Trump vil lukke munden på Mueller: 'Ingen nye chancer'

Den amerikanske præsident trækker i land. Nu ønsker han ikke længere, at Robert Mueller afgiver vidneforklaring i Kongressen

Den særlige anklager Robert Mueller står bag den 22 måneder lange undersøgelse af Donald Trumps præsidentkampagne. Foto: AFP
Den særlige anklager Robert Mueller står bag den 22 måneder lange undersøgelse af Donald Trumps præsidentkampagne. Foto: AFP

USA's præsident, Donald Trump, siger, at den særlige anklager Robert Mueller ikke bør afgive forklaring i Kongressen om sin Rusland-rapport.

Ifølge Trump er Demokraterne dårlige tabere, der bør indse, at der ikke er mere at komme efter.

- Der er ingen forbrydelse, bortset fra hos de andre (utroligt nok ikke dækket i rapporten), og ingen obstruktion. Bob Mueller burde ikke vidne. Ingen nye chancer til Demokraterne, skriver Trump i en opdatering på Twitter.

Det er retsudvalget i Repræsentanternes Hus, som har bedt Mueller om at møde op 15. maj og besvare på spørgsmål om den 22 måneder lange undersøgelse.

I sidste uge sagde Trump ellers, at han vil lade den beslutning være op til justitsminister William Barr.

Barr har tidligere sagt, at han ikke har indvendinger mod at lade Mueller vidne.

Justitsminister William Barr. Foto: AFP
Justitsminister William Barr. Foto: AFP
 

Se også: Demokrater er splittede om rigsretssag mod Trump

I sine tweet om sagen kritiserer Trump, at der er brugt millioner af dollar på undersøgelsen, der blandt andet efterforskede, om der var et samarbejde mellem Rusland og Trumps egen valgkampagne op til præsidentvalget i 2016.

Muelles rapport konkluderer, at der ikke var samarbejde mellem Trump-kampagnen og Rusland.

Rapporten blev afsluttet i marts og indlevere til justitsministeriet. Få dage senere offentliggjorde Barr en fire siders opsummering af den fulde rapport på 400 sider.

Robert Mueller har efterfølgende kritiseret Barrs udlægning af rapporten.

Ifølge et brev fra Robert Mueller til justitsminister Barr indfangede opsummeringen 'ikke til fulde konteksten, naturen og substansen' af Rusland-undersøgelsen.

OVERBLIK: Mueller brugte 22 måneder på Rusland-undersøgelse

Siden maj 2017 har den særlige anklager Robert Mueller undersøgt, om der var russisk indblanding i USA's præsidentvalg i 2016.

Han har også undersøgt om den nuværende amerikanske præsident, Donald Trump, i så fald skulle have noget med den indblanding at gøre.

Torsdag er den 448 sider lange rapport blevet offentliggjort.

Herunder kan du læse om baggrunden for den omfattende undersøgelse.

2016:

* I slutningen af juli begynder det amerikanske forbundspoliti (FBI) at undersøge mulig russisk indblanding i præsidentvalgkampen i USA.

* Det sker, efter at WikiLeaks offentliggør 20.000 hackede e-mails fra Det Demokratiske Partis Nationale Komité (DNC).

* I november vinder Donald Trump præsidentvalget over Hillary Clinton.

2017:

* I januar hævder den amerikanske efterretningstjeneste, CIA, at Ruslands præsident, Vladimir Putin, gav ordre til at sabotere Hillary Clintons chancer for at blive præsident via hacking og manipulation på sociale medier.

* Repræsentanternes Hus beslutter i samme måned at undersøge påstande om mulig kontakt mellem Rusland og Donald Trump samt Trumps medarbejdere forud for præsidentvalget i USA.

* I maj bliver den tidligere FBI-chef Robert Mueller udpeget til særlig anklager og leder af Rusland-undersøgelsen.

2019:

* Den 22. marts bliver Rusland-undersøgelsen formelt afsluttet efter 22 måneder. Robert Mueller afleverer rapporten til justitsminister William Barr.

* Justitsminister William Barr sender den 24. marts et kortfattet brev med nogle af konklusionerne i undersøgelsen til politikere i Kongressen. Muellers rapport konstaterer, at der var russisk indblanding i valgkampen, men det er ikke konkluderet, om Trump og hans kampagne har begået en forbrydelse.

* En redigeret udgave af den fulde rapport bliver offentliggjort 18. april.

Kilder: AFP, Reuters.

165 kommentarer
Vis kommentarer