Annonce:
Annonce:

Trump-vælgere skuffede efter nederlag

- Vi vil helst være nummer et, siger skuffet Trump-vælger til Ekstra Bladet

Her kan du se Donald Trump i højt humør tale til sine tilhængere efter 2. pladsen i Iowa. (Video: AP)
Annonce:
Følg Politik

DES MOINES, IOWA (Ekstra Bladet): Festen udeblev på hotel Sheraton, hvor Donald Trump havde inviteret tilhængere til at fejre den forventede valgsejr i Iowa.

Men rigmanden blev slået af senator Ted Cruz, der har haft en stærkere appel blandt de republikanske vælgere i det socialt konservative Iowa.

Donald Trump tog dog nederlaget i stiv arm og takkede i en kort tale indbyggerne i staten for deres støtte. Måske lød han oven i købet en smule ydmyg.

- Vi sluttede som nummer to, og det er jeg beæret over. Jeg vil også gerne sige tillykke til Ted Cruz, siger Donald Trump og fortsætter.

- Iowa vi elsker jer. Jeg kommer måske tilbage og køber en gård, siger han til forsamlingen, inden han vinkede farvel fra scenen med sin kone og børn.

Næste stop er staten New Hampshire, hvor Donald Trump spås en bedre chance for sejr. Her finder den næste afstemning sted 9. februar.

Annonce:

Vi vil helst være nummer et
Blandt tilhængerne på hotel Sheraton var der skuffelse over resultatet.

Her kan du se interview med Trump-tilhængerne Aaron Mohler og Jerry DeGan. (Video: Mikkel Selin/Redigering: Stig Thøgersen)

Ægteparret Jerry og Jann Degan. (Foto: Mikkel Selin)
Ægteparret Jerry og Jann Degan. (Foto: Mikkel Selin)
 

- Vi vil helst være nummer et, men jeg tror vi har en god mulighed for at vinde fremover, siger Jerry DeGan til Ekstra Bladet.

Aaron Mohler fortæller, at han skiftede parti fra demokraterne til republikanerne for at få mulighed for at sætte kryds ved Donald Trump.

- Jeg føler, at politikerne har svigtet os, og Trump er ikke en typisk politiker. Han taler lige ud af posen. Det kan jeg godt lide, siger Aaron Mohler til Ekstra Bladet.

Aaron Mohler. (Foto: Mikkel Selin)
Aaron Mohler. (Foto: Mikkel Selin)
 

Ted Cruz står til 28 procent af stemmerne mod Donald Trumps 24 procent. Det er et skuffende resultat set i lyset af mange meningsmålinger, der gav Trump en større andel af stemmerne.

Til gengæld havde senator Marco Rubio er god aften med en stærk tredjeplads med 23 procent af stemmerne.

Annonce:

Rubio vil dermed have vinden i ryggen, når primærvalget fortsætter i New Hampshire, der stemmer 9. februar.

Delstaten Iowa har traditionen tro æren af at indleder det amerikanske primærvalg, der skal føre til valget af en ny præsident til november.

 

Ekspert om valggyser: 3 ting at holde øje med

Iowa ligger godt til de mere religiøse kandidater, da over halvdelen af de republikanske vælgere er såkaldte evangelister.

Trump fandt sin opbakning i storbyerne og forstæderne, mens Ted Cruz hentede sine stemmer i landdistrikterne, der kaldes for Iowa bibelbælte.

Ifølge lokale medier var der rekordstort fremmøde ved stemmelokalerne, og ved flere valgsteder meldes der om lange køer og mange nye vælgerregistreringer.

Sådan foregår primærvalget:

* De to store partier i USA, Demokraterne og Republikanerne, holder vælgermøder - såkaldte caucuses - og primærvalg for at udpege deres præsidentkandidat. Tilhængere af hvert enkelt parti kan pege på, hvem de ønsker som kandidat.

* Reglerne er forskellige fra stat til stat.

* Kandidaterne kæmper om at vinde delegerede, der skal pege på en kandidat ved partikonventet senere på året. Størstedelen af de delegerede vil efter primærvalgene være bundet til at stemme på en bestemt kandidat, mens nogle såkaldte superdelegerede ikke på forhånd er bundet til en kandidat.

* Iowa er den første delstat, der holder valgmøder, mens det første primærvalg holdes 9. februar i New Hampshire.

* 1. marts er den såkaldte 'Super Tuesday', hvor der er primærvalg i adskillige delstater, herunder Texas, Georgia, North Carolina og Virginia.

* De sidste primærvalg holdes i juni. På dette tidspunkt er det dog som regel afgjort, hvem der bliver præsidentkandidater.

* Kandidaterne udpeges formelt på partiernes landsmøder, der i USA går under betegnelsen konventer. Republikanernes er i år 18.-21. juli, mens Demokraternes finder sted 25.-28. juli.

* Selve præsidentvalget holdes 8. november.

Kilde: Ritzau

Annonce:
Annonce:
Annonce:

Mere fra Ekstra Bladet+

Annonce:
Politiske skandaler har siden 2003 udløst 12 kommissioner
Annonce:

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:
Annonce:
Annonce: