Trump til russerne: Fyret FBI-chef var en 'rigtig tosse'

Ifølge New York Times fortalte præsident Trump russiske embedsmænd, at fyringen af FBI-chef 'lettede presset' på ham

Donald Trump taget imod den russiske udenrigsminister Sergey Lavrov i Det Hvide Hus. (Foto: Russian Foreign Ministry via AP)
Donald Trump taget imod den russiske udenrigsminister Sergey Lavrov i Det Hvide Hus. (Foto: Russian Foreign Ministry via AP)

USA's præsident, Donald Trump, gjorde grin med den netop fyrede FBI-chef James Comey under et møde med den russiske udenrigsminister i Det Hvide Hus.

Det skriver New York Times, der har fået oplæst et referat af mødet mellem den amerikanske præsident og udenrigsminister Sergey Lavrov i sidste uge.

Her skulle Trump blandt andet have kaldt den fyrede FBI-direktør James Comey for 'skør' og en 'rigtig tosse'.

Samtidig sagde Trump ifølge New York Times anonyme kilder, at det 'lettede presset' på præsidenten, da han fyrede FBI-chefen.

- Jeg var under et stort pres på grund af Rusland. Det er væk, sagde Trump ifølge avisen.

Trump havde inviteret russiske topdiplomater til et møde i Det Ovale Kontor dagen efter, at han havde fyret FBI-chefen James Comey. (Foto: AP)
Trump havde inviteret russiske topdiplomater til et møde i Det Ovale Kontor dagen efter, at han havde fyret FBI-chefen James Comey. (Foto: AP)

Avis: Eksplosivt FBI-notat belaster Donald Trump

Kommentaren om Rusland henviser formentlig til en igangværende undersøgelse af Ruslands indblanding i det amerikanske præsidentvalg - og et muligt samarbejde med Trumps kampagne.

Det var James Comey, der stod i spidsen af undersøgelsen.

Den tidligere FBI-chef har skrevet i et notat, at Trump havde bedt ham afslutte en undersøgelse af præsidentens fyrede nationale sikkerhedsrådgiver, Michael Flynn.

Eksplosivt notat
Notatet fra februar er et af mange, som James Comey angiveligt skrev for at kunne dokumentere, at Trump udsatte ham for pres i forbindelse med FBI's undersøgelse af Ruslands indblanding i sidste års præsidentvalg.

Efter afskedigelsen, som fandt sted dagen inden mødet med russerne, er en ny særlig anklager blevet udpeget til at lede undersøgelsen. Det har fået Donald Trump til at påstå, at han er udsat for en heksejagt.

Hvad er en særanklager?

Den tidligere FBI-chef Robert Mueller er udnævnt som særlig anklager for undersøgelserne af Ruslands forsøg at påvirke USA's præsidentvalg i 2016

Titlen dækker over en form for efterforsker, der har udvidede beføjelser og uafhængighed sammenlignet med konventionelle efterforskere.

Robert Mueller får ansvaret for både at undersøge, hvorvidt Rusland påvirkede præsidentvalget, og hvorvidt Donald Trumps stab samarbejdede med russerne under valgkampen.

En særanklager har - sammenlignet med en almindelig anklager - mere spillerum i efterforskningen.

En særanklager er heller ikke forpligtet til at holde sine overordnede orienteret om undersøgelsens forløb. Dermed har Robert Mueller heller ikke pligt til at aflægge rapport til præsidenten.

På et pressemøde i Det Hvide Hus torsdag afviste Trump, at hans kampagne på nogen måde har haft upassende kontakt med Moskva.

- Det er en heksejagt. Der har ikke været aftalt spil ('collusion', red.) mellem min kampagne og Rusland.

- Tro mig, der er intet aftalt spil med Rusland. Om det er Rusland eller andre, så tro mig, mit fokus er det amerikanske folk, siger Trump på det tv-transmitterede pressemøde.

Trump om FBI-fyring: - Han leverede ikke varen

Samtidig har James Comey indvilget i at vidne i en åben høring i det amerikanske senats efterretningsudvalg.

Høringen er en del af en større undersøgelse, som omfatter russisk indblanding i det amerikanske præsidentvalg sidste år.

- Jeg håber, at tidligere FBI-chef James Comeys vidneudsagn vil hjælpe os med at besvare nogle af de spørgsmål, der har rejst sig, siden at han pludselig blev fyret af den amerikanske præsident, udtaler Mark Warner, der er den ledende demokrat i senatets efterretningsudvalg.

Sagen om Trumps fyrede sikkerhedsrådgiver

Sagen om USA's nationale sikkerhedsrådgiver Michael Flynn:

Januar:

* Kilder oplyser, at Flynn 29. december 2016 fem gange taler i telefon med den russiske ambassadør, Sergej Kisljak. Flynn er endnu ikke tiltrådt.

* Det er samme dag, som daværende præsident Barack Obama gengælder Ruslands påståede indblanding i USA's præsidentvalg ved at indføre sanktioner over for landet.

8. februar:

* Flynn afviser, at han har talt med ambassadøren om sanktionerne.

9. februar:

* Kilder oplyser, at Obamas sanktioner blev drøftet i samtalerne. Angiveligt antydede Flynn, at Trump måske kunne lempe sanktionerne, når han var indsat som præsident.

* Via en talsmand lægger Flynn nu afstand til sin tidligere afvisning.

10. februar:

* Demokrater i Kongressen kræver svar på, om Flynn har løjet om samtalernes indhold og dermed vildledt præsident Trump og vicepræsident Mike Pence.

13. februar:

* Den russiske regering oplyser, at Flynn og ambassadøren ikke drøftede ophævelse af sanktionerne.

* Det Hvide Hus forsikrer, at Flynn har Trumps "fulde tillid".

* Senere meddeler Det Hvide Hus, at Trump nu "evaluerer" Flynns situation.

14. februar:

* CNN skriver, at justitsministeriet har advaret Det Hvide Hus om risiko for, at Flynn kan være mål for russisk afpresning på grund af sagen.

* Flynn meddeler officielt, at han fratræder.

17. maj:

* The New York Times skriver, at Donald Trump angiveligt bad den nu fyrede FBI-chef James Comey om at afslutte sin undersøgelse af Michael Flynn.

Kilder: Reuters, AFP, The Guardian, CNN, The Washington Post.