Trump: Vi får løst mange ting

USA's præsident og Nordkoreas leder vil torsdag indlede andendagen på deres topmøde med et privat møde

De to statsledere vil annoncere en aftale torsdag formiddag dansk tid. Foto: Ritzau Scanpix
De to statsledere vil annoncere en aftale torsdag formiddag dansk tid. Foto: Ritzau Scanpix

Der var lutter brede smil, da USA's præsident, Donald Trump, og Nordkoreas leder, Kim Jong-un, onsdag tog hul på deres topmøde i Vietnam.

De to ledere, der for lidt over et år siden befandt sig i en voldsomt ophedet diplomatisk strid, trykkede hinandens hånd, holdt møde og spiste efterfølgende middag i den vietnamesiske by Hanoi.

- Godt møde og middag med Kim Jong-un i Hanoi her til aften. Jeg ser frem til fortsatte diskussioner i morgen (torsdag, red.), skriver Trump på Twitter.

Ifølge nyhedsbureauet Reuters vil Trump og Kim torsdag indlede topmødets andendag med et privat møde af 45 minutters varighed.

Arkivfoto: Damir Sagolj/Reuters/Ritzau Scanpix Verden Våben, luksus, fangelejre og heppepiger: Alt om det koreanske diktatur

Artiklen fortsætter under billedet ...

Det forventes, at Nordkorea skal forpligte sig til atomnedrustning, før der kan komme en aftale mellem de to parter i hus. Foto. Damir Sagolj/Ritzau Scanpix
Det forventes, at Nordkorea skal forpligte sig til atomnedrustning, før der kan komme en aftale mellem de to parter i hus. Foto. Damir Sagolj/Ritzau Scanpix

Mere alvorlig
Her ventes tonen at blive mere alvorlig, når de to ledere blandt andet skal tale om afrustning af Nordkoreas atomvåben.

Trump vil torsdag eftermiddag lokal tid tid - torsdag klokken 9.50 dansk - holde et pressemøde. De to ledere vil afslutningsvis også holde en 'fælles ceremoni for underskrivning af en aftale'.

- Vi vil få løst mange ting, sagde Trump ved onsdagens middag.

- Jeg tror, at det vil føre til en vidunderlig, en virkelig vidunderlig situation på det langsigtede plan, tilføjede præsidenten.

Topmødet i Hanoi er anden gang, de to ledere mødes. Første gang var i juni sidste år i Singapore. Dengang kom topmødet i stand, efter at Trump og Kim i løbet af 2017 havde optrappet deres anspændte forhold.

Donald Trump truede blandt andet "raketmanden" fra FN's talerstol, efter at Nordkorea havde sendt flere prøvemissiler ud i Stillehavet.

Kim Jong-un tordnede tilbage og kaldte Trump for en 'senil olding', hvorefter Trump kaldte Jong-un 'lille og fed'.

Erklæringen mellem Donald Trump og Kim Jong-un.

Her er de fire andre punkter, som de to parter underskrev ved det seneste møde i juni 2018.

1) USA og Nordkorea forpligtiger sig til en ny amerikansk-nordkoreansk relation i overensstemmelse med folkets vilje til fred og rigdom i de to lande.

2) USA og Nordkorea vil stå sammen om at bygge en vedvarende og stabil fred på Den Koreanske Halvø.

3) Parterne bekræfter 'Panmunjom Deklarationen' fra 27. april 2018, hvor Nordkorea forpligtiger sig til en fuldstændig afatomisering af Den Koreanske Halvø.

4) USA og Nordkorea forpligtiger sig til at finde de jordiske rester af krigsfanger (POW) og personer forsvundet i tjeneste (MIA), herunder at hjemsende dem, som allerede er identificeret.

Desuden skriver de følgende i aftalen:

- Præsident Donald Trump forpligter sig til sikkerhedsgarantier for Nordkorea. Der er står ikke, hvad de garantier indebærer

- Nordkoreas leder, Kim Jong-un, genbekræfter sin 'faste og urokkelige' forpligtelse til at færdiggøre afrustningen af atomvåben fra Den Koreanske Halvø.

Anders Kristensen er formand for dansk-nordkoreansk venskabsforening. Han håber på et godt møde mellem Kim Jong-un og Donald Trump, selvom der stadig er skepsis over for USA. Arkivfoto: Jakob Jørgensen Politik Anders elsker Nordkorea: Man kan stole på Kim Jong-un

Foto: Saul Loeb/AFP/Ritzau Scanpix Politik Nu har Trump og Kim Jong-un trykket hånd

Donald Trump og Kim Jong-un indleder deres andet topmøde med en middag onsdag. Foto: AFP Politik Trump spår fantastisk fremtid for Kim Jong-un

 

24 kommentarer
Vis kommentarer