere præsident Theodore Roosevelt bliver fjernet fra pladsen foran New York Citys Naturhistoriske Museum.