Annonce:
Annonce:

Trump under særlig efterforskning: 'Det er en heksejagt!'

Donald Trump beklager sig over udnævnelsen af en specialanklager, der skal efterforske russisk involvering i den amerikanske valgkamp

Det er ikke kun specialanklageren, som Trump mener, er efter ham - også presse har han haft sammenstød med. Så han havde svært ved at holde latteren tilbage, da rådgiver John Kelly foreslog, hvad han skulle bruge sin nye sabel til (Video: AP)
Annonce:
Følg Politik

Natten til torsdag dansk tid, blev den tidligere FBI-chef Robert Mueller udnævnt til specialanklager, der blandt andet skal undersøge den formodede russiske involvering i den amerikanske valgkamp i forbindelse med valget af Donald Trump til præsident.

FBI-veteran skal lede uvildig Ruslands-undersøgelse

Udnævnelsen kommer i kølvandet på fyringen af James Comey som chef for FBI, og Mueller får derfor i stedet plads til blandt andet at efterforske forbindelsen mellem Trumps kampagnefolk og de russere, der menes at have hacket Demokraterne i forbindelse med valgkampen.

Udnævnelsen er dog ikke blev mødt med stille accept af Donald Trump. Han kalder det tværtimod en 'heksejagt', at han nu er led i en efterforskning.

- Dette er den allerstørste heksejagt på en politiker i amerikansk historie!, tordner han Twitter.

Forærede grinende Trump våben: - Brug det mod pressen

Annonce:

Tweetet kommer kort efter et andet tweet, hvor han i vanlig stil har rettet skytset mod sin forgænger og politiske modstander.

- Med alle de ulovligheder, der fandt sted under Clinton-kampagnen og Obama-regeringen, blev der aldrig udpeget en specialanklager!, lyder det fra Donald Trump.

Den 72-årige tidligere chef for FBI skal stå i spidsen for en efterforskning af Ruslands involvering i den amerikanske valgkamp. Arkivfoto: AP
Den 72-årige tidligere chef for FBI skal stå i spidsen for en efterforskning af Ruslands involvering i den amerikanske valgkamp. Arkivfoto: AP
 

Flere møgsager
Udnævnelsen kommer i kølvandet på nogle hårde dage for præsidenten, hvor flere beskyldninger flyver om ørene på ham.

Således kunne New York Times onsdag fortælle, at Donald Trump i et privat møde med James Comey skulle have bedt ham om at stoppe efterforskningen af den tidligere sikkerhedsrådgiver Michael Flynn, som blev fyret, da det kom frem, at han havde løjet om sine forbindelser til den russiske ambassadør i USA.

Avis: Eksplosivt FBI-notat belaster Donald Trump

Derudover er Trump i den forgangne uge blevet beskyldt for at have delt fortrolige oplysninger med den russiske udenrigsminister. Et læk som ifølge kritikere kan være til fare for nationens sikkerhed.

Annonce:

Medie: Trump bringer israelsk spions liv i fare

Putin tager Trump i forsvar: 'Det er skizofreni!'

'Intet samspil'
Donald Trump tog ellers i første omgang udnævnelsen af Robert Mueller med sindsro.

- Jeg har sagt det mange gange. En undersøgelse vil bekræfte, hvad jeg allerede ved - at der ikke var noget samspil mellem min kampagnestab og nogen udenlandsk enhed, lød det fra Donald Trump i en udtalelse fra Det Hvide Hus.

Siden har han dog altså alligevel ikke kunnet holde sig fra tasterne på Twitter, hvor han er knap så diplomatisk.

Ifølge Washington Post tager det typisk seks til ni måneder for en specialanklager at færdiggøre sin undersøgelse.

Hvad er en særanklager?

Den tidligere FBI-chef Robert Mueller er udnævnt som særlig anklager for undersøgelserne af Ruslands forsøg at påvirke USA's præsidentvalg i 2016

Titlen dækker over en form for efterforsker, der har udvidede beføjelser og uafhængighed sammenlignet med konventionelle efterforskere.

Robert Mueller får ansvaret for både at undersøge, hvorvidt Rusland påvirkede præsidentvalget, og hvorvidt Donald Trumps stab samarbejdede med russerne under valgkampen.

En særanklager har - sammenlignet med en almindelig anklager - mere spillerum i efterforskningen.

En særanklager er heller ikke forpligtet til at holde sine overordnede orienteret om undersøgelsens forløb. Dermed har Robert Mueller heller ikke pligt til at aflægge rapport til præsidenten.

Annonce:
Annonce:
Annonce:
Ubegrænset Sport
Ekstra Bladet
Så løber du aldrig tør
79
,-
/md.

Mere fra Ekstra Bladet+

Hun vil død og pine med i en regering
Annonce:

Udforsk Ekstra Bladet+

Annonce:

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:
Annonce:
Annonce: