Trump truer naboer til forhandlingsbordet igen

14 millioner job i USA er knyttet til handel med Mexico og Canada, siger det amerikanske handelskammer

Canada, USA og Mexico satte sig fredag igen ned ved forhandlingsbordet med et erklæret mål om at udarbejde en ny nordamerikansk frihandelsaftale.

Det sker på baggrund af nye hårde udmeldinger fra præsident Donald Trump, som i opløbet til forhandlingernes anden runde flere gange har langet hårdt ud efter Nafta-aftalen.

Flere hold af forhandlere fra de tre lande indledte den anden forhandlingsrunde ved 25 borde, hvor forskellige emner var til diskussion for at få indtryk af, hvor der kan findes konsensus.

Den amerikanske præsident har i særdeleshed kritiseret Mexico, som han mener "opfører sig problematisk". Han har på den baggrund udtalt, at forhandlingerne formentligt ender med, at USA helt opgiver aftalen.

Trump siger, at aftalen har været ødelæggende for industrien og for jobskabelsen i USA.

80 procent af de produkter, som Mexico eksporterer, går til USA.

Den mexicanske regering har afvist Trumps skepsis over for den 1700 sider lange aftale som tomme trusler.

Torsdag talte Canadas premierminister, Justin Trudeau, og Trump i telefon om forhandlingerne og udtrykte et fælles håb om, at der vil blive opnået enighed om en ny aftale inden årets udgang.

Ifølge det amerikanske handelskammer er 14 millioner job i USA knyttet til handel med Mexico og Canada.

Den nye forhandlingsrunde begyndte fredag og går over fem dage. Den første runde forhandlinger fandt sted i første halvdel af august.

Aftalen blev indgået i 1994 og står for 28 procent af den globale økonomi.

Naftas historie begyndte i 1980, da Ronald Reagan i sin valgkamp talte for et fælles marked i Nordamerika. Reagan havde vundet præsidentvalget i USA samme år.

USA og Canada indgik en frihandelsaftale, som trådte i kraft i 1989. Forhandlinger med Mexico begyndte herefter, og Nafta-aftalen blev til. Den blev underskrevet af de tre landes ledere i 1992.

Nafta fastsætter regler for handel og investeringer. Siden den trådte i kraft, har landene systematisk fjernet de fleste toldafgifter og handelshindringer.