Trump-tale en kattepine for partiet: - Lad kongen lege

Der venter en meget opslidende magtkamp i Det Republikanske Parti, hvis de ikke lader Trump fortsætte som frontfigur, mener ekspert

Donald Trump var i hopla under sin tale i Florida søndag, hvor den konservative kongres CPAC løb af stablen.

Donald Trump er ingenlunde en færdig mand i amerikansk politik.

Det slog han fast med syvtommersøm under sin tale ved den konservative kongres CPAC i Orlando søndag aften dansk tid. Her luftede den forhenværende præsident tanken om at stille op til præsidentvalget i 2024.

Den udmelding har risiko for at kaste republikanerne ud i en regulær borgerkrig, hvis stærke kræfter i partiet modsætter sig Trump, mener USA-ekspert.

Analytikere om Trump-tale: Han holder sit parti i et jerngreb

Artiklen fortsætter under billedet ...

Trump blev flere gange mødt af store bifald under tale til konservativ konference søndag. Foto: Joe Raedle/Ritzau Scanpix
Trump blev flere gange mødt af store bifald under tale til konservativ konference søndag. Foto: Joe Raedle/Ritzau Scanpix

Kongen af partiet
74-årige Trump er nemlig blevet synonym med Det Republikanske Parti, og derfor er man nødt til at lade ham fortsætte på tronen, siger Derek Beach, der er professor ved Institut for Statskundskab på Aarhus Universitet.

- Alle undtagen de mest inkarnerede Trump-støtter ved, at han vil have meget svært ved at vinde præsidentvalget. På den måde beder han jo republikanerne om at gå tilbage til en fuser, men fordi han dominerer partiet, er han en slags mærkelig konge, siger Beach og fortsætter:

- Så på den måde er de nødt til at lade konge lege. Og det kan faktisk befri partiet fra en meget opslidende magtkamp, fordi hvis det viser sig, at de kandidater, som Trump udpeger til midtvejsvalget i 2022, taber, har Trumps anti-støtter i partiet evidens for, at han er færdig.

Derek Beach peger på, at det også kan vise sig, at Trump går hen og hjælper republikanerne til sejr i 2022.

- Kommer han ud som den store kongemager og eksempelvis får valgt sine folk som senatorer i Pennsylvania, har han en chance for at vinde valget i 2024. Derfor er de nødt til at lade virkeligheden gå sin gang med Trump ved roret, siger professoren til Ekstra Bladet.

Trump: - Vores fantastiske rejse er langtfra slut

Uventet støtte til Trump efter hårdt angreb