Trump taget i løgn for åben skærm

På ophedet pressemøde blev Trump fanget af journalist i at give falske oplysninger om sin valgsejr

Her bliver Trump taget i at give forkerte oplysninger. Video: Det Hvide Hus

Under et timelangt solo-pressemøde efter sin tiltrædelse som amerikansk præsident blev Donald Trump i nat dansk tid taget i at stikke en lodret usandhed for åben skærm.

Det skete, da et pressemøde, som egentlig skulle handle om udnævnelsen af advokaten Alexander Acosta som USA’s nye beskæftigelsesminister, lynhurtigt udviklede sig.

Undervejs i presssemødet angreb Trump, som han har for vane, flere gange pressen.

- Pressen er blevet så uærlig, at hvis vi ikke taler om det, gør vi det amerikanske folk en bjørnetjeneste. Pressen er, helt ærligt, ude af kontrol, og graden af uærlighed er ude af kontrol, sagde Trump blandt andet fra talerstolen.

Se også: Selvsikker Trump: 'Jeg har udrettet mere end nogen anden præsident'

Se også: Trumps forsvarsminister til Nato: Vil IKKE uddybe ultimatum

Foto: Pablo Martinez Monsivais/AP Politik - 15. feb. 2017 - kl. 14:28 Ekspert: Trump er i krise om russisk samarbejde

Trump endte da også i direkte infight med journalisterne, da han begyndte at udbrede sig om størrelsen på sin sejr målt i antallet af de såkaldte valgmænd, der officielt kårer den amerikanske præsident.

- Jeg fik 306 valgmandsstemmer (…) Fordi folk kom ud og stemte som aldrig før. Så, sådan går det. Jeg vil tro, at det er den største valgmandssejr siden Ronald Reagan, sagde Trump undervejs i pressemødet.

Det falske postulat gik dog ikke ubemærket hen. NBC-journalisten Peter Alexander var lynhurtig til at rette Donald Trump:

- Helt enkelt, så sagde du i dag, at du fik den største margin i valgmænd med 304, 306 stemmer. Det faktum, at præsident Obama fik 365…

- Jamen, jeg snakker om republikanske…

- … Og så fik Obama 332 (ved valget i 2012 red.), og George H.W. Bush fik 426, da han vandt som præsident. Så hvorfor skulle amerikanere stole på dig?

- Jeg fik overleveret den information, jeg ved ikke. Jeg fik det overleveret. Vi opnåede en meget, meget stor margin.

- Hvorfor skulle amerikanere stole på dig, når du anklager den information, de modtager (fra medierne red.) for at være falsk, når du så selv viderebringer falske oplysninger?

- Jamen, jeg ved det ikke. Jeg blev givet den information. Faktisk har jeg set den information rundt omkring. Men det var en meget stor sejr, er du enig i det?

- Du er præsidenten…, siger journalisten derefter.

De faktiske omstændigheder for amerikanske præsidentvalg er ikke venlige ved Trump, selvom han forsøger at tegne et andet billede. Således vandt Barack Obama, som journalisten Peter Alexander også belyste, både flere valgmansstemmer end Trump i 2008 og 2012. Bill Clinton vandt flere i 1992 og 1996, og George H. W. Bush vandt flere i 1988. Trump selv fik 304 og ikke 306 valgmandsstemmer ved valget i november, som han gentagne gange har sagt.

Se også: Fakta: Forstå valgmændenes rolle ved USA's valg

kommentarer
Vis kommentarer
Mest læste
Seneste
Mest læste
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere
Ved du noget? Tip Ekstra Bladet  -  E-mail 1224@eb.dk SMS til 1224 Tlf: 33111313
Nyhedsredaktør:Kim Vangkilde
Ansv. chefredaktør:Poul Madsen