Trump vil afsætte millioner til konsulat i Grønland

Det fremgår af et regeringsforslag, Kongressen er blevet orienteret om

Det er blot et halvt år siden, Trumps fantasi om at købe Grønland så dagens lys. Video: AP

Donald Trump vil afsætte 587.000 dollars, svarende til fire millioner kroner, til at etablere et amerikansk konsulat i Grønland.

Det fremgår af et regeringsforslag, som Kongressen tidligere er blevet orienteret om. Det skriver det amerikanske medie Politico.

Konsulatet vil være det første permanente amerikanske konsulat i Grønland.

Med de midler vil det kunne 'etablere en permanent, diplomatisk tilstedeværelse i Grønland', som det blandt andet lyder i forslaget.

Politico skriver videre, at regeringsforslaget efter alt at dømme bliver godkendt i Kongressen. Grønland har nemlig en strategisk vigtig placering for USA, lyder det.

Øens militære muligheder og udsigten til at kunne udvinde sjældne mineraler er nogle af grundene til, at forslaget lyder lovende, fortæller en embedsmand i regeringen til det amerikanske medie.

'Det gør det muligt at repræsentere de amerikanere, der er der, samt at have en mere strategisk tilstedeværelse,' siger embedsmanden.

'Det er ikke dyrt... det er en start. Og om ikke andet signalerer det, at vi er der,' tilføjer han.

Har ikke glemt Grønland
Sidste år aflyste den amerikanske præsident sit besøg til København, efter statsminister Mette Frederiksen afviste et potentielt salg af Grønland.

Trump aflyser besøg i Danmark

Trump havde ellers store planer om et køb af øen, som han ikke helt har glemt.

Tilbage i 1940 åbnede et amerikansk konsulat i Grønland efter Nazitysklands besættelse af Danmark. Et konsulat, som dog lukkede igen i 1953.

I december sidste år kunne Udenrigsministeriet oplyse, at det havde accepteret USA's planer om at åbne et konsulat i Nuuk.