Trump trækker knap 10.000 soldater ud af Tyskland

Amerikansk reduktion af soldater ventes at vække bekymring for USA's interesse i Europa

Under den kolde krig havde USA ifølge Information omkring 300.000 soldater udstationeret i Europa - størstedelen i Tyskland. Nu vil man reduceret antallet fra 34.500 til 25.000. Foto: Us Army/Reuters
Under den kolde krig havde USA ifølge Information omkring 300.000 soldater udstationeret i Europa - størstedelen i Tyskland. Nu vil man reduceret antallet fra 34.500 til 25.000. Foto: Us Army/Reuters
Følg Politik

USA's præsident, Donald Trump, vil trække 9500 soldater ud af Tyskland.

Det siger en amerikansk embedsmand, der ikke ønsker at stå frem med navn.

Gennemføres tiltaget, vil det reducere antallet af amerikanske soldater i Tyskland fra de nuværende 34.500 til 25.000.

Flere steder i Europa vil det sandsynligvis føre til bekymring vedrørende USA's involvering og interesse i kontinentet.

Ifølge embedsmanden er beslutningen et resultat af måneders arbejde af den amerikanske forsvarschef, Mark Milley, og har intet at gøre med spændinger mellem kansler Angela Merkel og Trump.

Merkel har med et afbud nemlig været en hindring for Trumps planer om at være vært for et fuldstændigt G7-topmøde denne måned.

En anden højtstående embedsmand siger, at de 9500 soldater sendes til andre steder: Nogle til Polen, nogle til andre allierede lande og nogle til USA.

Han uddyber, at der ikke i lige så høj grad er brug for en større styrke i Tyskland på grund af større udgifter til forsvar blandt landene i militæralliancen Nato.

Senator Jack Reed, den øverste fra Demokraterne i Senatets militærudvalg, kalder beslutningen 'smålig og urimelig'.

Andrew Weiss fra tænketanken Carnegies Fond for International Fred mener, at det er en 'stor gave' til Rusland.

- Med et ødelæggende slag viser Trump endnu engang, at vores alliancer er intet mere end et stykke politisk legetøj for ham, skriver Weiss på Twitter.

Det Hvide Hus har ikke meldt noget officielt ud om beslutningen, men skriver i en meddelelse, at Trump 'løbende overvejer den bedste holdning til USA's styrker'.

Det understreges i meddelelsen, at man fortsat sætter pris på samarbejdet med Tyskland.

Beslutningen blev først beskrevet af Wall Street Journal og er den seneste udvikling i forholdet mellem Berlin og Washington, som flere gange har været anstrengt under Trump.

Trump har blandt andet presset på for øgede forsvarsudgifter i Tyskland. Han har også beskyldt den tyske regering for at være en russisk 'fange' på grund af Tyskland afhængighed af Rusland energipolitisk.

Omkring 17.000 civile ansatte støtter de amerikanske soldater i Tyskland. Det antages, at USA har atombomber i Tyskland.

Mere fra Ekstra Bladet+

Hvis Herlufsholm var en muslimsk friskole ...

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind